Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RAKOTTAK LEXIKONJA -A RAKOTT HÚSOK 4.

2016.12.09

RAKOTTAK LEXIKONJA

Különleges rakott velő
Hozzávalók:
2 velő, 7 dkg vaj, 5 tojás, 3 közepes nagyságú burgonya, 15 dkg főtt füstölt hús, 2 evőkanál sűrű tejföl, 1 csokor zöldpetrezselyem, 5 dkg reszelt sajt, törött fekete bors, só.

Elkészítése:
A burgonyát megmossuk, és héjában hagyva, sós vízben megfőzzük. Ezután lehámozzuk, és almareszelőn lereszeljük. A főtt füstölt húst egészen apró kockákra vagdaljuk vagy ledaráljuk. A velőt lehártyázzuk, majd forrásban levő sós vízbe téve, 3 percig forraljuk. Levétől lecsöpögtetve apróra vágjuk. A petrezselyemzöldet is finomra vágjuk. Az előzőleg lehűtött tojásfehérjékből nagyon kemény habot verünk. Az olvasztott vajat habosra keverjük a tojássárgákkal, hozzáadjuk a főtt, reszelt burgonyát, a sonkát, a tejfölt, a sót, a borsot, a petrezselymet és a kemény tojáshabot. Alaposan kikent és lisztezett mély, tűzálló tálba öntjük a massza felét, ezt megszórjuk a velődarabkákkal, majd beborítjuk a maradék masszával. Előmelegített forró sütőben addig sütjük, amíg a próbaképpen beleszúrt hurkapálca teljesen száraz marad.
Meleg tálra borítva cikkeket vágunk belőle, a reszelt sajttal meghintjük, és vegyes zöldséggel vagy párolt rizzsel fogyasztjuk.

Libahúsos rakott kelkáposzta
Hozzávalók:
1 libaaprólék, 1 kg kelkáposzta, 2 dl tejföl, 2 db tojás, 10 dkg rizs, késhegynyi tört köménymag, 1 teáskanál pirospaprika, só, törött bors, ízlés szerint.

Elkészítése:
A megtisztított és feldarabolt libaaprólékot éppen csak annyi vízbe teszem, amennyi ellepi, majd megsózom és fedő alatt puhára főzöm. Közben a kelkáposztát leveleire szedem, megmosom, lecsöpögtetem, és vékony csíkokra vágom. Egy tepsibe beleszórom a kelkáposzta felét, majd rászórom az előzőleg megmosott és lecsöpögtetett rizst. A megfőtt húst levéből leszűrve kicsontozom és ledarálom, összekeverem sóval, borssal, köménymaggal és kevés pirospaprikával. Rákenem a rizses kelkáposztára, végül a maradék kellevelekkel befedem. A tojást felverem a húslével és a tejföllel, majd az egészet ráöntöm a kelkáposztára.
A tepsit befedem, és előmelegített forró sütőben negyven percig párolom, végül a tetejét pirosra pirítom.

Nyírbátori rakott felsál
Hozzávalók:
80 dkg marhafelsál, 15 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 2 db zöldpaprika, 2 db paradicsom, 2 dl tejföl, 1 mokkáskanál pirospaprika, 5 dkg liszt, 1 dl olaj, 1 kg burgonya, só, törött bors.

Elkészítése:
A hússzeleteket kiverjük, megsózzuk, megborsozzuk, lisztbe mártjuk, kevés olajban, szép pirosra sütjük. A füstölt szalonnát nagyon vékonyra felszeleteljük, ebből néhány szeletet egy tűzálló tálra teszünk. Terítünk rá egy réteg karikára vágott burgonyát, erre fektetjük rá a hússzeletek felét, a felszeletelt zöldpaprikát, paradicsomot és a hagyma felét, meghintjük pirospaprikával. Erre terítjük a burgonya második harmadát, kicsit megsózzuk, ismét a hússzeletek másik felét, vöröshagymát, paprikát, paradicsomot, pirospaprikát, szalonnaszeleteket, erre ismét burgonyát terítünk. A pecsenyezsírt elkeverjük tejföllel, ráöntjük a tetejére, és fedő alatt puhára pároljuk.
Ha már minden megpuhult, a fedőt levesszük, és a tetejét szép pirosra sütjük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!

Forrás:
RAKOTT HÚSOK
Szerző:
Szerkesztette és Illusztrálta
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.