Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RAKOTTAK LEXIKONJA - ÉDESSÉGEK RAKOTTAN 1.

2016.12.17

RAKOTTAK LEXIKONJA

Alföldi rakott zsemlye
Hozzávalók:
Zsemle 20 db, Tej 2 l, Vaníliás cukor 0,10 kg, Cukor 0,30 kg, Dió 0,20 kg, Fahéj 0,005 kg, Vörös bor 0,20 l, Vaj 0,05 kg, Tejszín 0,50 l, Mák 0,10 kg, Citromhéj 0,03 kg

Elkészítése:
A tejben áztatott szikkadt zsemléket áttörjük, majd cukorral, fahéjjal, reszelt citromhéjjal, gorombára vágott dióval, vörösborba áztatott mazsolával összekeverjük. Vajazott morzsával tepsibe öntjük. Közép meleg sütőben megsütjük, kihűtjük. Tálaláskor kanállal tányérra szaggatjuk, cukrozott tejszínhabbal felspricceljük, darált mákkal megszórjuk.

Balatonszepezdi rakott rétes
Hozzávalók:
3 csomag réteslap, 10 dkg mák, 20 dkg cukor, 50 dkg tehéntúró, 10 dkg mazsola, 50 dkg alma, 10 dkg dió, 3 dl tejföl, 2 tojás, 6 dkg vaj, 5 dkg zsemlemorzsa, 1 késhegynyi őrölt fahéj, 1 citrom haja.

Elkészítése:

Az almát meghámozzuk, vékony szeletekre vágjuk majd fahéjjal, és reszelt citromhéjjal ízesítjük. Ha sok levet enged, nyomkodjuk ki. A tehéntúrót szintén áttörjük, belekeverjük a tojásokat, hozzáadunk 1 dl tejfölt és a megmosott mazsolát, cukorral, citromhéjjal ízesítjük. A darált diót és a mákot külön-külön cukorral összekeverjük. Egy cserépedényt vagy lábast kivajazunk, és a rétestésztát rétegenként belerakjuk, minden réteslapot a töltés előtt olvasztott vajjal meglocsolva és zsemlemorzsával meghintve. A rétegezés sorrendje: dió, alma, túró, mák, túró, alma, dió. A mákréteg alá kenhetünk kevés baracklekvárt is. A dió- és máktöltelék locsoljuk meg 1-2 evőkanálnyi tejföllel is. Legfelülre réteslapnak kell kerülnie, amelyet kevés olvasztott vajjal és tejföllel meglocsolunk. 180 fokos sütőben, kb. 50 perc alatt megsütjük.
Porcukorral meghintjük, és tortaszeletekre vágva, melegen tálaljuk.

Barack rakottas
Vásárolunk három kész buktát, és kockákra vágjuk. Simára keverünk három evőkanál kakaóport két tojás sárgával vagy egy evőkanál liszttel meg négy deci tejjel.

Egy csomag vaníliás cukorral és ízlés szerint cukorral ízesítjük, krémmé főzzük. Kivajazunk egy mély tűzálló tálat, aljára terítjük a tésztakockák felét, bőven meglocsoljuk rummal és ráöntjük a krém felét. Erre meghámozott, kimagozott, nagyobb kockákra vágott őszibarackot terítünk, majd ismét rummal meg-locsolt tészta, a krém maradéka és barack kerül rá. Borsónyi vajdarabkákkal megszórjuk, és egy napra jégbe hűtjük.

Fogyasztás előtt tesszük sütőbe, ha majdnem kész, tetejére simítunk két kemény habbá vert tojás fehérjét, amelybe öt deka kristálycukrot meg öt deka darált diót kevertünk.
Addig sütjük, míg a hab szép rózsaszínű lesz.

Forrás:
RAKOTTAK LEXIKONJA - ÉDESSÉGEK RAKOTTAN
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.