Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RAKOTT KÁPOSZTÁK 13

2020.06.16

RAKOTTAK LEXIKONJA

Rakott káposzta Klemi Rózsika módra
Hozzávalók:
1/2-3/4 kg savanyú káposzta, ugyanennyi hús 2,5 dl rizs, 2-3 fej hagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, tk-i őrölt kömény, ételízesítő, és a pörkölthöz használatos fűszerek, 4-5 dl tejföl.

Elkészítése:
A húsból hagyományos módon pörköltet készítek, de őrölt köménnyel és szeletekre vágott fokhagymával is ízesítem.
Kissé bővebb lére főzöm (nem sütöm zsírjára).
A rizst olajon ledinsztelem, ráöntöm a főzőlét, fél fej reszelt hagymával és ételízesítővel majdnem teljesen készre főzöm.
A savanyú káposztát olajon kb. fél óra hosszat dinsztelem.
A sütőedényt kissé kiolajozom (de lehet szalonnacsíkokkal is beteregetni) és kezdődik a rétegezés.
Előbb a káposzta fele, majd a rizs fele, a levéből kiszedem az összes pörköltet és rárakom a rizsre.
A pörköltlét összekeverem a tejföl felével és a tejfölös lé felét, egyenletesen ráöntöm.
Ezután jön a maradék rizs, rá a maradék káposzta, majd a tejfölös lé.
A tetejére a maradék tejföl kerül, aztán mehet a sütőbe.
Kb. egy óra alatt kész.

Rakott káposztás kacsa
Hozzávalók:
1 sovány pecsenyekacsa, 75 dkg savanyú káposzta, 2 alma, 2 nagy fej vöröshagyma, 20 dkg reszelt sajt, 4 gerezd fokhagyma 1-1 teáskanál csombor és majoránna, 1 csapott mokkáskanál őrölt borókabogyó, késhegynyi őrölt köménymag, ízlés szerint só és törött fekete bors, 4 dl tejföl.

Elkészítése:
A megtisztított pecsenyekacsát feldarabolom.
Mély tűzálló tálat kibélelek hajszálvékony csíkokra vágott kacsahájjal (amelyet a szárnyas hasából vettem ki).
A tál aljára szórom az átmosott és lecsöpögtetett savanyú káposzta egyharmadát.
Sót, borsot, csombort, borókát, köménymagot és majoránnát szórok rá, majd a besózott húsdarabokkal letakarom.
Erre reszelt sajtot hintek, kevés tejföllel lelocsolom.
Rákarikázok vöröshagymát, rászórok zúzott fokhagymát, majd beborítom meghámozott, kicsumázott almaszeletekkel.
Erre káposzta kerül, és addig folytatom a rétegezést, amíg van hozzávaló.
A tetejére húsnak, sajtnak és tejfölnek kell kerülnie.
A tálat szorosan lefedem, és előmelegített, forró sütőben, kis lángon legalább két órán keresztül sütöm.
Felséges étel!
(Nem, nem is étel, hanem étek!)
Ha római tálban készítem, akkor még jobb, de a sütés idejét egy órával növelni, a lángot viszont takarékra tanácsos csökkenteni.
Elkészítési ideje: 150-210 perc

Szabadkai rakott káposzta
Hozzávalók:
70 dkg fejes káposzta, 30 dkg paradicsom, 30 dkg zöldpaprika, 1 fej vöröshagyma. 2 dl tejföl, 10 dkg kolozsvári szalonna, só, bors.

Elkészítés:
A káposzta torzsáját kiszedjük, majd a káposztát ujjnyi vastag szeletekre vagdaljuk.
Sós vízben 5-6 percig főzzük, majd leszűrjük.
Kiolajozott mély tűzálló tálba rakjuk, ráteszünk egy sor karikára vágott paradicsomot, majd erre, csíkokra vágott zöldpaprikát.
Ezután tesszük a tálba a karikára vágott hagymát.
Leöntjük a tejfellel, beborítjuk a vékony szeletekre vágott és bevagdalt kolozsvári szalonnával, és a sütőben megsütjük.

Szalonnás rakott káposzta
Hozzávalók:
1 kg savanyú apró káposzta, 20 dkg főtt császárszalonna, 1 kis szál lángolt (vagy nem száraz füstölt) kolbász, 2 nagy fej vöröshagyma, 3 dl tejföl, 3 evőkanál liszt, késhegynyi babérlevélpor, 1 teáskanál szárított csombor, kevés só és őrölt fekete bors, ízlés szerint

Elkészítés:
A császárszalonnát hajszálvékony, nagy szeletekre vágom, és egyharmadával kirakom egy tűzálló tál alját.
Erre teszem a második egyharmad, kissé kicsavart (vagy ha nagyon savanyú a káposzta, akkor átmosott és lecsöpögtetett) savanyú káposztát.
Ezt lelocsolom a fűszerekkel és a liszttel simára kevert tejföllel, majd a vékony karikákra vágott vöröshagymaréteg következik.
Erre kerül a lebőrözött és ugyancsak felkarikázott kolbász, majd a szalonna, és ismét a káposzta következik egészen addig, amíg csak el nem fogy a hozzávaló.
A tetejére hagymát és szalonnát teszek, előmelegített forró sütőbe teszem a lefedett ételt, majd 45-50 percnyi lassú sütés után leveszem a tál fedelét, és addig pirítom, amíg a szalonnából ropogós pörc nem válik.
Rendkívül jóízű, egyszerű étel, amelyet minél többször melegítek, annál finomabb lesz.
Érdemes belőle akár tripla adagot is készíteni!

Toros rakott káposzta
Hozzávalók:
l kg tüdő, 20 dkg máj 20 dkg sertésbőrke 30 dkg tokaszalonna, 2 kg savanyú káposzta, 30 dkg rizs, 10 dkg vöröshagyma, 2 dkg. fokhagyma, 6 dkg pirospaprika, 2 g bors, 3 g majoránna, 4 dl tejföl, 15 dkg zsír

Elkészítés: A belsőségeket jól megmossuk, és a bőrkével feltesszük főni. Megsózzuk, borsozzuk, hagymával fűszerezzük. A puha belsőségeket leszűrjük, lehűtjük és megdaráljuk. A káposztát a belsőségek főzőlevében félpuhára főzzük. A rizst is megfőzzük a belsőségek főzőlevében. A tokaszalonnát apró kockákra vágjuk, kisütjük, a finomra vágott vöröshagymát és fokhagymát megpirítjuk benne, beletesszük a pirospaprikát, jól elkeverjük, és azonnal felengedjük egy kevés főző lével. Zsírjára pirítjuk, és beletesszük a darált belsőségeket, megsózzuk, majoránnával, borssal ízesítjük, és időnként megkeverve fedő alatt pároljuk. Ezután kizsírozott tepsibe egy sor káposztát rakunk le, erre a rizsből teszünk egy sort, a tetejére pedig egy sor belsőséget terítünk. Ezt folytatjuk addig, míg az anyagokból tart. A legtetejére káposztát teszünk, tejfölt öntünk rá, megszórjuk pirospaprikával, és piros-ropogósra sütjük.

Forrás:
RAKOTTAK LEXIKONJA - A RAKOTT KÁPOSZTÁK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.