Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RAKOTTAK LEXIKONJA - A RAKOTT KÁPOSZTÁK 5.

2016.12.22

RAKOTTAK LEXIKONJA

Rakott káposzta 4.
Hozzávalók:
1,2 kg fejes káposzta, 20 dkg baromfi párizsi, 5 dkg vöröshagyma, 20 dkg gomba, 5 dkg paradicsompüré, 2 dl energiaszegény tejföl, 2 evőkanál étolaj, só, pirospaprika.

A vékony csíkokra vágott káposztát vékony csíkokra vágjuk, és sós vízben megfőzzük, leszűrjük. Kiolajozott tűzálló tálba tesszük a felét, tetejére, a kockára vágott párizsi kerül, majd kevés olajon hagymával megpirított szeletelt gomba. Befedjük a maradék káposztával, leöntjük a paprikával, paradicsompürével simára kevert tejföllel.
Sütőben 25-30 percig sütjük.

Rakott káposzta - másképp
Hozzávalók:
50 dkg savanyú káposzta, 50 dkg héjában főtt burgonya, 25-30 dkg krinolin (vagy szafaládé), 3 dl tejföl, 2 nagy fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál csombor (borsikafű), 1 dl olaj, só és őrölt fekete bors, ízlés szerint

Elkészítés:
A felforrósított olajon üvegesre párolom a megtisztított és apróra vágott vöröshagymát. Tűzálló tál aljára szórom a savanyú káposzta felét, sóval és csomborral meghintem, majd kevés párolt vöröshagymával takarom le. Ezután rákarikázom a meghámozott burgonya felét, jól megsózom-megborsozom, és beborítom a lebőrözött krinolin apróra vágott darabjaival. Bőven meglocsolom tejföllel, és ráterítem a maradék savanyú káposztát. A rétegezést addig folytatom, amíg csak el nem fogy a hozzávaló.
Tetejére tejfölt öntök és az előmelegített forró sütőben 30 percig sütöm.

Rakott káposzta ZEPTER-ben
Hozzávalók 8 személyre:
75-80 dkg darált sertéshús, 2 nagy fej vöröshagyma, 1 és 1/2 kg savanyú káposzta, 15 dkg rizs, 4 dl tejföl, 2 dl paradicsom ivólé, 1 csokor friss kapor vagy, 1 evőkanál szárított kapor, 1 mokkáskanál csombor (borsikafű), só, törött bors

A megtisztított vöröshagymát nagyon apróra metéljük. A ZEPTER serpenyőt közepes hőfokon előmelegítjük, és benne a darált húst átpirítjuk, majd a hagymát hozzátéve, kevergetve tovább pirítjuk egy-két percig. Megsózzuk, meghintjük borssal
. Ha a káposzta túl savanyú, átmossuk. A rizst megmossuk, majd lecsöpögtetjük. A paradicsomlevet simára keverjük a tejföllel.
A ZEPTER fazék alját egyenletesen beterítjük egyharmadnyi káposztával. Meghintjük kevés csomborral és törött borssal, ezután vágott kaprot szórunk rá.
Erre tesszük a hagymás hús felét, megborsozzuk, majd a rizs felét egyenletesen rászórjuk. Tejfölös paradicsomlevet csorgatunk rá. Ezt követően a következő réteg ismét káposzta, a fűszerek és a hús meg a rizs. A tetejére káposztát rakunk, végül leöntjük a megmaradt tejfölös paradicsomlével.
Az edényt befedjük, majd közepes hőfokon a párolási tartományig felmelegítjük. Ezután a hőforrást a minimumra csökkentjük, és kb. 1 és 1/2 órán keresztül pároljuk az ételt anélkül, hogy a fedelét levennénk. Italajánlat: Száraz fehérbor vagy könnyű vörösbor illik hozzá.
Tipp:
A fedőt azért nem szabad levenni, nehogy elillanjon a gőz. Ha a gőz kiszökik az edényből, az étel kiszárad, és kevésbé gyorsan puhul.
A káposztát minél többször melegítik, annál jobb lesz az íze, tehát akkor is érdemes ezt a nagy adagot elkészíteni, ha csak 2 személyre főzünk!

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
RAKOTTAK LEXIKONJA - A KÁPOSZTÁK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.