Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RAKOTTAK LEXIKONJA - A RAKOTT HÚSOK 2.

2016.11.16

RAKOTTAK LEIKONJA

Gödöllői rakott oldalas
Hozzávalók:
80 dkg oldalas, 1 kg burgonya, 8 db tojás, 2 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2 dl tejföl, 10 dkg trappista sajt, 4 evőkanál olaj, só, őrölt bors.

Elkészítés:
A megmosott, 8 darabra vágott, megsózott oldalast az olajon süssük pirosra a fokhagymával, majd egy kevés vízzel pároljuk puhára.
A megtisztított, felszeletelt burgonyát terítsük a tepsi aljára, fedjük be a vöröshagymaszeletekkel, a zúzott fokhagymával, sózzuk, borsozzuk és öntsük le a sajtos tejföllel.

Halas rakottas
Hozzávalók 4-6 személyre:
50 g vaj, 0,5 dl olaj, 8 nagy főtt burgonya, 2 nagy hagyma, 2 fokhagymagerezd, 250 g gomba, 6 cukkini, 1-1 zöld és piros húsú paprika, 250 g brokkoli, só, bors, 1 tonhalkonzerv, metélőhagyma

Elkészítés:
Az olaj és a vaj felét felforrósítjuk, s megpirítjuk rajta a karikára vágott burgonyát. A hagymát, a brokkolit, a cukkinit és a gombát felszeleteljük, a fokhagymát összetörjük, a paprikákat kimagozzuk, és csíkokra vágjuk, a brokkolit virágjaira szedjük. A maradék zsiradékon megpirítjuk a többi zöldséget is. Egy tűzálló tálat kivajazunk, ebbe rakjuk le rétegesen a zöldséget és a halat úgy, hogy alulra és felülre is burgonya kerüljön. A rétegeket ízlés szerint fűszerezzük. A tálat befedjük, és magas hőfokon 8-10 percig sütjük.
Tálaláskor meghintjük apróra vágott metélőhagymával.

Horgász kedvence
Hozzávalók:
40 dkg busaszelet, 15 dkg reszelt sajt, 3 kemény, meg egy nyers tojás, 2 dl tejföl, 3 kifli, 2 dl tej, 10 dkg vaj, liszt, só, őrölt bors, egy kiskanál Delikát, néhány csepp citromlé.

Elkészítés:
A megmosott halszeleteket bevagdossuk, meglocsoljuk néhány csepp citromlével, és tíz percig állni hagyjuk. A kifliket karikára vágjuk, és sós tejjel leöntjük. Egy tűzálló tálat kivajazunk, egy kevés liszttel beszórjuk és beleterítjük a kiflikarikák felét. Rátesszük a karikákra vágott kemény tojást, majd a halszeleteket és befedjük a maradék kiflivel. A tejfölben simára keverjük a nyers tojást, egy csipet őrölt borssal, meg egy csipet Delikáttal fűszerezzük, majd ráöntjük a rakottasra. Tetejét megszórjuk a reszelt sajttal, rámorzsoljuk a maradék vajat és forró sütőbe tolva, szép pirosra sütjük.
Melegen, puha kenyérrel tesszük az asztalra.

Húsos rakott karalábé
Hozzávalók:
1.3 kg karalábé, 500 g sertéshús, 150 g rizs, 100 g füstölt szalonna, 8 dl tejföl, 100 g sajt

Elkészítés:
A kockára vágott karalábét, valamint a sertéshúst, és a rizst külön-külön megpároljuk. Ezután a húst a szalonnával ledaráljuk, hozzákeverjük a rizst, ha szükséges sózzuk. Zsiradékkal kikent tűzálló tálba rétegezzük a karalábét és a rizses húst, a tetejére karalábé kerüljön. A rétegeket és a tetejét tejföllel meglocsoljuk, megszórjuk reszelt sajttal, majd sütőben jól átsütjük.
A karalábét helyettesíthetjük zöldbabbal, cikkekre vágott kelkáposztával, karfiollal, kelbimbóval is.

Húsos-sajtos rakott kocka
Hozzávalók:
25 dkg nagy kockatészta, 25 dkg darált (bármilyen fajta) sertéshús, 10 dkg reszelt füstölt sajt, 1 tojás, 2 evőkanál paradicsompüré, 4 evőkanál olaj, 1 evőkanál Vegeta, 2 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só; a tepsi kikenéséhez 2 evőkanál olaj és 2 evőkanál zsemlemorzsa.

Elkészítés:
A tésztát annak rendje-módja szerint megfőzöm. Közben az olajat felforrósítom, ráteszem a paradicsompürét, és egy-két percig kevergetve pirítom, majd hozzáadom a zúzott fokhagymát, a darált húst és a Vegetát. Törött borssal fűszerezem, majd addig pirítom, amíg a hús minden darabkája megfehéredik. Ezután ráöntök egy deci vizet, és befedem. 10 percig párolom. Hagyom kihűlni. A már csak langyos húspépbe belekeverem a habosra felvert tojást. Egy megfelelő nagyságú tepsit olajjal kikenek, és zsemlemorzsával beszórom. Egy vékony réteg tésztát elterítek benne. Ezt meglocsolom kevés húsos mártással, és reszelt sajtot szórok rá. Erre ismét tészta kerül, és a rétegezést addig folytatom, amíg csak tart a hozzávalókból. A tetejére mártásnak és sajtnak kell kerülnie. A tepsit szorosan befedem, és az előmelegített forró sütőbe tolom. 25 percig sütöm közepes lángon, végül a fedőt levéve, világosra pirítom a tetejét.
Kockákra vágva, salátával vagy savanyúsággal tálalom.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
RAKOTTAK LEXIKONJA - A RAKOTT HÚSOK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.