Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RAKOTT KÁPOSZTÁK 14

2020.07.26

RAKOTTAK LEXIKONJA

Töltött gombás káposzta
Hozzávalók:
12 savanyú káposztalevél, 50 dkg gomba, 3 evőkanál búzadara, 1 tojás, 5 dkg reszelt sajt, 4 evőkanál olaj, 3 dl tejföl, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 gerezd fokhagyma, só és őrölt fekete bors, ízlés szerint

Elkészítése:
A gombát megmosom, megtisztítom, és vastag szeletekre vágom (szárával együtt). A felforrósított olajon sóval, őrölt fekete borssal, finomra vágott petrezselyemzölddel és a zúzott fokhagymával fedő alatt, saját levében puhára párolom, majd zsírjára sütöm. Ha langyosra hűlt, belekeverem a gyengén felvert nyers tojást, a búzadarát és 10 percig pihentetem.

Ezután átkeverem. A savanyú káposztalevelek erezetét kivágom, és a gombás masszával megtöltöm a káposztaleveleket. Úgy csavarom össze, mint amikor a szokásos tölteléket készítem.

A tekercseket tűzálló tálba teszem, rászórom a reszelt sajtot, ráöntöm a tejfölt és befedve, az előmelegített forró sütőben addig párolom, amíg a káposztalevélbe szúrt villa könnyen beleszalad.

Udvarhelyi rakott káposzta
Hozzávalók:
60 dkg sertéshús, 25 dkg kolbász, 20 dkg kolozsvári szalonna, 15 dkg zsír, 1,5 kg savanyú káposzta, 20 dkg vöröshagyma, 2 dkg pirospaprika, 1 gerezd fokhagyma, 1 dl olaj, 2 dl tejföl, só, bors, kakukkfű.

Elkészítése:
A sertéshúst megdaráljuk, a hagymát apróra vágjuk, és együtt olajban megpirítjuk, megpaprikázzuk.
A füstölt szalonnát vékony szalonnaszeletekre vágjuk, megpirítjuk beletesszük rövid időre, a karikára vágott füstölt kolbászt is. A savanyú káposztát, ha nagyon savanyú, kimossuk, és föltesszük főni néhány csonttal vagy bőrkével.
Mély tűzálló tál belsejét megzsírozzuk, és kibéleljük egy 3-4 cm réteg lecsurgatott káposztával.
Ráhelyezünk egy réteg kolbászt és szalonnaszeleteket, hozzáadjuk a fokhagymát, kakukkfüvet, egy vékony réteg párolt rizst, és lefedjük egy réteg pirított paprikás hússal.
Ezután ugyanilyen sorrendben ismételjük meg a rétegezést.
A végén borítsuk be a maradék káposztával.
Öntsük le tejföllel, és a sütőben pároljuk közepes lángon kb. 3/4 óra hosszat.

Vecsési rakott káposzta
Hozzávalók:
1 kg savanyú káposzta, 12 dkg rizs, 20 dkg dagadó-lapocka, 20 dkg szárazkolbász, 10 dkg füstölt hús, 4 dl tejföl, 4 gerezd fokhagyma, 2 fej (10-15 dkg) vöröshagyma, zsír, bors, ízlés szerint kapor

Elkészítése:
A savanyú káposztát folyóvízben kicsit kiöblítjük.
Sertésdagadót, vagy lapockát skatulyányi darabokra vágunk.
A hagymát fölkarikázzuk ugyanúgy, mint a szárazkolbászt.
Füstölt húst is darabolunk bele.
Amikor az előkészületekkel megvagyunk, akkor fogunk egy nagy lábast, kikenjük zsírral, és elkezdjük rétegezni.
Először a káposztát, aztán a húst, a kolbászt és a füstölt húst.
Befűszerezzük fokhagymával, kaporral, őrölt borssal. Rászórjuk a felszeletelt hagymát és a rizst.
Egészen addig rétegezzük, amíg jó kétharmad részig meg nem telik a lábas.
Felöntjük vízzel annyira, hogy "szuttyogjon", és fedő alatt megfőzzük.
Sózni nem kell, mert majd minden alkatrésze sós.
Tálaláskor tejfölt adunk mellé.

Forrás:
RAKOTTAK LEXIKONJA - A RAKOTT KÁPOSZTÁK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.