Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RAKOTT HÚSOK 12.

2020.05.03

RAKOTTAK LEXIKONJA

Rakott csirkepástétom
Hozzávalók (8-10 személyre):
50 dkg csirkemáj (szívvel együtt), 50 dkg csirkemell, 25 dkg szalonna, 2 tojás, 1/2 dl tejszín, 2 teáskanál konyak, 1 teáskanál majoránna, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só.

Elkészítése:
A csirkemájakat a szívekkel együtt forrásban lévő vízbe dobom és addig forralom, amíg megfehéredik.
Ezután leszűröm és hagyom hűlni.
Közben a csirkemelleket kicsontozom, és lapjában nagyon vékony szeletekre vágom.
A füstölt szalonnát nagy, hajszálvékony szeletekre vagdalom.
A kihűlt májat húsdarálón kétszer áthajtom, majd összekeverem a tojások sárgáival, a konyakkal, a tejszínnel, a zúzott fokhagymával és a fűszerekkel.
Végül hozzáteszem a tojások fehérjéből vert kemény habot. Kerek tűzálló tál alját és oldalát kibélelem a vékonyra vágott füstölt szalonnaszeletekkel, majd vékony májkrémes réteget kenek rá. Ezt betakarom a megsózott csirkemell-szeletekkel, és beborítom kevés füstölt szalonnával.
Erre újabb májréteg és csirkemell kerül, végül a maradék füstölt szalonnával úgy takarom le, hogy az alatta lévő rétegből semmi se látsszon ki.
Egy nagy tepsibe kétujjnyi vizet töltök, ezt beállítom az előmelegített, forró sütőbe.
Amikor a víz már gyöngyözik, a vízzel telt tepsibe teszem a májjal töltött tűzálló tálat, és közepes lángon, jó egy órán keresztül gőzölöm az ételt.
Ha a beleszúrt hurkapálcára nem ragad a massza, akkor van készen.
Ezután hagyom kihűlni, majd befedem, és felhasználásig hűtőszekrényben tartom. 3-4 napig eláll.
Fogyasztás előtt salátával bélelt tálra borítom.
(Ha az oldalát késsel ellazítom, viszonylag könnyen kijön a formából.)
Éles késsel felszeletelem, mint a tortát szokás.
Rendkívül szép és finom kínálni való.
Elkészítési ideje: 120 perc

 

 

Rakott csirke vagy pulykamell
Hozzávalók:
70 dkg csirke v. pulykamellfilé natúrszeletnek vagy párizsiasan elkészítve, 6 szelet angolszalonna, 6 szelet gépsonka, 10 dkg trappista sajt, 10 dkg füstölt sajt, 2 dl tejföl

Elkészítése:
Egy tepsit kibélelünk a szalonnaszeletekkel, aztán lerakjuk a fele húst, majd sonka következik, erre a reszelt füstölt sajt.
A tetejére a többi húst rakjuk, meglocsoljuk tejföllel és rászórjuk a többi sajtot.
Sütőben lefedve 1 órán át, sütjük, majd a fedőt levéve rápirítjuk a sajtot.
Tálalás: burgonyapürével.
(Hidegen is finom)

Rakott csülök
Hozzávalók:
1 nagyobb csülök, 1 kg burgonya, 40 dkg zöldpaprika, 4 kemény paradicsom, 2 nagy fej vöröshagyma, 5 dkg füstölt szalonna, 3 dl tejföl, 1 gerezd fokhagyma, ízlés szerint törött fekete bors, só.

Elkészítése:
A csülköt megtisztítjuk, megmossuk, és kuktában, betéten, 2 dl sós vízben félpuhára főzzük; ez kb. forrástól számított 25 perc.
A csülköt levéből kivéve lecsurgatjuk, kicsontozzuk, és vékony szeletekre vágjuk.
A burgonyát meghámozzuk, és karikákra vágjuk.
A zöldpaprikát kicsumázzuk és felszeleteljük, a paradicsomokat lehéjazzuk és felkarikázzuk.
A vöröshagymát megtisztítjuk, és szintén karikákra vágjuk.
A füstölt szalonnából hosszú, vékony csíkokat metélünk.
Mély tűzálló tál vagy tepsi alját kirakjuk burgonyakarikákkal, megsózzuk, és hagymakarikákat szórunk rá.
A füstölt szalonnacsíkokkal folytatjuk, ezután egy réteg paradicsom következik.
Ráfektetjük az 1/3-i csülökszeletet, ezt betakarjuk zöldpaprikával, sózzuk, és burgonyával folytatjuk a rétegezést, egészen addig, míg tart a hozzávalókból.
Arra ügyeljünk csak, hogy a paradicsom mindig húsra kerüljön, mert ha a burgonyával érintkezik, az nehezebben puhul meg.
Az egyes sorokat ne felejtsük el megsózni, mert ízetlen marad az étel.
Minél vékonyabbra szeleteljük a hozzávalókat, annál finomabb lesz, az ízek jobban összeérnek.
Végül leöntjük az egészet sózott és borsozott tejföllel, amelybe a tisztított és szétzúzott fokhagymát is belekevertük.
Nagyon forró sütőben, a tálat lefedve, legalább 1 órán át, sütjük.

Rakott hagymás hal
Hozzávalók:
2 nagy, pácolt hal (50 dkg), 70-80 dkg burgonya, 2 evőkanál ecetes hagyma, 4 tojás, 3 dl tejföl, 20 dkg reszelt sajt, 10 dkg húsos füstölt szalonna, mokkáskanálnyi törött fekete bors, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál citromhéj, só ízlés szerint

Elkészítése:
A burgonyát alaposan megmossuk, és héjában puhára főzzük.
A tojásokat keményre főzzük, majd meghámozzuk és felkarikázzuk.
A füstölt szalonnát apró kockákra vagdaljuk, és zsírját kiolvasztjuk.
A hagymás halat hosszában félbevágjuk, a gerincet kivesszük, majd a halat vékony csíkokra metéljük.
A főtt burgonyát meghámozzuk, és vékonyra karikázzuk.
Tűzálló tál aljára terítünk egy vékony réteg burgonyát, és jól megsózzuk.
Erre halcsíkokat teszünk, ezt tojáskarikák követik.
Apróra vagdalt ecetes hagymát szórunk rá, majd meglocsoljuk egy-két teáskanál szalonnazsírral-pörccel.
Meghintjük a fűszerekkel, tejfölt öntünk rá, majd megszórjuk reszelt sajttal.
Addig folytatjuk a rétegezést, amíg az alapanyagok elfogynak.
A tetején sajt, tejföl és szalonnazsír legyen.
A tálat lefedjük, és előmelegített forró sütőben 40-45 percig közepes lángon sütjük, majd a tetejét fedő nélkül pirosra pirítjuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
RAKOTT HÚSOK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.