Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RAKOTTAK LEXIKONJA - A RAKOTT KÁPOSZTÁK 1

2016.09.20

ZÖLDSÉGEK LEXIKONJA

KÁPOSZTA
BIHARI RAKOTT KÁPOSZTA

Hozzávalók:
Disznócomb, fejes káposzta, só, bors, majoránna, zöldpaprika, paradicsom, pirospaprika, száraz kakukkfű, füstölt kolbász, füstölt szalonna, fehérbor, húsleves

Elkészítése: Metéltre vágok egy kisebb fej káposztát. Nyolc szelet combot vagy lapockát sózva, frissen őrölt borssal meghintve, majoránnázva elősütök. Vastag falú, lefedhető vaslábas aljára rakok egy réteg káposztát, rá négy szelet húst, arra tíz deka szeletelt zöldpaprikát, egy felszeletelt paradicsomot. Sózom, pirospaprikával és elmorzsolt kakukkfűvel meghintem, majd egy réteg szeletelt füstölt kolbásszal borítom. Utána a káposztától kezdődően az egészet megismétlem, a tetejére káposzta jön. Kiolvasztok tíz deka füstölt szalonnát, és zsírját a pörcével együtt a lábos tartalmára öntöm, továbbá beleöntök még egy-két deci száraz fehérbort és húslevest.
Közepes hőfokú sütőben zsírjára sütöm.

BORÍTOTT, VAGY RAKOTT KÁPOSZTA
Elkészítése:
Egy lábasba pirítunk egy kevés hagymát egy kanál zsírban, s aztán beleteszünk 1 kiló megmosott és jól kinyomkodott savanyú káposztát. Befödve pároljuk, amíg megpuhult, gyakran megkavarva, mert könnyen odaég. Egy másik lábosban ez idő alatt szinte puhára párolunk 1/4 liter jó fajta rizst. Egy kiló disznó combját szeletekre vágva, megveregetjük, besózzuk s forró zsírba kisütve, azt húsvágón felaprítjuk. A zsírban, melyben a hús sült, pirítunk egy fél fej, finomra vágott hagymát s hozzáteszünk egy kávéskanál paprikát, a húst s együtt párolva egy kis ideig, 2-3 kanál tejfelt keverünk bele. Most aztán előveszünk egy körülbelül 2-2,1/2 literes lábost, kikenjük zsírral, a fenekére pár vékony szelet füstölt szalonnát teszünk s azután a káposztának a harmad részét. Tejfellel leöntözgetjük, s teszünk egy réteg rizst, húst, közbe mindig tejfelt, fölül káposztát és tejfelt s így 1 jó órára a sütőbe tesszük. Lapos tésztástálra kiborítva adjuk az asztalra. Aki nem szereti paprikásan a húst, készítheti a nélkül is, csak tejfelesen.
Nagyon ízletes füstölt hús, vagy sonka töltelékkel is és szokás füstölt kolbász és nyelv darabkákat is közé tenni.

BRASSÓI RAKOTT KÁPOSZTA 01.
Hozzávalók:
1/2 fej fehér káposzta, 1/4 fej vörös káposzta, 10 dkg rizs, 25 dkg csirkemáj, 3 dl tejföl, köménymag, só, cukor, ecet, olaj, vaj, zsemlemorzsa

Elkészítése:
A káposztákat külön-külön legyaluljuk, besózzuk, és állni hagyjuk. A rizst kevés olajban megpirítjuk, felöntjük 2 deci vízzel, sózzuk, és fedő alatt megpároljuk. A megmosott csirkemájat forró olajban megsütjük. A káposztákat kinyomkodjuk a sóból. Két lábasban köménymagot pattogtatunk egy kevés olajon, majd külön-külön rátesszük a káposztát, és addig pároljuk, amíg kissé összeesik, közben kevés ecettel és cukorral ízesítjük. Vajjal kikent, zsemlemorzsával meghintett edénybe lerakjuk a fehér káposzta felét, meglocsoljuk tejföllel, arra rárakjuk a rizs és a máj felét. Vörös káposzta következik, majd tejföl, rizs, máj és fehér káposzta. A tetejét tejföllel meglocsoljuk, zsemlemorzsával megszórjuk, és előmelegített sütőben megsütjük.
Elkészítési idő: kb. 1,5 óra
Jó tanács:
Csirkemáj helyett maradék pörköltet vagy olajon átsütött darált húst is tehetünk az ételbe.

BRASSÓI RAKOTT KÁPOSZTA 02.
Hozzávalók:
1,5 kg lapocka, 1 nagy fej vöröshagyma, 4 evőkanál zsír, 2 kg savanyú, apró káposzta, 2,5 dl fűszeres paradicsomlé, 4 dl tejföl, 1 nagy csokor kapor (vagy 2 evőkanál szárított kapor), 1 teáskanál csombor, ízlés szerint törött fekete bors, só

Elkészítése:
Lehetőleg cserépedényben vagy tűzálló tálban érdemes elkészíteni ezt az eredeti székely ételt. A húst féltenyérnyi darabokra szeleteljük. A vöröshagymát megtisztítjuk, és nagyon apróra vágjuk. A felhevített zsíron sárgára fonnyasztjuk, és a hússzeleteket hirtelen, erős tűzön átsütjük rajta. A káposztát (ha túl savanyú lenne) átmossuk, lecsurgatjuk, és a tál aljára terítünk egy réteget. Jól megsózzuk, meghintjük csomborral és a finomra vágott kaporral meg törött borssal. Erre néhány hússzeletet borítunk, ezt is sózzuk és borsozzuk, majd paradicsomlevet csorgatunk rá. Ezt sült hagyma követi, a következő réteg a káposzta, a fűszerek, a hús stb. A tetejére káposztának kell kerülnie. Tejfölös paradicsomlével nyakon öntve, lefedve sütjük forró sütőben 2 óra hosszat.
(Ha cserépedényben készítjük, akkor kis lángon sütjük 3 órán keresztül, és hideg sütőben kezdjük a sütést. )

BRASSÓI RAKOTT KÁPOSZTA 03.
Hozzávalók 4 személyre:
75 dkg savanyú apró káposzta, 50 dkg sertéslapocka, 3 dl tejföl, 1 fej vöröshagyma, l dl fűszeres paradicsomlé (ketchup), 2 evőkanál olaj, 1 nagy csokor kapor (vagy 1 evőkanál szárított kapor), 1 teáskanál csombor, ízlés szerint törött fekete bors és só
A tetejére
1-1 zöldpaprika és paradicsom.

Előkészítése:
cserépedényt vagy tűzálló tálat előveszek. A húst féltenyérnyi darabokra szeletelem. A vöröshagymát megtisztítom, és apróra vágom. A felhevített olajon sárgára fonnyasztom, majd a hússzeleteket hirtelen, erős tűzön átsütöm. A káposztát (ha túl savanyú) átmosom, lecsöpögtetem.

Elkészítése:
a tál aljára terítek egy réteg káposztát. Jól megsózom, csomborral, finomra vágott kaporral és törött borssal meghintem. Erre néhány hússzeletet borítok, ezt is sózom és borsozom, majd paradicsomlevet csorgatok rá. Ezt a fonnyasztott hagyma követi, a következő réteg a káposzta, ismét a fűszerek, a hús stb.. A tetejére káposztának kell kerülnie. Tejfölös paradicsomlével nyakon öntöm, és a forró sütőben 2 óra hosszat lefedve párolom. (Ha cserépedényben készítik, akkor kis lángon süssék 3 órán keresztül, és a sütést hideg sütőben kezdjék.) Tálaláskor megrakom a szeletekre vágott paprikával és paradicsommal.
Ki-ki megtejfölözi a saját adagját.
Elkészítési ideje: 150 perc

Forrás:
ZÖLDSÉG LEXIKON - RAKOTT BABOK
Szerző:
és
Almási Edina, Ferenczy Amanda,
Hargitai Dezső, Kiss Benő, Schiller Aurél,
valamint sok gyűjtőtársam receptközlései
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.