Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RAKOTT HÚSOK 11

2020.03.08

RAKOTTAK LEXIKONJA

Rakott csirke 2.
Hozzávalók:
2 csirkecomb, 2 kis (vagy 1 nagy) csirkemell, 50 dkg húsos zöldpaprika, 10 dkg füstölt szalonna (vagy szeletelt császárszalonna), 3 paradicsom, 2 nagy fej vöröshagyma, 4 dl tejföl, 4 gerezd fokhagyma, 60 dkg burgonya, 1 evőkanál piros fűszerpaprika, 1 teáskanál só.

Elkészítése:
A megmosott és letörölgetett csirkecombokat a forgóknál kettévágom, a melleket kicsontozom, és ugyancsak két részre vágom.
Megsózom és megborsozom.
A vékony karikákra vágott burgonyát egyenletesen beterítem egy kisebb tepsibe, és megsózva rákarikázom a megtisztított vöröshagyma felét.
Erre teszem sorban, egymás mellé az előkészített húsdarabokat, amelyeket beborítok a megmaradt, felkarikázott vöröshagymával, valamint a megmosott, kicsumázott és felszeletelt zöldpaprikával.
Megsózom, megborsozom, majd beborítom a hajszálvékonyra szeletelt füstölt szalonnával.
Ezután lelocsolom a pirospaprikával elkevert tejföllel, és megsózva, lehetőleg légmentesen beborítom alufóliával.
Előmelegített, forró sütőben legalább 1 órán keresztül párolom közepes lángon, majd a fedőt leveszem és a tetejét szép pirosra megpirítom.
Salátával tálalom.

 

 

Rakott csirkemell 1.
Hozzávalók:
60 dkg csirkemell, 60 dkg gomba, 12 dkg Óvári sajt, 1 ek. olaj, só, bors, petrezselyemzöldje, pici vöröshagyma

Elkészítése:
A csirkemellet kiverjük, sózzuk, és mindkét oldalát pici olajon megsütjük.
A gombát a vöröshagymával olajon megpároljuk, ízesítjük sóval, borssal, petrezselyemmel.
A nyers tojást összekeverjük a reszelt sajttal, pici mustárral, sóval.
Az elősütött húst egy kiolajozott tűzálló tálba helyezzük, a húsra rátesszük a gombát, az egészet leöntjük a sajtos tojással, és sütőben rózsaszínűre sütjük.

Rakott csirkemell 2.
Hozzávalók:
4 db kisebb csirkemell, 10 dkg trappista sajt, 10 dkg Pannónia sajt, 10 dkg karaván sajt, 3 dl tej, 4 nagy gerezd fokhagyma, 2 pohár tejföl, 2 db tojás, liszt, delikát 8, só bors, diónyi margarin.

Elkészítése:
A csirkemelleket lebőrözzük, majd kifilézzük.
Egy mély tálra helyezzük, és leöntjük a tejben elkevert tört fokhagymával, és a fűszerekkel, majd legalább egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Elkészítés előtt kivesszük a pácból, és jól lecsöpögtetjük Egy hőálló tálat kikenünk a margarinnal.
A csirkemelleket lisztbe, a felvert tojásba, majd a reszelt sajtok keverékébe forgatjuk, és rétegesen a tálba helyezzük.
Rászórjuk a maradék reszelt sajtot, és leöntjük a tejföllel.
Sütőbe tesszük, letakarjuk alufóliával, és közepes lángon, ill fokozaton kb. 40-50 percig sütjük.
Levesszük a fóliát, a tetejét kissé megpirítjuk.
Ha kész, hagyjuk kicsit hűlni, mert jobban szeletelhető.
Köretnek
Tejfölös burgonyapürét, és ecetes szilvát, vagy szilvabefőttet adunk, és száraz testes vörösbort kínálunk hozzá.

Rakott csirkemell 3.
Elkészítése:
Kb. 70 dkg csirkemell-filét 4-5 dkg-os szeletekre vágjuk, enyhén sózzuk, borsozzuk.
Egy tűzálló tálat kibélelünk szalonnával úgy, hogy az edény peremén túllógjon (azért, hogy majd a tetejére hajthassuk).
A húst lisztbe, tojásba és kétféle (15-15 dkg füstölt és trappista) reszelt sajt keverékébe forgatjuk.
Ebből egy sor a tálba rakunk, majd erre pár szelet csirkesonka kerül, majd ismét bundázott csirkemell következik.
Ezt addig folytatjuk, amíg a hozzávalókból tart, de a tetejére hús kerüljön. 2 dl tejfölt locsolunk rá, a lelógó szalonnát ráhajtjuk.
Előmelegített sütőben 180 fokon, egy órán keresztül sütjük.
45-50 percre érdemes letakarni fóliával vagy tetővel, mert fröcsköl.
Megvárjuk, míg kihűl, majd egy éjszakán át, hűtőben pihentetjük.
Olyan laktató, hogy csak salátával vagy savanyúsággal tálaljuk.
Hidegen is kitűnő.

Rakott csirke padlizsánnal
Hozzávalók:
1 nagyobb csirke, 10 dkg reszelt füstölt sajt, 10 dkg füstölt szalonna, 2 nagyobb padlizsán (70-80 dkg), 3 paradicsom, 2 dl tejföl, 2 gerezd fokhagyma, 1 nagy fej vöröshagyma, ízlés szerint só és törött bors.

Elkészítése:
A csirkét megtisztítom, és kis darabokra vágom.
Megsózom, és a borssal megszórom.
A padlizsánt megmosom, és héjastól egy centis karikákra vágom, majd megsózva 10 percig állni hagyom (míg levet nem ereszt).
Közben a vöröshagymát vékonyra karikázom.
A füstölt szalonnát nagyon apróra metélem, zsírját kisütöm, és a pörcöt félreteszem.
A visszamaradt zsíron a csirkedarabokat erős lángon átsütöm.
Tűzálló tál alját beborítom a lecsöpögtetett padlizsánszeletekkel és meghintem reszelt sajttal.
Erre ráfektetem a csirkedarabok egy részét.
Beborítom hagymakarikákkal, megsózom, megborsozom, és a pépesre zúzott fokhagymával elkevert tejföllel megkenem.
Erre ismét padlizsánszeleteket helyezek, majd a rétegezést addig folytatom, amíg elfogy a hozzávaló.
Tetejére tejfölnek és reszelt sajtnak kell kerülnie, ezt beborítom a lehéjazott paradicsomszeletekkel, lelocsolom a csirke pecsenyelevével, és rászórom a szalonnapörcöt.
A tálat befedem és előmelegített, forró sütőben 40 percig sütöm, majd a tetejét levéve pirosra pirítom.
Saláta illik mellé.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
RAKOTT HÚSOK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.