Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RAKOTTAK LEXIKONJA - A RAKOTT KÁPOSZTÁK 2.

2016.10.03

ZÖLDSÉGEK LEXIKONJA

KÁPOSZTA
BUDAI TOROS KÁPOSZTA

Hozzávalók:
12 db savanyú káposzta-levél, 1 kg burgonya, 1-1 kisebb szál sütnivaló kolbász, májas hurka és véres hurka, 10 dkg füstölt szalonna, 4 dl tejföl, 1 kisebb fej vöröshagyma, 1 csípős hegyes zöldpaprika, 1 teáskanál csombor (borsikafű), 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 késhegynyi reszelt szerecsendió, ízlés szerint só

Elkészítése:
A burgonyát héjában puhára főzöm, majd meghámozva hasábokra aprítom és egy nagy tűzálló tál (vagy egy tepsi) aljára terítem. Amíg a burgonya fő, a kolbászt és hurkákat egyenként, külön, alufóliába csavarom és grillsütőben vagy a forró sütőben megsütöm. A káposztalevelek külső, vastag ereit úgy vágom le, hogy a káposzta ne sérüljön meg. A megsült disznóságokat" négy részre darabolom. Egy-egy darabot egy-egy káposztalevélbe csomagolok, mintha töltött káposztát készítenék. A tálba rakott burgonyát megsózom, meghintem a borssal és a szerecsendióval, majd rákarikázom a megtisztított vöröshagymát. A füstölt szalonna felét nagyon apróra vágom és rászórom a burgonya tetejére, végül meglocsolom egy pohár tejföllel. Ezután sorban, egymás mellett elhelyezem rajta a kis káposztacsomagokat. A második pohár tejfölben elkeverem a sót, a borsot, a csombort és a nagyon vékony karikákra vágott csípős paprikát, és rálocsolom az étel tetejére. A megmaradt füstölt szalonnát vékony szeletekben elosztom a káposztacsomagok tetején. Az edényt szorosan, lehetőleg légmentesen befedem és az előmelegített forró sütőbe téve, legalább 45 percig, közepes lángon párolom. A tetejét levéve gyengén megpirítom, vigyázva arra, hogy ne szárítsam ki.
Tálaláskor ki-ki a saját tányérján még külön is megtejfölözheti.

BURGONYÁS RAKOTT KÁPOSZTA
Hozzávalók:
50 dkg burgonya, 60 dkg fejes káposzta, 10 dkg füstölt szalonna, 5 dkg hagyma, só, köménymag, őrölt fekete bors, 3 dl tejföl.

Elkészítése:
A szalonnát kockára vágjuk és kisütjük. A káposztát vékony csíkokra vágjuk, megsózzuk, és kevés szalonnazsíron a borssal és a köménymaggal megpároljuk. A hagymát karikára vágjuk és a szalonna zsírján megpirítjuk. A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk és karikára vágjuk. Kizsírozott tűzálló edénybe egy sor burgonyát terítünk, megsózzuk, ráterítjük a káposztát, meghintjük a pirított hagymával, majd befedjük a maradék burgonyával.
Rászórjuk a kisütött szalonnát, meglocsoljuk a maradék szalonnazsírral, ráöntjük a tejfölt és a sütőben megsütjük.

DIÉTÁS RAKOTT KÁPOSZTA
Hozzávalók: 1 db 1 kg-os fehér káposzta, 4 szelet kicsontozott sertésborda, 5-5 dkg vaj es reszelt sajt, 2 dl tejföl, só

Elkészítése:
A káposztát kitorzsázzuk, sós vízben vagy kuktában gázon megfőzzük. Közben a hússzeleteket besózzuk és egy kevés vajban kisütjük. A lecsöpögtetett káposztát kisujjnyi csíkokra vágjuk és felét a maradék vajjal kikent tűzálló tálba terítjük. A húst ráfektetjük és a maradék káposztával beborítjuk.
A tejfolt a pecsenyelével összekeverjük, a káposztára öntjük, sajttal megszórjuk és sütőben megpirítjuk.

EGYSZERŰ RAKOTT KÁPOSZTA
Hozzávalók:
1 kg savanyú káposzta, 60-70 dkg darált hús, 10-12 dkg rizs nagy pohár tejföl, só

Elkészítése:
A darált húst (zsírosságától függően) kevés zsiradékon, sóval, borssal fűszerezve párolom, időnként kevés vizet adok hozzá. Mikor már jó félig megpuhult, hozzáadom az átválogatott, megmosott rizsát, vízzel felengedem és készre főzöm.
A káposztát átmosom, és kevés zsiradékon megpárolom, majd kis víz hozzáadásával készre főzöm.
Ezután tűzálló edény aljára rakom a káposzta kb. egyharmadát, majd ráteszem a fele darált hús-rizs keveréket, ezt tejföllel meglocsolom, ráteszem a káposzta második harmadát, ismét rá a megmaradt darált hús-rizs keveréket, ezt is meglocsolom egy kis tejföllel, végül ráteszem a maradék káposztát, és jól befedem tejföllel.
Forró sütőbe tolom, és addig sütöm, míg a teteje szép rózsaszínű nem lesz.
Én ilyen egyszerűen készítem el, ez nem szakácskönyvből való recept.

ERDÉLYI RAKOTT KÁPOSZTA 01.
Hozzávalók:
40 dkg savanyú káposzta, 2 fej vöröshagyma, zsír pirospaprika, 20 dkg darált sertéshús, 5 dkg füstölt szalonna, 2 dl tejföl, 2 dl rizs, 10 dkg füstölt kolbász

Elkészítése:
Hagymás zsíron pirospaprikával megpároljuk a savanyú káposztát. Egy másik edényben kiolvasztjuk a felkockázott szalonnát, apróra vágott hagymát teszünk bele, kissé megpirítjuk, és rátesszük a darált húst. Miután többször átforgattuk, hozzáadjuk a felkarikázott kolbászt, szükség szerint sózzuk, borsozzuk. Egy harmadik edényben kevés zsiradékon átforgatjuk a rizst, majd felöntjük négy deci vízzel, sóval ízesítjük, és lefedve puhára pároljuk. Egy zsírral kikent edénybe rétegezzük bele a káposzta harmadát, arra tegyük rá a rizs felét, arra a kolbászos hús felét. Utána ismét káposzta következik, amit meglocsolunk tejföllel, majd rizs, hús, és újból káposzta. Tetejére tejfölt kenünk, megszórjuk pirospaprikával, és meglocsoljuk egy kevés olvasztott zsírral. Közép meleg sütőben megsütjük, kockára vágva tálaljuk.
Elkészítési idő: kb. 1.5 óra
Egyes vidékeken füstölt húst (sonkát, tarját, csülköt) főznek bele.
Aki nem szereti a zsíros, nehéz ételeket, kihagyhatja a szalonnát, és disznóhús helyett készítheti az egytál ételt pulykából is.

Forrás:
ZÖLDSÉG LEXIKON - RAKOTT BABOK
Szerző:
és
Almási Edina, Ferenczy Amanda,
Hargitai Dezső, Kiss Benő, Schiller Aurél,
valamint sok gyűjtőtársam receptközlései

Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.