Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RAKOTTAK LEXIKONJA - A RAKOTT KÁPOSZTÁK 1.

2016.10.13

RAKOTTAK LEXIKONJA

Borított, vagy rakott káposzta
Elkészítés:
Egy lábasba pirítunk egy kevés hagymát egy kanál zsírban, s aztán beleteszünk 1 kiló megmosott és jól kinyomkodott savanyú káposztát. Befödve pároljuk, amíg megpuhult, gyakran megkavarva, mert könnyen odaég. Egy másik lábosban ez idő alatt szinte puhára párolunk 1/4 liter jó fajta rizst. Egy kiló disznó combját szeletekre vágva, megveregetjük, besózzuk s forró zsírba kisütve, azt húsvágón felaprítjuk. A zsírban, melyben a hús sült, pirítunk egy fél fej, finomra vágott hagymát s hozzáteszünk egy kávéskanál paprikát, a húst s együtt párolva egy kis ideig, 2-3 kanál tejfelt keverünk bele. Most aztán előveszünk egy körülbelül 2-2,1/2 literes lábost, kikenjük zsírral, a fenekére pár vékony szelet füstölt szalonnát teszünk s azután a káposztának a harmad részét. Tejfellel leöntözgetjük, s teszünk egy réteg rizst, húst, közbe mindig tejfelt, fölül káposztát és tejfelt s így 1 jó órára a sütőbe tesszük. Lapos tésztástálra kiborítva adjuk az asztalra. Aki nem szereti paprikásan a húst, készítheti a nélkül is, csak tejfelesen.
Nagyon ízletes füstölt hús, vagy sonka töltelékkel is és szokás füstölt kolbász és nyelv darabkákat is közé tenni.

Brassói rakott káposzta 1.
Hozzávalók:
1/2 fej fehér káposzta, 1/4 fej vörös káposzta, 10 dkg rizs, 25 dkg csirkemáj, 3 dl tejföl, köménymag, só, cukor, ecet, olaj, vaj, zsemlemorzsa

Elkészítés:
A káposztákat külön-külön legyaluljuk, besózzuk, és állni hagyjuk. A rizst kevés olajban megpirítjuk, felöntjük 2 deci vízzel, sózzuk, és fedő alatt megpároljuk. A megmosott csirkemájat forró olajban megsütjük. A káposztákat kinyomkodjuk a sóból. Két lábasban köménymagot pattogtatunk egy kevés olajon, majd külön-külön rátesszük a káposztát, és addig pároljuk, amíg kissé összeesik, közben kevés ecettel és cukorral ízesítjük. Vajjal kikent, zsemlemorzsával meghintett edénybe lerakjuk a fehér káposzta felét, meglocsoljuk tejföllel, arra rárakjuk a rizs és a máj felét. Vörös káposzta következik, majd tejföl, rizs, máj és fehér káposzta.
A tetejét tejföllel meglocsoljuk, zsemlemorzsával megszórjuk, és előmelegített sütőben megsütjük.
Elkészítési idő: kb. 1,5 óra
Jó tanács:
Csirkemáj helyett maradék pörköltet vagy olajon átsütött darált húst is tehetünk az ételbe.

Brassói rakott káposzta 2.
Hozzávalók:
1,5 kg lapocka, 1 nagy fej vöröshagyma, 4 evőkanál zsír, 2 kg savanyú, apró káposzta, 2,5 dl fűszeres paradicsomlé, 4 dl tejföl, 1 nagy csokor kapor (vagy 2 evőkanál szárított kapor), 1 teáskanál csombor, ízlés szerint törött fekete bors, só.

Elkészítés:
Lehetőleg cserépedényben vagy tűzálló tálban érdemes elkészíteni ezt az eredeti székely ételt. A húst féltenyérnyi darabokra szeleteljük. A vöröshagymát megtisztítjuk, és nagyon apróra vágjuk. A felhevített zsíron sárgára fonnyasztjuk, és a hússzeleteket hirtelen, erős tűzön átsütjük rajta. A káposztát (ha túl savanyú lenne) átmossuk, lecsurgatjuk, és a tál aljára terítünk egy réteget. Jól megsózzuk, meghintjük csomborral és a finomra vágott kaporral meg törött borssal. Erre néhány hússzeletet borítunk, ezt is sózzuk és borsozzuk, majd paradicsomlevet csorgatunk rá. Ezt sült hagyma követi, a következő réteg a káposzta, a fűszerek, a hús stb. A tetejére káposztának kell kerülnie.
Tejfölös paradicsomlével nyakon öntve, lefedve sütjük forró sütőben 2 óra hosszat.
(Ha cserépedényben készítjük, akkor kis lángon sütjük 3 órán keresztül, és hideg sütőben kezdjük a sütést. )

Budai toros káposzta
Hozzávalók:
12 db savanyú káposzta-levél, 1 kg burgonya, 1-1 kisebb szál sütnivaló kolbász, májas hurka és véres hurka, 10 dkg füstölt szalonna, 4 dl tejföl, 1 kisebb fej vöröshagyma, 1 csípős hegyes zöldpaprika, 1 teáskanál csombor (borsikafű), 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 késhegynyi reszelt szerecsendió, ízlés szerint só.

Elkészítés:
A burgonyát héjában puhára főzöm, majd meghámozva hasábokra aprítom és egy nagy tűzálló tál (vagy egy tepsi) aljára terítem. Amíg a burgonya fő, a kolbászt és hurkákat egyenként, külön, alufóliába csavarom és grillsütőben vagy a forró sütőben megsütöm. A káposztalevelek külső, vastag ereit úgy vágom le, hogy a káposzta ne sérüljön meg. A megsült disznóságokat" négy részre darabolom. Egy-egy darabot egy-egy káposztalevélbe csomagolok, mintha töltött káposztát készítenék. A tálba rakott burgonyát megsózom, meghintem a borssal és a szerecsendióval, majd rákarikázom a megtisztított vöröshagymát. A füstölt szalonna felét nagyon apróra vágom és rászórom a burgonya tetejére, végül meglocsolom egy pohár tejföllel. Ezután sorban, egymás mellett elhelyezem rajta a kis káposztacsomagokat. A második pohár tejfölben elkeverem a sót, a borsot, a csombort és a nagyon vékony karikákra vágott csípős paprikát, és rálocsolom az étel tetejére. A megmaradt füstölt szalonnát vékony szeletekben elosztom a káposztacsomagok tetején. Az edényt szorosan, lehetőleg légmentesen befedem és az előmelegített forró sütőbe téve, legalább 45 percig, közepes lángon párolom. A tetejét levéve gyengén megpirítom, vigyázva arra, hogy ne szárítsam ki.
Tálaláskor ki-ki a saját tányérján még külön is megtejfölözheti.

Erdélyi rakott káposzta 1.
Hozzávalók:
40 dkg savanyú káposzta, 2 fej vöröshagyma, zsír pirospaprika, 20 dkg darált sertéshús, 5 dkg füstölt szalonna, 2 dl tejföl, 2 dl rizs, 10 dkg füstölt kolbász

Elkészítés:
Hagymás zsíron pirospaprikával megpároljuk a savanyú káposztát. Egy másik edényben kiolvasztjuk a felkockázott szalonnát, apróra vágott hagymát teszünk bele, kissé megpirítjuk, és rátesszük a darált húst. Miután többször átforgattuk, hozzáadjuk a felkarikázott kolbászt, szükség szerint sózzuk, borsozzuk. Egy harmadik edényben kevés zsiradékon átforgatjuk a rizst, majd felöntjük négy deci vízzel, sóval ízesítjük, és lefedve puhára pároljuk. Egy zsírral kikent edénybe rétegezzük bele a káposzta harmadát, arra tegyük rá a rizs felét, arra a kolbászos hús felét. Utána ismét káposzta következik, amit meglocsolunk tejföllel, majd rizs, hús, és újból káposzta. Tetejére tejfölt kenünk, megszórjuk pirospaprikával, és meglocsoljuk egy kevés olvasztott zsírral.
Középmeleg sütőben megsütjük, kockára vágva tálaljuk.
Elkészítési idő: kb. 1.5 óra
Jó tanács:
Egyes vidékeken füstölt húst (sonkát, tarját, csülköt) főznek bele. Aki nem szereti a zsíros, nehéz ételeket, kihagyhatja a szalonnát, és disznóhús helyett készítheti az egytál ételt pulykából is.

Forrás:
RAKOTTAK LEXIKONJA - A KÁPOSZTÁK 1.
Szerző:
 
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.