Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RAKOTTAK LEXIKONJA - A RAKOTT KARALÁBÉK 3.

2017.02.25

RAKOTTAK LEXIKONJA

Rakott karalábé 1.
Hozzávalók:
3 fej karalábé, 10 dkg rizs, 15 dkg gomba, 2 dkg vaj, 2 dl tejföl, 2 db tojás, 10 dkg reszelt sajt, 1 fej vöröshagyma, petrezselyem, zsemlemorzsa, vegeta, bors, só

Elkészítése:
A rizst a szokott módon megfőzzük. Az apró kockára vágott karalábét sós vízben (esetleg ételízesítővel) megfőzzük és leszűrjük. Az apróra vágott vöröshagymát olajon üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a feldarabolt gombát, és pörköltesen fűszerezzük.
A tűzálló tálat vajjal kikenjük, és zsemlemorzsával megszórjuk. A főtt karalábét, a párolt rizst, a gombamártást, a reszelt sajtot bele rétegezzük. A felső réteg karalábé legyen, a legtetején reszelt sajt. Ráöntjük a petrezselyemmel és egész tojással kikevert tejfölt.
Előmelegített sütőben lefedve 30 percig sütjük, majd az utolsó 3-4 percre levesszük a fedőt.

Rakott karalábé 2.
Hozzávalók:
30 dkg darált, maradék sült hús, 5-6 db karalábé, 15 dkg rizs, 1 fej vöröshagyma, 3 evőkanál olaj, 2 dl tejföl, zsemlemorzsa, 1 csokor petrezselyem, só

Elkészítése:
A karalábékat meghámozzuk, kisujjnyi metéltre vágjuk és két evőkanál olajon sóval, petrezselyemmel megpároljuk. A rizst megmossuk, félpuhára főzzük, a hússal összekeverjük, sóval, reszelt vöröshagymával ízesítjük. Egy tűzálló tálat a maradék olajjal kikenünk, morzsával meghintjük, és a karalábé felét beletéve, a hús meg a rizs keverékét beleterítjük.
Tejföllel meglocsoljuk, a karalábé másik felével befedjük, és zsemlemorzsával megszórjuk, és a maradék tejföllel meglocsolva a sütőben szép pirosra sütjük.

Rakott karalábé 3. (Amanda)
Hozzávalók:
6 db karalábé, 50 dkg gomba, 20 dkg kukoricadara (rizs, köles), 2 tojás, 2 dl joghurt vagy kefir, 2 dl tejföl, 15 dkg sajt, 3 db paradicsom, 1 cs. hagyma zöldje, 1 nagy cs. petrezselyem, só bors, kömény, kakukkfű, curry, olaj, vaj.

Elkészítése:
A tisztított karalábékat félig megfőzöm köményes, sós vízben. Nagyon vékony karikákra szeletelem. 1 csomó hagyma zöld leveleit felkarikázom, a gombát kockákra vágom. Kevés olajon együtt a kettőt megpárolom, kicsit lepirítom, ha kész, sózom, borsozom, és 3 gerezd zúzott fokhagymát teszek hozzá.
A kukoricadarát annyi forró, sós vízzel öntöm le, hogy éppen ellepje. 5-10 percig állni hagyom. A joghurtot, tejfölt, tojást jól összekeverem, sózom és curryval ízesítem.
Vajazott tepsibe lerakom a karalábé felét, borssal, kakukkfűvel megszórom. Erre ráteszem a gombával elkevert kukoricadarát, a tejfölös, tojásos joghurt felével meglocsolom, rá a karalábé másik fele kerül. A paradicsomot rákarikázom. A tetejét borsozom, ráöntöm a maradék tejfölkeveréket, vajdarabkákkal megszórom. Forró sütőbe teszem, 20 perc múlva reszelt sajttal, vágott petrezselyemmel bőven megszórom, és még 10-15 percre visszateszem. A sajt meg ne égjen! Nem rontja el, ha ekkor csíkokra vágott angolszalonnával is megszórjuk.
Ugyanez karfiollal, kelkáposztával, kelbimbóval is finom.

 

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
RAKOTTAK LEXIKONJA - A RAKOTT KARALÁBÉK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.