Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RAKOTTAK LEXIKONJA - RAKOTT ÉDESSÉGEK 5.

2019.02.22

AKOTTAK LEXIKONJA

Kecskeméti rakott palacsinta
Hozzávalók:
8 db habos édes palacsinta (a tojásfehérjét habbá verve keverjük bele), 30 dkg baracklekvár, 1 dl kecskeméti barackpálinka, 15 dkg darát dió, 4 tojásfehérje, 1 ek. porcukor, 2 dkg vaj. A lekvárt elkeverjük a pálinkával.

Elkészítése:
A palacsintákat, ahogy sütjük, azonnal rétegezve rakjuk a következő módon: vajjal kikent tűzállóban az 1. palacsinta tetejét megkenjük pálinkás lekvárral, megszórjuk dióval. Így folytatjuk.
Felül üres palacsinta legyen!
Sütőben átmelegítjük, majd a tetejét megkenjük keményre vert, cukrozott tojáshabbal.
Addig sütjük, míg a hab megszilárdul és kissé karamellizálódik a teteje.

Nagyi rakott tésztája
Hozzávalók:
25 dkg vékony metélt, 4 evőkanál szilvalekvár; 5 dkg finomra darált dióbél, 5 dkg finomra darált mák, ízlés szerint 8-10 dkg porcukor, 5 dkg vaj, 2 tojás, a tészta főzéséhez só; a tepsi kikenéséhez 2 dkg vaj és 2 evőkanál zsemlemorzsa.

Elkészítése:
A tésztát sós vízben megfőzöm, leöblítem, és az olvasztott vajon megforgatom. Egy kisebb tepsit kikenek a vajjal, és meghintem a zsemlemorzsával, majd a főtt tészta egyharmad részét belesimítom. Az egyik felvert tojást összekeverem a mákkal és kevés porcukorral, a másik tojást pedig a dióval és ugyancsak egy kevés porcukorral. A tepsiben lévő tésztára rálocsolom a mákos tojást, erre egy újabb harmadrésznyi tésztát simítok. Rákenem a szilvalekvárt. (Ha a lekvár nagyon darabos, egy evőkanál forró vízzel kenhetőre keverhető.) Végül ráteszem a harmadik réteg tésztát, és ráöntöm a diós tojást.
Előmelegített, forró sütőben addig sütöm, amíg a próbaképpen beleszúrt hurkapálcára már nem tapad rá a tojásos massza.
Melegen is, hidegen is tálalható. Kockákra vágva kínálom.

Paradicsomos rakott palacsinta
Hozzávalók:
12 darab a szokásos módon megsütött sós palacsinta, 1 üveg (2 dl) ketchup, 2 dl tejföl, 1 tyúkhúsleves-kocka, 10 dkg reszelt trappista sajt, 1 mokkáskanál currypor, 1 késhegynyi őrölt fahéj, 1 késhegynyi törött fekete bors, csipetnyi cukor, ízlés szerint só.

Elkészítése:
A ketchupot kis lábosba öntjük és felmelegítjük, majd belemorzsoljuk a húsleveskockát, és addig keverjük, amíg feloldódik. Ezután hozzáadjuk a tejfölt és a reszelt sajtot, de már nem melegítjük. Sóval, borssal, fahéjjal és curryporral fűszerezzük, s ha szükséges, csipetnyi cukrot is teszünk bele. A krémet jól összekeverjük. Kerek tűzálló tálra fektetünk egy palacsintát, ezt megkenjük a sajtos krémmel, majd ráborítunk egy másik palacsintát.
A rétegezést addig folytatjuk, amíg csak el nem fogy a töltelék és a palacsinta.
A tetejére kevés krémet kenjünk, és toljuk be az előmelegített forró sütőbe.
20 percig közepes lángon sütjük.
Ezután cikkekre vágjuk, mint a tortát.

Rakott burgonyás palacsinta(8 személyre)
Hozzávalók:
12 db, a szokásos módon megsütött hagyományos palacsinta, 4 evőkanál burgonyapehely, másfél dl tej, 3 dl tejföl, 1 db egész tojás, fél citrom leve és reszelt héja, ízlés szerint 2-3 evőkanál porcukor, 1 zacskó vaníliás cukor. 5 dkg mazsola, 3 dkg vaj (vagy margarin), csipetnyi só.

Elkészítése:
A mazsolát megmosom, szárát leszedegetem és annyi vizet öntök rá, amennyi éppen ellepi, majd nagyon kis lángon forráspontig melegítem. Fedőt teszek rá, és a lében hagyom kihűlni, addigra majdnem az összest felszívja. Közben a burgonyapehelyre ráöntöm a tejet, a tejfölt, majd jól összekeverem, és tíz percig hagyom állni. Ezután újból összekeverem és a citromlével, a citromhéjjal, a cukorral, a vaníliás cukorral és a sóval ízesítem. Belekeverem a leszűrt mazsolát és az olvasztott, de már nem meleg vajat, valamint a habosra felvert tojást. Az egészet alaposan átkeverem.
Kerek tűzálló tálat kibélelek palacsintával.
Megkenem a burgonyás krémmel, majd ráborítom a második palacsintát, amit ugyancsak megkenek a krémmel. A rétegezést addig folytatom, amíg csak el nem fogy a palacsinta. A tetejét vastagon bekenem a krémmel, és a tálat az előmelegített forró sütőbe tolom. Legalább huszonöt percig sütöm, illetve addig, amíg a teteje szépen megpirul, ropogóssá sül.
Tortacikkekre vágva, frissen, forrón tálalom.
(A maradékot a sütőben lehet megmelegíteni.)

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
RAKOTTAK LEXIKONJA - RAKOTT ÉDESSÉGEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.