Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RAKOTT KÁPOSZTÁK 12.

2019.07.19

RAKOTTAK LEXIKONJA

Rakott káposzta 2.
Hozzávalók:
15 dkg rizs, 50 dkg sertés hús, 1 dl olaj, 20 dkg vörös hagyma, 70 dkg savanyú káposzta, 5 dkg füstölt szalonna, 3 dl tejföl, fokhagyma, bors, majoránna, pirospaprika, só

Elkészítése:
A rizst puhára főzzük, a húst ledaráljuk.
A vörös hagyma felét olajon megpirítjuk, megszórjuk paprikával, kevés vízzel felengedjük, majd a káposztát belerakva, fedő alatt félig puhára pároljuk.
A szalonnát kiolvasztjuk, zsírjában megpirítjuk a vöröshagyma másik felét, hozzáadjuk a fokhagymát is, majd a darált húst.
Borssal, paprikával, majoránnával, sóval ízesítjük. A húst félig puhára pároljuk.
Egy kikent tűzálló tál aljára tesszük a káposzta felét, ráterítjük a húst, erre a rizst helyezzük, majd a maradék káposztával betakarjuk.
Meglocsoljuk a tejföllel és közepes hőmérsékletű sütőben kb. 50-60 percig sütjük.

Rakott káposzta 3.
Elkészítése:
60 dkg savanyú káposztát átmosva 15 percig előfőzünk, leszűrjük.
Egy edényben 12 dkg rizst puhára főzünk.
15 dkg kolbászt felkarikázunk.
5 dkg zsíron megpirítva 8 dkg aprított hagymát, meghintjük 1 kk. édes pirospaprikával, rátéve 30 dkg darált sertéshúst, sózzuk, borsozzuk, kissé lepörköljük.
Tűzálló tálba ujjnyi káposztaréteget téve, rásimítunk a húsmasszából, rizzsel hintjük, rárakunk pár kolbászkarikát. Így rétegezve tovább, tetejére káposztát rakunk. 2 dl tejföllel locsolva, meleg sütőben sütjük.
Ha pirulni kezd, lefedjük!

Rakott káposzta 4.
Hozzávalók:
1,2 kg fejes káposzta, 20 dkg baromfi párizsi, 5 dkg vöröshagyma, 20 dkg gomba, 5 dkg paradicsompüré, 2 dl energiaszegény tejföl, 2 evőkanál étolaj, só, pirospaprika.

Elkészítése:
A káposztát vékony csíkokra vágjuk, és sós vízben megfőzzük, leszűrjük.
Kiolajozott tűzálló tálba tesszük a felét, tetejére, a kockára vágott párizsi kerül, majd kevés olajon hagymával megpirított szeletelt gomba.
Befedjük a maradék káposztával, leöntjük a paprikával, paradicsompürével simára kevert tejföllel.
Sütőben 25-30 percig sütjük.

Rakott káposzta - másképp
Hozzávalók:
50 dkg savanyú káposzta, 50 dkg héjában főtt burgonya, 25-30 dkg krinolin (vagy szafaládé), 3 dl tejföl, 2 nagy fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál csombor (borsikafű), 1 dl olaj, só és őrölt fekete bors, ízlés szerint

Elkészítés:
A felforrósított olajon üvegesre párolom a megtisztított és apróra vágott vöröshagymát.
Tűzálló tál aljára szórom a savanyú káposzta felét, sóval és csomborral meghintem, majd kevés párolt vöröshagymával takarom le.
Ezután rákarikázom a meghámozott burgonya felét, jól megsózom-megborsozom, és beborítom a lebőrözött krinolin apróra vágott darabjaival.
Bőven meglocsolom tejföllel, és ráterítem a maradék savanyú káposztát.
A rétegezést addig folytatom, amíg csak el nem fogy a hozzávaló.
Tetejére tejfölt öntök és az előmelegített forró sütőben 30 percig sütöm.

Rakott káposzta ZEPTER-ben
Mielőtt bárki is rám fogná,hogy a ZEPTER ügynöke lennék, mondanám, nem vagyok.
Azt viszont bármikor vállalom - ismerve a ZEPTER főzési technikáját - mindazok, akik ilyen edényzetben főznek, valóban másként kell a főzést értelmezni, az étel elkészítését gyakorolni.
Nem dicsekvésből mondom, de én is rendelkezem ZEPTER garnitúrával, mindezek ellenére, nem használom lépten-nyomon (bár lehet egészségesebb volna), ám ez a főzési technika alkalmasint éppen azt az örömöt venné el, amit maga a főzés ad, adhat.
Valahogy úgy, mint az "önvezető autó" és az autóvezetés öröme.
Mindezek ellenére őszinte szívvel ajánlom az alábbi receptet.
Nagyon finom!

Hozzávalók 8 személyre:
75-80 dkg darált sertéshús, 2 nagy fej vöröshagyma, 1 és 1/2 kg savanyú káposzta, 15 dkg rizs, 4 dl tejföl, 2 dl paradicsom ivólé, 1 csokor friss kapor vagy, 1 evőkanál szárított kapor, 1 mokkáskanál csombor (borsikafű), só, törött bors

Elkészítése:
A megtisztított vöröshagymát nagyon apróra metéljük.
A ZEPTER serpenyőt közepes hőfokon előmelegítjük, és benne a darált húst átpirítjuk, majd a hagymát hozzátéve, kevergetve tovább pirítjuk egy-két percig.
Megsózzuk, meghintjük borssal.
Ha a káposzta túl savanyú, átmossuk.
A rizst megmossuk, majd lecsöpögtetjük. A paradicsomlevet simára keverjük a tejföllel.
A ZEPTER fazék alját egyenletesen beterítjük egyharmadnyi káposztával. Meghintjük kevés csomborral és törött borssal, ezután vágott kaprot szórunk rá.
Erre tesszük a hagymás hús felét, megborsozzuk, majd a rizs felét egyenletesen rászórjuk.
Tejfölös paradicsomlevet csorgatunk rá. Ezt követően a következő réteg ismét káposzta, a fűszerek és a hús meg a rizs.
A tetejére káposztát rakunk, végül leöntjük a megmaradt tejfölös paradicsomlével.
Az edényt befedjük, majd közepes hőfokon a párolási tartományig felmelegítjük.
Ezután a hőforrást a minimumra csökkentjük, és kb. 1 és 1/2 órán keresztül pároljuk az ételt anélkül, hogy a fedelét levennénk.
Italajánlat:
Száraz fehérbor vagy könnyű vörösbor illik hozzá.
Tipp:
A fedőt azért nem szabad levenni, nehogy elillanjon a gőz. Ha a gőz kiszökik az edényből, az étel kiszárad, és kevésbé gyorsan puhul.
A káposztát minél többször melegítik, annál jobb lesz az íze, tehát akkor is érdemes ezt a nagy adagot elkészíteni, ha csak 2 személyre főzünk!

Forrás:
RAKOTTAK LEXIKONJA - A RAKOTT KÁPOSZTÁK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.