Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RAKOTTAK LEXIKONJA - A RAKOTT KARALÁBÉK 1.

2016.11.03

RAKOTTAK LEXIKONJA

Aranyrizzsel rakott karalábé
Hozzávalók:
4 nagyobb vagy 8 kisebb fej karalábé, 2 db KNORR Aranysárga Tyúkhúsleves kocka, 4 ek vaj, 20 dkg rizs, 1 pohár tejföl, 1 gerezd fokhagyma, füstölt sajt, törött bors, zsemlemorzsa

Elkészítés:
A karalábét kockákra vágjuk, majd vajon megpirítjuk, és kevés víz hozzáadásával puhára pároljuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, borsot és egy leveskockát. Közben a rizst kevés vajon megpirítjuk, felöntjük 3 dl forró vízzel, beletesszük a leveskockát, és puhára főzzük. Egy tűzálló tálat kivajazunk, és zsemlemorzsával bőven meghintjük. A karalábét a rizzsel rétegezve a tálba szedjük, és a rétegek közé füstölt sajttal elkevert tejfölt teszünk. Sütőben 15-20 percig sütjük. Gazdagíthatjuk csíkokra vágott, üvegesre pirított szalonnával is.

Gombás karalábé
Elkészítés:
Sós vízben megfőzünk 8 zsenge, meghámozott karalábét, majd szitára téve lecsurgatjuk. Éles kiskanállal kivájjuk a belsejüket, és a karalábékat - üregükkel felfelé - margarinnal kikent tűzálló tálra egymás mellé tesszük, s körülrakjuk a karalábé-forgácsokkal. Egy kiskanálnyi margarinon üvegesre párolunk egy szál apróra vágott újhagymát, hozzáadunk 20 deka megtisztított, karikára vágott gombát, és sóval, törött borssal addig pároljuk, míg saját Levét el nem főtte. Hozzáadunk 10 deka nagyon apró kockára vágott sonkát vagy főtt húst, és összekeverjük 4 nyersen elhabart tojással. Egy csokor finomra vágott petrezselyemzölddel ízesítjük, és a karalábék üregébe töltjük. 2 deka margarinból 2 deka liszttel és 2 deci karalábé főzővízzel bechamelt főzünk, a tűzről levéve simára keverünk benne egy deci tejfölt, és a lerakott karalábékra öntve, a sütőben megsütjük. (Meghintjük a tetejét 2 deka reszelt sajttal is, amely piros kéreggé sül.)

Húsos rakott karalábé
Hozzávalók:
1,3 kg karalábé, 500 sertéshús, 150 g rizs, 100 g füstölt szalonna, 8 dl tejföl, 100 g sajt

Elkészítés:
A kockára vágott karalábét, valamint a sertéshúst, és a rizst külön-külön megpároljuk. Ezután a húst a szalonnával ledaráljuk, hozzákeverjük a rizst, ha szükséges sózzuk. Zsiradékkal kikent tűzálló tálba rétegezzük a karalábét és a rizses húst, a tetejére karalábé kerüljön. A rétegeket és a tetejét tejföllel meglocsoljuk, megszórjuk reszelt sajttal, majd sütőben jól átsütjük. A karalábét helyettesíthetjük zöldbabbal, cikkekre vágott kelkáposztával, karfiollal, kelbimbóval is.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
RAKOTTAK LEXIKONJA - A RAKOTT KARALÁBÉK
Szerző:
Szerkesztette és Illusztrálta
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.