Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RAKOTTAK LEXIKONJA - RAKOTT KARFIOLOK 4.

2019.02.10

RAKOTTAK LEXIKONJA

KARFIOL
RAKOTT KARFIOL 05.

Hozzávalók 4 személyre:
1 fej (kb. 80 dkg) karfiol, 10 dkg kukoricapehely, 3 dl csökkentett zsírtartalmú tejföl, 2 tojás, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 dkg margarin, só, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, 2 gerezd fokhagyma, a tepsihez 2 dkg margarin, 1 evőkanál zsemlemorzsa

Elkészítése:
A karfiolt megtisztítom, szétszedem. A kukoricapehelyre ráöntöm a tejföl felét, 10 percig állni hagyom. A hagymát finomra metélem, a fokhagymát összezúzom, a tojást felverem, összekeverem a megmaradt tejföllel és a fűszerekkel. Egy tepsit kikenek margarinnal, és beleszórom a morzsát.
A nyers karfiolrózsákat a tepsi alján szépen elrendezem. A margarinon üvegesre pirítom a hagymát, majd a tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát és ráöntök 2 evőkanál vizet. Felforralom. Ha már nem nagyon forró, hozzákeverem a kukoricás és a fűszeres-tojásos tejfölt.

Az öntetet rálocsolom a karfiolra, a tálat befedem, és az előmelegített forró sütőben kb. 30 percig közepes lángon, párolom.
Végül megpirítom a tetejét.

 

RAKOTT KARFIOL 06.
Hozzávalók:
1 kg karfiol, 4 dl tejföl, 15 dkg (füstölt) sajt, 2 dkg vaj, ételízesítő

Elkészítése:
A jól megtisztított, rózsáira szedett karfiolt alaposan megmossuk. Ezután ételízesítővel fűszerezett vizet felforralunk, s ebben puhára főzzük a karfiolt. Miután leszűrtük, kivajazott jénai tálba halmozzuk, majd megöntözzük kikevert tejföllel.
Végül meghintjük reszelt sajttal, és forró sütőben aranysárgára sütjük.

RAKOTT KARFIOL 07.
Hozzávalók 2 személyre:
50 dkg karfiol, 20 dkg sovány darált hús, 1 főtt tojás, 1 dl kefir, 1/2 fej vöröshagyma, só, vegeta

Elkészítése:
A sós vízben megpárolt karfiolt és az előzőleg teflonedényben a fűszerekkel együtt megpárolt darált húst egy tűzálló tálba rétegezve lerakjuk, rászeleteljük a tojást, meglocsoljuk kefirrel, és a sütőben még tíz percig jól átforrósítjuk.

RAKOTT KARFIOL 08.
Hozzávalók:
60 dkg karfiol, 3 evőkanál extrudált szójapehely, 5 dkg margarin, 2 dl tejföl

Elkészítése:
A karfiolt forró sós vízben, csutkájával fölfelé fordítva megfőzzük, szűrőre tesszük. Tűzálló tál alját margarinnal kikenjük, a karfiolt rózsájával felfelé, óvatosan belecsúsztatjuk, megszórjuk a szójapehellyel, leöntjük a tejföllel, rádaraboljuk a maradék margarint, előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.

RAKOTT KARFIOL 09.
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg sertéscomb, 1 fej karfiol, 15 dkg csiperkegomba, 2 zöld-paprika, 2 nagyobb paradicsom, 1 fej hagyma, 2 dl tejföl, 5 dkg márványsajt, olaj, só, pirospaprika

Elkészítése:
A rózsáira szedett karfiolt sós vízben nem túl puhára főzzük. Olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát, majd hozzáadjuk a kockára vágott húst. Fehéredésig sütjük, majd hozzáadjuk a felszeletelt gombát és a csíkokra metélt zöldpaprikát. Sóval és pirospaprikával ízesítjük, hozzáadjuk a felnegyedelt paradicsomot is, és összefőzzük. Olajjal kikent tűzálló tálba, lerakjuk a lecsöpögtetett karfiol felét. Ráhalmozzuk a gombás pörköltet, majd befedjük a maradék karfiollal.
Leöntjük a reszelt márványsajttal elkevert tejföllel és forró sütőben kb. 30 percig sütjük.

RAKOTT KARFIOL 10.
Hozzávalók: 25 dkg karfiol kis rózsákra szedve, 10 dkg pulykamell darálva, 5 g étolaj, 50 g kefir, 10 g vöröshagyma

Elkészítése:
Az olajon átfuttatjuk az apróra vágott hagymát, hozzátesszük a darált pulykamellet és megpároljuk. A karfiolt gőzben előfőzzük. Egy hőálló edényt kiolajozunk, a karfiol felét az aljára tesszük, majd erre a párolt húst és a maradék karfiolt. A tetejét kefirrel öntjük le.
Előmelegített sütőben átsütjük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
RAKOTTAK LEXIKONJA - RAKOTT KARFIOLOK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.