Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RAKOTT HÚSOK 10.

2019.08.20

RAKOTTAK LEXIKONJA

Nyírbátori rakott felsál
Hozzávalók:
80 dkg marhafelsál, 15 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 2 db zöldpaprika, 2 db paradicsom, 2 dl tejföl, 1 mokkáskanál pirospaprika, 5 dkg liszt, 1 dl olaj, 1 kg burgonya, só, törött bors.

Elkészítése:
A hússzeleteket kiverjük, megsózzuk, megborsozzuk, lisztbe mártjuk, kevés olajban, szép pirosra sütjük.
A füstölt szalonnát nagyon vékonyra felszeleteljük, ebből néhány szeletet egy tűzálló tálra teszünk.
Terítünk rá egy réteg karikára vágott burgonyát, erre fektetjük rá a hússzeletek felét, a felszeletelt zöldpaprikát, paradicsomot és a hagyma felét, meghintjük pirospaprikával.
Erre terítjük a burgonya második harmadát, kicsit megsózzuk, ismét a hússzeletek másik felét, vöröshagymát, paprikát, paradicsomot, pirospaprikát, szalonnaszeleteket, erre ismét burgonyát terítünk.
A pecsenyezsírt elkeverjük tejföllel, ráöntjük a tetejére, és fedő alatt puhára pároljuk.
Ha már minden megpuhult, a fedőt levesszük, és a tetejét szép pirosra sütjük.

Pulyka rakottas
Hozzávalók:
1 kg pulykamell, 15 dkg ementáli reszelve, 6 dkg vaj, 2 dl száraz fehérbor, bors, só

Elkészítése:
A kivert pulykamell szeleteket gyengén besózzuk.
Egy kivajazott tűzálló tál aljára lerakunk egy sor pulykamellet, rámorzsolunk egy kevés sajtot, kevés vajat, majd ismét hús következik, amíg a hozzávalók el nem fogynak.
A tetejére sajt kerüljön, azt megborsozzuk, és kevés vajat teszünk rá. Leöntjük borral, alufóliával betakarjuk.
Előmelegített sütőben közepes tűznél puhára pároljuk, majd levesszük a fóliát, és pirosra sütjük.
Burgonyapürével és almakompóttal kínáljuk.

Rakott apró hal
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg apró hal (kárász, keszeg, compó), 2 dl ecet, 30 dkg vöröshagyma, 1 dkg cukor, 1 teáskanál egész fekete bors, só, a panírozáshoz: 3 tojás, liszt, zsemlemorzsa, a sütéshez olaj.

Sokan félnek az apró halak szálkáitól, a horgászoknak azonban megvan rá a receptjük, hogyan lehet “eltüntetni” a szálkákat. Egy ilyen receptet ismertetünk most.

Elkészítése:
A megtisztított és kimosott halakat keresztben, egyujjnyi közökben beirdaljuk, sóval átdörzsöljük, és tálba téve egy jó órát hagyjuk a sóban állni.
Ezután lisztbe, felvert tojásba, zsemlemorzsába forgatva bepanírozzuk, és bő, forró olajban kisütjük.
A megtisztított hagymát vékony karikára vágjuk.
Hat deciliter vízhez öntjük az ecetet, beletesszük a cukrot és a borsot, és felforraljuk.
Egy mély üvegtál aljára először egy sor hagymát teszünk, arra a kirántott halból egy sort, majd újra hagymát és halat, amíg a mennyiség tart.
A forró, ecetes vízzel leöntjük, lefedjük, és három napra hűvös helyre tesszük.
Az eredmény meglepő lesz: azt fogjuk tapasztalni, hogy a halból három nap alatt “felszívódtak” a szálkák.

Rakott bélszín
Hozzávalók:
Bélszín 1/2 kg, burgonya 1/2 kg, vöröshagyma 1/2 fej, zsír 15 dkg, só késh., tejföl 4 dl.

Elkészítése:
A megtisztított vesepecsenyét forró zsírban meghengergetjük, szeletekre vágjuk.
Kikent lábasba egy sor húst, egy sor szeletekre vágott burgonyát, finom vöröshagymával, pici sóval megszórunk.
Ezt folytatjuk, míg el nem fogy. Közben tejföllel öntözgetve fedő alatt pároljuk, míg a burgonya is megpuhul.
Tálalás előtt még egyszer tejföllel felforraljuk.

Rakott csirke 1.
Hozzávalók:
2 csirkemell, 4 csirkecomb, 20 dkg gomba, 1 fej vöröshagyma vagy egy hosszabb szál póréhagyma, 10-15 dkg vékonyra szeletelt füstölt szalonna, ketchup, só, bors, pirospaprika, olaj.

Elkészítése:
Egy tűzálló tálat kibélelünk vékonyra szeletelt füstölt szalonnával.
Ráfektetünk a kicsontozott, sóval, borssal és pirospaprikával megszórt csirkedarabokból, megszórjuk a megtisztított, felszeletelt gombával és hagymával.
Meglocsoljuk ketchuppal, majd újra húst, gombát, hagymát és ketchupot teszünk.
Betakarjuk a maradék szalonnaszeletekkel.
Letakarva, sütőben 60-80 perc alatt megsütjük.
Párolt rizst, rizibizit vagy krumplipürét kínáljunk hozzá.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
RAKOTTAK - RAKOTT HÚSOK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.