Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RAKOTTAK LEXIKONJA - A RAKOTT KARFIOLOK 1.

2016.10.31

RAKOTTAK LEXIKONJA

KARFIOL
ERDÉLYI RAKOTT KARFIOL

Elkészítése:
Egy szép, tömör, egykilós karfiolfejet sós vízben megfőzünk, alaposan lecsepegtetjük, majd rózsáira szedve, háromfelé osztjuk, egyharmadát egy kivajazott tűzálló tálba terítjük. 15 deka darált főtt füstölt húst egy deci tejföllel meg csipetnyi őrölt borssal simára keverünk, és a karfiolra kenjük. Erre jön a második sor karfiol, amit egy deci tejföllel simára kevert, egy csokor összevagdalt kaporral ízesített 15 deka juhtúróval kenünk meg.
Végül a harmadik réteg karfiollal befedjük, öt deka vajon egy púpozott evőkanál lisztet fehéredésig sütünk, négy deci hideg karfiolfőző-vízzel felengedjük, és kevergetve sűrű mártássá főzzük. A tűzről levéve egy deci tejföllel simára keverjük, és a rakott karfiolra öntjük. A forró sütőben addig sütjük, amíg a teteje szép piros nem lesz.
Ha nagyétkű a család, még párolt rizst is adhatunk hozzá.

ERDÉLYI RAKOTT KARFIOL ÉVIKE MÓDRA
Hozzávalók:
1 nagy fej karfiol, 30-35 dkg juhtúró, 1 doboz tejföl, 1 doboz kefir, 20-25 dkg gépsonka/füstölt tarja/füstölt párizsi

Elkészítése:
A karfiolt rózsáira kell szedni és sós/vegetás vízben meg kell főzni majd leszűrni. Egy jénai tálat kivajazok, beszórom zsemlemorzsával, lerakok bele egy sor karfiolt. Rászórok egy sor juhtúrót, arra pedig vékonyra vágott gépsonkát vagy füstölt párizsit vagy füstölt tarját. Összekeverek egy pohár tejfölt egy pohár kefirrel, és ebből meglocsolom a karfiolt. Majd megint egy sor karfiol - rá juhtúró - rá a husi - ameddig az alapanyagból tart. Az a lényeg, hogy a tetejére karfiol kerüljön, amit beborítok a kefires tejföllel.
A juhtúró meghatározó íze miatt fűszerezni sem kell, még csak sajt sem kell a tetejére.

FŐTT TOJÁSSAL RAKOTT KARFIOL
Hozzávalók:
2 csomag mirelit karfiol, 8 tojás, 2 dl tejföl, 10 dkg sajt, 4 dkg vaj, zsemlemorzsa, só, őrölt bors, petrezselyem

Elkészítése:
A mirelit karfiolt sós vízben még fagyott állapotban megfőzzük, jól lecsepegtetjük, majd egy-egy kivajazott, zsemlemorzsával meghintett tűzálló tálra rakjuk. Megsózzuk, borsozzuk és rárakunk 6 db, karikákra vágott kemény tojást. Ezt is ízesítjük és megszórjuk petrezselyemmel. Ezután a tejfölbe belekeverünk 2 db egész tojást, megsózzuk, hozzáadjuk a fele reszelt sajtot, és jól elkeverve ráöntjük a rakott karfiolra úgy, hogy azt mindenütt ellepje.
Megszórjuk a maradék reszelt sajttal, zsemlemorzsával és kevés vajat elmorzsolva rajta, közép meleg sütőben felső lángon pirosra sütjük. Forrón tálaljuk.

GOMBÁVAL RAKOTT KARFIOL
Hozzávalók:
20 dkg karfiol, 10 dkg gomba, 2 dkg hagyma, 2 dkg paprika, 2 dkg paradicsom, 8 g olaj, bors, só, majoránna, gyömbér

Elkészítése:
A karfiolt megtisztítjuk, megmossuk, és puhára pároljuk. A gombából, olajból, hagymából, paprikából és paradicsomból, a fűszerekkel pörköltet főzünk. A karfiol felét tűzálló tálba tesszük, rá a gombapörkölt és végül a maradék karfiol. Forró sütőben zsemleszínűre sütjük.

HÚSOS RAKOTT KARFIOL
Hozzávalók:
1 közepes karfiol (vagy 450 g fagyasztott), 30-40 dkg darált hús (sertés, vagy pulyka), 1 hagyma (apróra vágva), 1 bögre főtt rizs, só, bors, babérlevél, majoránna, kapor, kevés olaj, 1 dl főzőtejszín, reszelt sajt

Elkészítése:
A rózsáira szedett, megmosott karfiolt tegyük fel egy lábos vízben főni. Egy marék rizst mossunk meg, és kétszeres mennyiségű sós vízben főzzük meg. A hagymát pirítsuk meg olajban, tegyük hozzá a darált húst, a fűszereket, pici vizet is önthetünk alá, és kb. 30 percig lefedve pároljuk, addigra a karfiol, és a rizs is bőven megfő. Egy kivajazott (olajozott) tűzálló tálba tesszük a húst, rá a rizst, megsózzuk, rápakoljuk a karfiolt, meglocsoljuk tejszínnel, a tetejére szórhatunk reszelt sajtot, majoránnát.
Sütőben sütjük középlángon pirulásig (kb. 30 perc).

Forrás:
ZÖLDSÉG LEXIKON - RAKOTT karfiolok
Szerző:
és
Almási Edina, Ferenczy Amanda,
Hargitai Dezső, Kiss Benő, Schiller Aurél,
valamint sok gyűjtőtársam receptközlései

 
 
FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.