Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RAKOTTAK LEXIKONJA - A RAKOTT HÚSOK 1.

2016.11.09

RAKOTTAK LEXIKONJA

Almával rakott galamb
Hozzávalók:
2 galamb, 2 dl tejföl, 1 kávéskanál almapálinka (!), 3 evőkanál olaj, 5 dkg vaj, 5 alma, egy kevés só, törött bors.

Elkészítése:
Serpenyőben megmelegítjük az étolajat, és erős tűzön világosbarnára sütjük benne a galambokat. Megsózzuk, megborsozzuk. Lábasban felolvasztjuk a vajat, beleteszünk 3 db meghámozott, kimagozott és negyedekre vágott almát. Ráfektetjük a galambokat, és körberakjuk 2 db, ugyancsak meghámozott, kimagozott, negyedekre szelt almával. Lefödve, előmelegített sütőben vagy főzőlapon, közepes tűzön, 30 percig sütjük.
Tálalás előtt a tejfölt összeforgatjuk a gyümölcspálinkával, és leöntjük vele az almás galambot. Takaréklángon átmelegítjük, vigyázva arra, nehogy felforrjon.
Főtt burgonyát adunk mellé.

Almás rakott hús
Hozzávalók:
50 dkg comb, 2 nagyobb savanykás alma, 3 dl tej, 3 dkg vaj, 1 evőkanál olaj, 2 evőkanál liszt, 1 tojás, 5 dkg reszelt sajt, 1-1 késhegynyi őrölt szegfűbors, szegfűszeg és gyömbér, csipetnyi őrölt fahéj, őrölt fehér bors, só.

Elkészítése:
A húst megmossuk, letörölgetjük, majd vékony, féltenyérnyi szeletekre vágjuk. Az olajon, erős lángon a hússzeletek mindkét oldalát lepirítjuk és félretesszük. Az almát meghámozzuk, kicsumázzuk, és hasábokra vagdaljuk. 1 dkg vajban 2-3 percig pároljuk, majd a hússzeleteket lapos tűzálló tálra téve egymás mellé, mindegyikre halmozunk a párolt almából. A maradék vajból és a lisztből világos rántást készítünk, felengedjük meleg tejjel, megsózzuk, megfűszerezzük, ezután simára keverve sűrűre főzzük. Ha a mártás kihűlt, hozzákeverjük a felvert tojást és a reszelt sajtot, majd a mártást rákenjük az almás húsra. Előmelegített, forró sütőben, de takaréklángon addig sütjük, amíg a hús megpuhul.
Vajas zöldség vagy burgonyapüré a hozzá illő köret.

Felvidéki rakottas
Elkészítése:
A szokásos módon pörköltet és külön párolt tarhonyát készítünk. Ezután a pörköltet, a tarhonyát és kb. 10 dkg konzerv zöldborsót egy tűzálló edényben összekeverünk. Reszelt sajttal meghintjük és kb. 20 percig meleg sütőben sütjük.

Francia rakott csirke
Hozzávalók:
2 csirke, 1 kg burgonya, 4 fej vöröshagyma, 50 dkg paradicsom, 1 dl olaj, 5 dkg vaj, só, bors, 2 dl húsleves.

Elkészítése:
Egy tűzálló tálat beolajozunk, majd az aljára rakunk egy sor burgonyakarikát, erre hagymakarikát. A csirkét feldaraboljuk, megsózzuk, borsozzuk, majd felét a tálba rakjuk. Erre ismét burgonyakarikát, vöröshagymát, csirkét, paradicsomot rétegezünk. Tetejére rakjuk a maradék burgonyát. Ráöntünk 2 dl húslevest, tetejére vajdarabokat szórunk, enyhén megsózzuk, és fedővel lefedve kb. 1 óra hosszat pároljuk.
Ezután a fedőt levesszük, és a tetejét pirosra sütjük.

Gombás rakott csirke
Hozzávalók:
1 közepes nagyságú csirke, 25 dkg gomba, 4 húsos zöldpaprika, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 nagy csokor petrezselyemzöld, 4 gerezd fokhagyma, 2 dl tejföl, 5 dkg vaj, ízlés szerint só és törött fekete bors.

Elkészítése:
A megtisztított csirkét kis darabokra vágom (mintha paprikás csirkét készítenék). Mély tűzálló tálat egy dkg vajjal kikenek, és az aljára terítem a csirke felét. Jól megsózom, megszórom borssal, majd beborítom a megtisztított vöröshagyma felével. Erre szórom a szeletelt gombát, ezt is megsózom, majd rácsorgatom a zúzott fokhagymával elkevert, megsózott tejföl felét. A tejfölrétegre fektetem a megmosott, kicsumázott zöldpaprikaszeletek felét, ezután kezdem elölről a rétegezést. Végül lelocsolom az apróra vágott petrezselyemzölddel elkevert maradék fokhagymás tejföllel és a lefedett tálat előmelegített, forró sütőbe tolom. 45 percig sütöm, majd a fedelét levéve a tetejét pirosra pirítom.
Sült burgonya és saláta illik hozzá.
Elkészítési ideje: 70 perc

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
RAKOTTAK LEXIKONJA - A RAKOTT HÚSOK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.