Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RAKOTTAK LEXIKONJA - RAKOTT HÚSOK 7

2018.11.09

RAKOTTAK LEXIKONJA

Húsos-sajtos rakott kocka
Hozzávalók:
25 dkg nagy-kockatészta, 25 dkg darált (bármilyen fajta) sertéshús, 10 dkg reszelt füstölt sajt, 1 tojás, 2 evőkanál paradicsompüré, 4 evőkanál olaj, 1 evőkanál Vegeta, 2 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só; a tepsi kikenéséhez 2 evőkanál olaj és 2 evőkanál zsemlemorzsa. A tésztát annak rendje-módja szerint megfőzöm. Közben az olajat felforrósítom, ráteszem a paradicsompürét, és egy-két percig kevergetve pirítom, majd hozzáadom a zúzott fokhagymát, a darált húst és a Vegetát. Törött borssal fűszerezem, majd addig pirítom, amíg a hús minden darabkája megfehéredik. Ezután ráöntök egy deci vizet, és befedem. 10 percig párolom. Hagyom kihűlni. A már csak langyos húspépbe belekeverem a habosra felvert tojást. Egy megfelelő nagyságú tepsit olajjal kikenek, és zsemlemorzsával beszórom. Egy vékony réteg tésztát elterítek benne. Ezt meglocsolom kevés húsos mártással, és reszelt sajtot szórok rá. Erre ismét tészta kerül, és a rétegezést addig folytatom, amíg csak tart a hozzávalókból.
A tetejére mártásnak és sajtnak kell kerülnie.
A tepsit szorosan befedem, és az előmelegített forró sütőbe tolom. 25 percig sütöm közepes lángon, végül a fedőt levéve, világosra pirítom a tetejét.
Kockákra vágva, salátával vagy savanyúsággal tálalom. Elkészítési ideje: kb. 70 perc.

Kanizsai rakott hús
Hozzávalók:
1 kg burgonya, 60 dkg sertéstarja, 5 fej vöröshagyma, 2 db babérlevél, 2 dl fehérbor, 1 csésze kockából készített erőleves, só, bors. Elkészítése:
A nyers burgonyát meghámozzuk, vékony karikára vágjuk, és kizsírozott mély tűzálló tálba a felét lerakjuk, megsózzuk, borsozzuk. Beterítjük a hússzeletekkel, szintén megsózzuk, erre lerakjuk a karikára vágott hagymát, sózzuk, végül a burgonya másik felével betakarjuk, sózzuk, rátesszük a babérlevelet.
Leöntjük a borral és az erőlevessel, felforraljuk, majd a sütőben puhára pároljuk. Végül a tetejét kissé megpirítjuk

Káposztás rakott tyúk különlegesen
Hozzávalók (5 személyre):
1 kisebb tyúk, 1 üveg csalamádé (vagy savanyú káposzta), 2 birsalma (vagy birskörte), 20 dkg reszelt sajt, 3 dl tejszín, 5 dkg füstölt szalonna, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 szem őrölt szegfűszeg, kevés cukor, késhegynyi őrölt babérlevél, ízlés szerint só és törött fekete bors. A tyúkot megtisztítom, feldarabolom, és a felesleges zsíros bőrét lenyúzom.
(Kisütött zsírja felhasználható.)
Cserépedény (Römertopf) vagy tűzálló tál aljára szórom a nagyon apróra vágott füstölt szalonnát, erre terítem a kicsavart káposzta felét.
(Ha savanyú, átmosom.)
Megszórom egy kevés reszelt sajttal, rákarikázom az egyik meghámozott és kicsumázott birsalmát. Kevés cukorral és szegfűszeggel megszórom. Erre is hintek reszelt sajtot, majd sorban egymás mellé ráteszem a megsózott tyúkdarabokat. Beborítom a tisztított, vékony karikákra vágott vöröshagymával és betakarom a maradék birsalmaszeletekkel. Ezután újból a káposztával folytatom a rétegezést.
Rászórom a reszelt sajtot, és leöntöm a tejszín, a fűszerek és a zúzott fokhagyma keverékével.
Szorosan befedem, és előmelegített, forró sütőben, közepes lángon legalább 2 1/2 órán (tűzálló tálban másfél órán) keresztül párolom.
Ha a sütési idő letelt, a tál fedelét leveszem, a húsok tetején lévő káposztát, hagymát, birset félretolom, hogy a tyúkhús bőrös része szabadon legyen.
Visszateszem a forró sütőbe immár fedetlenül, és addig pirítom, míg szép piros kéreg nem sül rá.
Rendkívül finom étel! Elkészítési ideje: kb. 180 perc

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
RAKOTTAK - RAKOTT HÚSOK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.