Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RAKOTTAK LEXIKONJA - RAKOTT KÁPOSZTÁK 10.

2018.12.20

RAKOTTAK LEXIKONJA

Hurkás rakott káposzta
Elkészítés:
A savanyú káposztát a szokásos darált hús és rizs helyett karikára vágott májas hurkával rétegezem. Egyébként a "hagyományos" rakott káposzta recept.
Jól melegíthető és fagyasztható, érdemes egy nagy tepsivel sütni.
A receptet a kényszer szülte, de úgy megkedveltük őket, hogy az utóbbi években már vásárolt hurkából készítem.

Húsos káposzta
Hozzávalók:
60 dkg savanyú káposzta, 40 dkg sovány sertés- vagy marhahús csont nélkül, 1 tojás, 5 dkg rizs, 3 dl tejföl, 5 dkg füstölt szalonna, 5 dkg lángolt kolbász (vagy puha füstölt kolbász), 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 csapott teáskanál csombor (borsikafű), 1 teáskanál pirospaprika, késhegynyi őrölt köménymag, só és őrölt fekete bors, ízlés szerint Elkészítés:
A húst ledarálom.
A rizst váltott vízben megmosom, és térfogatához képest dupla mennyiségű vízzel felöntöm. Fedő alatt, kis lángon puhára párolom, majd hagyom kihűlni. Közben a füstölt szalonnát apróra vágom, zsírját kiolvasztom, és kikenek vele egy tűzálló tálat vagy tepsit. Beleterítem a kisütött szalonnapörccel és a megtisztított, felkarikázott vöröshagymával összekevert savanyú káposztát. A kihűlt rizst jól összedolgozom a felvert tojással, a darált hússal, a megtisztított és zúzott fokhagymával, a sóval, az őrölt fekete borssal és nagy diónyi gombócokat formálok a masszából.
A káposztába kis "fészkeket" mélyítek, és a húsgombócokat beleteszem.
Rászórom a lebőrözött és nagyon vékony karikákra vágott kolbászt.
A tejfölbe belekeverem a pirospaprikát, a csombort, a köménymagot, a sót, az őrölt fekete borsot és rálocsolom a húsgombócok tetejére.
1 dl vizet ráöntök a káposztára, jól lefedem és az előmelegített forró sütőben, 90 percig párolom.
Ha úgynevezett római tálba (cserépedénybe) teszem, akkor finomabb lesz, de tovább tart a sütése.
(Csak hideg sütőbe szabad betenni a beáztatott cseréptálat, és kis lángon, legalább 2 órán keresztül kell sütni, a káposztára nem kell külön vizet önteni.)

Hússal összerakott káposzta
Elkészítés:
Tegyünk lábasba egy jó nagy tojásnyi zsírt, és ha a zsír, forró lesz, tegyünk bele minden személyre egy nagy marék savanyú káposztát számítva, annyit, a mennyire szükségünk van. Egy pár kanál zsírt is öntsünk reá és fedjük be, egy fél óráig párolva kavargassuk; ez alatt tegyünk deszkára egy kiló kövérrel vegyes sertés pecsenyét. Vagdaljuk a húst össze, de nem túlságos apróra; tegyük ezt is kevés forró zsírba; tíz percig pároljuk meg, tegyünk bele sót és sok tört borsot, hogy a bors íze ne vesszen el.
Egy másik lábasban pároljunk zsíros vízben negyed kiló rizst.
Mikor a rizs szemek puhák lesznek, vegyük el a tűztől, és a háromféle anyagot felváltva, sorban rakjuk egy zsírral kikent lábasba: legalul káposztát, azután kevés húst és rizskását, megint káposztát és húsos rizskását.
Miután mind bele raktuk, öntsünk a tetejére fél liter jó tejfelt, fél liter édes tejet és pár kanál olvasztott zsírt.
Ha ezt elkészítettük, tegyük a lábast sütőbe, fél óráig hagyjuk pirulni, aztán tálaláskor borítsuk ki a tálba és köríthetjük füstölt kolbásszal, vagy borjúszelettel.

Káposztás borda szabolcsi módra
Hozzávalók:
2,5 kg sertéskaraj, 1,5 kg alma, 1,5 kg savanyú káposzta, 2 nagy fej vöröshagyma, 1-2 evőkanál kristálycukor, 2 pohár száraz fehérbor, 10 dkg zsír, 3 szem szegfűszeg, ízlés szerint törött bors, só.

Elkészítés:
A húst kicsontozzuk és felszeleteljük.
A káposztát szükség szerint átmossuk, és ízlés szerint cukorral, törött borssal fűszerezve fedő alatt félpuhára pároljuk. Az almákat megmossuk, kicsumázzuk, és negyedekbe vágjuk. A felszeletelt húsokat a forró zsíron hirtelen átsütjük. Nagy tepsibe vagy tűzálló tálba terítjük az egész káposztát, szorosan egymás mellé ráhelyezzük a kisült hússzeleteket, sózzuk, borsozzuk, majd a negyedekbe vágott almát elosztjuk rajta. Ezt megszórjuk a porrá őrölt szegfűszeggel, csipet cukorral és sóval, és a fehérborral leöntve lefedjük.
Forró sütőben sütjük közepes lángon, 1 órán át, végül a fedőt levéve, erős lángon 10 percig pirítjuk.

Káposztás rakott tyúk különlegesen
(5 személyre)
Hozzávalók:
1 kisebb tyúk, 1 üveg csalamádé (vagy savanyú káposzta), 2 birsalma (vagy birskörte), 20 dkg reszelt sajt, 3 dl tejszín, 5 dkg füstölt szalonna, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 szem őrölt szegfűszeg, kevés cukor, késhegynyi őrölt babérlevél, ízlés szerint só és törött fekete bors.

Elkészítés:
A tyúkot megtisztítom, feldarabolom, és a felesleges zsíros bőrét lenyúzom. (Kisütött zsírja felhasználható.) Cserépedény (Römertopf) vagy tűzálló tál aljára szórom a nagyon apróra vágott füstölt szalonnát, erre terítem a kicsavart káposzta felét. (Ha savanyú, átmosom.) Megszórom egy kevés reszelt sajttal, rákarikázom az egyik meghámozott és kicsumázott birsalmát. Kevés cukorral és szegfűszeggel megszórom. Erre is hintek reszelt sajtot, majd sorban egymás mellé ráteszem a megsózott tyúkdarabokat. Beborítom a tisztított, vékony karikákra vágott vöröshagymával és betakarom a maradék birsalmaszeletekkel. Ezután újból a káposztával folytatom a rétegezést.
Rászórom a reszelt sajtot, és leöntöm a tejszín, a fűszerek és a zúzott fokhagyma keverékével.
Szorosan befedem, és előmelegített, forró sütőben, közepes lángon legalább 2 1/2 órán (tűzálló tálban másfél órán) keresztül párolom.
Ha a sütési idő letelt, a tál fedelét leveszem, a húsok tetején lévő káposztát, hagymát, birset félretolom, hogy a tyúkhús bőrös része szabadon legyen.
Visszateszem a forró sütőbe immár fedetlenül, és addig pirítom, míg szép piros kéreg nem sül rá.
Rendkívül finom étel!

Forrás:
RAKOTTAK LEXIKONJA - A RAKOTT KÁPOSZTÁK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.