Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RAKOTTAK LEXIKONJA - RAKOTT HÚSOK 8.

2019.02.03

RAKOTTAK LEXIKONJA


Kelbimbós rakott hús
Hozzávalók:
4 szép szelet comb, 25 dkg kelbimbó (gyorsfagyasztott is lehet), 1 tojás, 1 dl tejföl, 2 dkg vaj, 1,5 dl tej, 1 evőkanál olaj, 2 evőkanál liszt, 1 gerezd fokhagyma, késhegynyi őrölt kömény, késhegynyi őrölt borókabogyó, törött fehér bors, só.

A hússzeletek mindkét oldalát enyhén kiverjük, megsózzuk, és a forró olajon hirtelen, erős lángon átsütjük. Aláöntünk 2 dl vizet, és fedő alatt puhára pároljuk. Közben a kelbimbót sós, forrásban levő vízbe dobjuk, és 5 percig forraljuk. Ezután levétől lecsöpögtetjük, és hűlni hagyjuk. A vajat a liszttel habzásig hevítjük, beleöntjük a megmelegített tejet, és simára keverve sűrűre főzzük. Meghintjük a fűszerekkel és a szétzúzott fokhagymával, majd a tejfölt is belekeverve, a lángot elzárjuk alatta. A puha hússzeleteket lapos tűzálló tálra fektetjük, megrakjuk a főtt kelbimbóval, végül a sűrű mártást elkeverve a nyers (de nem felvert) tojással, vastagon bekenjük vele a kelbimbó tetejét.
Rácsorgatjuk a pecsenyelevet, és előmelegített forró sütőben pirosra pirítjuk.
Sült burgonya és saláta illik hozzá.

 

Kolozsvári rakott kacsa
Hozzávalók:
1 kacsa, 1 gerezd fokhagyma, 20 dkg füstölt szalonna, 1 kg savanyú káposzta, só.

Elkészítése:
A kacsát kívül-belül besózzuk, és egy kevés vízzel, a fokhagymával félpuhára pároljuk. Hosszúkás tűzálló tálat kibélelünk vékony szalonna szeletekkel, beleterítjük a jól kinyomkodott káposztát, erre helyezzük a kacsát, majd azt is beterítjük szalonna szeletekkel. A kacsa főző levét egy kis liszttel besűrítjük, és megöntözzük vele a rakott kacsát.
A sütőben lefedve megpároljuk, utána fedő nélkül szép pirosra sütjük.

Kukoricás rakott csirkecomb
Hozzávalók:
4 db csirkecomb, 1 zacskó gyorsfagyasztott morzsolt csemegekukorica (vagy 1 doboz konzervkukorica), 2 tojás, 10 dkg reszelt márványsajt, 1 evőkanál zöldségkrém, 2 dl tejszín, 1 evőkanál kukoricaliszt, 7 dkg vaj, 1 dl tej, 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 mokkáskanál törött fehér bors, ízlés szerint só.

A csirkecombokat a forgóknál kettévágom, megsózom, 3 dkg vajon mindkét oldalán átsütöm és félreteszem. A maradék vajat a kukoricaliszttel sárgára pirítom, majd apránként hozzáöntöm a tejet és a tejszínt. Simára keverve sűrűre főzöm, közben a zöldségkrémmel, a fehér borssal, a megtisztított és szétzúzott fokhagymával, a finomra vágott petrezselyemzölddel ízesítem. Ha langyosra hűlt, hozzákeverem a reszelt sajtot és a még fagyos kukoricaszemeket (vagy a levétől leszűrt konzervkukoricát), végül belekeverem a felvert tojásokat. Kikent tűzálló tálba egymás mellé teszem a félig sült combokat, és ráöntöm a tojásos-kukoricás masszát. Lefedem, és előmelegített forró sütőben 30 percig sütöm, majd fedő nélkül sárgásbarnára pirítom.
Paradicsomsaláta illik mellé.
Ha a család nagy étkű, lehet hozzá sült burgonyát is kínálni.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
RAKOTT HÚSOK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.