Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RAKOTTAK LEXIKONJA - A RAKOTT KARALÁBÉK 2.

2017.01.16

RAKOTTAK LEXIKONJA

Kárpátaljai rakott karalábé 1.
Hozzávalók:
2 nagy fej karalábé, 1 nagy fej vöröshagyma, fél kiló félzsíros sertéshús, 20 dkg rizs, 1 csokor petrezselyem, 2 dl tejföl, zsír, só, paprika, bors

Elkészítés:
A karalábét hámozzuk, és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Zsírt olvasztunk egy lábosban, a karalábét rászórjuk, és sózva félig pároljuk. A hagymát apróra vágjuk, és zsíron világosra pirítjuk. Kevés paprikával megszórjuk és az apró kockákra vágott húst is beleadjuk. Fehéredésig pirítjuk, ekkor kevés vizet öntünk alá, borsozzuk, és lefedve puhára főzzük. A rizst kevés zsíron megfuttatjuk, kétszeres mennyiségű vízzel felöntjük, és fedő alatt megpároljuk. Ha megfőtt, vágott petrezselymet keverünk bele. Egy tepsibe egy sor karalábét simítunk, követi egy réteg rizs, majd a pörkölt. Amíg tart a hozzávalókból, addig folytatjuk a rétegezést, felülre karalábé kerüljön. Tejföllel meglocsoljuk, és forró sütőben fél órát sütjük.

 

Kárpátaljai rakott karalábé 2.
Hozzávalók:
2 nagy fej (kb. 40-50 dkg) karalábé, 1 ek zsír, só
A töltelékhez:
1 nagy vöröshagyma, 2 ek, zsír, pirospaprika, 50 dkg sertéshús, só, bors, 20 dkg rizs, 1 nagy csokor petrezselyem, 2 dl tejföl

Elkészítés:
A meghámozott karalábét nagy lyukú reszelőn megreszeljük. Egy lábosban a zsírt megolvasztjuk, a karalábét beleöntjük, megsózzuk, és időnként megkeverve félig megpároljuk. A hagymát felaprítjuk, és egy púpozott ek zsíron megfonnyasztjuk. Pirospaprikával megszórjuk, és az apró kockákra vágott húst fehéredésig sütjük rajta. Ezután egy kevés vizet öntünk alá, sózzuk, borsozzuk és lefedve, mint a pörköltet, puhára főzzük. Közben a megmosott rizst a maradék zsíron megfuttatjuk, majd kétszeres mennyiségű vízzel leöntjük, és fedő alatt megpároljuk. Végül a finomra vágott petrezselyemmel összekeverjük. Egy tepsibe vagy tűzálló tálba rétegezve lerakjuk karalábé - rizs - pörkölt sorrendben, a tetejére karalábé kerüljön. A tejföllel nyakon öntjük, és forró sütőben kb. fél óráig sütjük. Akkor jó, ha az oldala meg a teteje pirulni kezd. Karfiolból is készíthetjük.

Kolbászos rakott karalábé
Hozzávalók:
2 db primőr karalábé, 1 csomag újhagyma vagy 10 dkg póréhagyma, 20 dkg paradicsom, 5 dkg vaj, só, őrölt kömény, 20 dkg főzőkolbász, 10 dkg ementáli sajt.

Elkészítése:
A meghámozott karalábét szeleteljük, a szeleteket cikkekre vágjuk. Karikákra vágjuk a kolbászt, a paradicsomot és a hagymát. Vajjal vékonyán kent serpenyőben rétegezzük. A rétegek közé sót, őrölt köményt, tetejére reszelt sajtot hintünk. Forró sütőben 25-30 perc alatt megsütjük.

Nyárádi rakott karalábé
Hozzávalók:
fél kiló marhahús, 1 kg karalábé, 1 vöröshagyma, 15 dkg rizs, 15 dkg vaj, 1 ek zsír, 3 dl tejföl, 1 ek cukor, só, bors

Elkészítés:
A karalábét kockákra vágjuk, és a vaj felén puhára pároljuk, cukrozzuk és sózzuk közben. Az apróra metélt hagymát a maradék vajon üvegesre pároljuk, beletesszük a kockázott húst és kevés vizet aláöntve, majdnem puhára pároljuk. Ekkor belekeverjük a rizst, és készre főzzük. egy tűzálló tálat kizsírozunk, aljára egy réteg karalábét terítünk, erre egy sor rizses húst, s közben tejföllel locsolgatjuk. A rétegezést addig folytassuk, míg tart a hozzávalókból. A tetejére karalábé kerüljön. Forró sütőbe toljuk, és negyed órát sütjük. <

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
RAKOTTAK LEXIKONJA - A RAKOTT KARALÁBÉK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.