Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RAKOTTAK LEXIKONJA - RAKOTT ÉDESSÉGEK 4..

2018.10.05

RAKOTTAK LEXIKONJA

Húsos rakott derelye
Elkészítése:
Összegyúrunk 35 deka lisztet egy egész tojással. csipet sóval meg annyi vízzel, hogy rugalmas, de kemény tésztát kapjunk, és cipóban, letakarva egy óráig pihentetjük. Ezután nagyon vékonyra nyújtjuk, egyik felére egyenlő közökben töltelékhalmokat rakunk, és az üres tésztalapot ráborítva a közöknél lenyomkodjuk. A tésztát. Derelyemetszővel szétvágjuk. (A töltelékhez ledarálunk 25 deka párolt vagy sült marha-illetve sertéshúst. és egy kis fejnyi, apróra vágott vöröshagymán átpároljuk, sóval, törött borssal ízesítjük.) Két liter vizet forralunk. Két húsleveskockával meg egy kiskanál sóval ízesítjük. és kifőzzük benne a derelyéket. Szűrőkanállal kiszedve, négy deci tejföl, egy tojássárga, 10 deka reszelt sajt, meg csipet reszelt szerecsendió keverékével rétegezve, tűzálló tálba rakjuk. Tetejére is mártás kerüljön. Tálalás előtt a forró sütőben addig sütjük, míg a teteje szép piros nem lett. (A főzővizét átszűrjük. belevágunk apróra egy csokor friss petrezselymet, és anélkül. hogy felforralnánk, levesként tálaljuk.)

Juhtúrós paradicsomos rakott csusza
Hozzávalók:
32 dkg száraz csuszatészta, 30 dkg főtt füstölt tarja, bazsalikom, majoránna, őrölt bors, 15 dkg juhtúró, 3 evőkanál paradicsompüré, 4 dl tejföl, 2 dkg vaj, 15 dkg reszelt sajt, só.

Elkészítése:
A tésztát sós vízben kifőzzük, leszűrjük, és vajjal kikent tűzálló tálba rétegezzük. Soronként megszórjuk darált füstölt tarjával, kevés reszelt sajttal, majoránnával, bazsalikommal, meglocsoljuk paradicsompürével és juhtúróval elkevert tejföllel.
Tetejét vastagon megszórjuk reszelt sajttal, és a sütőben átforrósítjuk, kissé megpirítjuk a tetejét.

Kajszibarackos rakott metélt
Hozzávalók:
25 dkg vékony metélt, 50 dkg érett kajszibarack, 5 dkg vaj (vagy margarin), 2 dl tejföl, 2 tojás, ízlés szerint 10-15 dkg porckor (vagy ennek megfelelő méz), ízlés szerint só.

Elkészítése:
A tésztát a szokásos módon megfőzöm, majd meleg vízzel leöblítve melegen tartom. Közben a sárgabarackot megmosom, lecsöpögtetem, és kimagozva csíkokra vágom. A tejfölbe belekeverem a feltört tojásokat meg csipetnyi sót, és annyi porcukrot, hogy kellemesen édes, de ne túl édes legyen. Egy tűzálló tálat a vajjal kikenek, majd beleterítek harmadrésznyi főtt tésztát. Erre teszem a felényi gyümölcsöt, amit egy kevés tojásos tejföllel lelocsolok. Erre tészta kerül, majd gyümölcsréteg, és egy újabb tejfölös öntet.
Végül tésztával beborítom, és a megmaradt öntettel lelocsolva, az előmelegített, forró sütőben fedetlenül addig pirítom, amíg pirosbarna kéreg sül a tetejére. Elkészítési ideje: kb. 50 perc.

Kapros-túrós rakott palacsinta
Hozzávalók: a tésztához
1 tojás, 15 dkg liszt, 2 dl tej, 2 dl szódavíz, fél dl olaj, mokkáskanálnyi só; a töltelékhez 25 dkg juhtúró, 5 dkg füstölt szalonna, 2 csokor kapor, 2 dl tejföl, ízlés szerint só és őrölt fehér bors

Elkészítése:
A juhtúrót simára keverjük a tejföllel, a finomra vagdalt kaporral, kevés sóval. A füstölt szalonnát nagyon apró kockákra vágjuk, zsírját kisütjük, majd a zsírt a pörccel együtt a tejfölös túróhoz adjuk. Tűzálló tálba lerakunk egy szokásos módon elkészített palacsintát, megkenjük a töltelékkel, és ráborítunk egy másik palacsintát.
Sütőben jól átforrósítjuk, majd cikkeket vágunk belőle. Italkorcsolyaként is kínálhatjuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
RAKOTTAK - RAKOTT ÉDESSÉGEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.