Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RAKOTT KEL 3.

2019.05.02

RAKOTTAK LEXIKONJA

Rakott kel Éva módra
Elkészítése:
1 nagy fej kelkáposztát leveleire szedve, vagy ugyan úgy szeletelve, mintha főzeléket készítenél sós vízben puhára főzni.
60 dkg darált húst pörköltnek elkészíteni, 1 bögre (2 dl) rizst megfőzni. Én az 1 bögre rizshez, két bögre vizet öntök és természetesen megsózom. Meleg olajban egy kicsit átfuttatom a rizst, forrástól számítva 20 percig hagyom főni, közben nem emelem le a lábas fedelét.

Leszűröm a megfőtt kelkáposztát, egy jénai edényben először kelkáposztát, majd darált húst, rizst rétegezve elhelyezem, a tetejére kelkáposzta kerüljön. Egy, vagy két doboz (2-4 dl) tejfölt ráöntök a tetejére.

A tejfölbe lehet sót, tojássárgáját és reszelt sajtot is belekeverni.
Ráteszem a jénai tetejét, és forró sütőben addig sütöm, amíg a tejföl egy egészen picit barna nem lesz.

Rakott kel Marcsi módra
Elkészítése:
A kelkáposztát félbevágjuk, torzsáját kivágjuk, és kb. 1 cm darabokra vágjuk.

Forró vízben puhára (de ne főjön szét) megfőzöm. Nem több, mint 5-8 perc. Leszűröm.

Olajban hagymát pirítunk, piros paprika, darált sertést hozzá, só, bors, és kevés bor hozzáadásával megpuhítjuk (kb. 30 perc). Rizst főzök puhára.

Jénai tál aljára baconcsíkokat teszek, mikróban kicsit kiolvasztom, majd elkezdem rakni a káposztát, majd a rizst, majd a darált főtt húst, rá a rizs, rá a káposzta és tejföllel elkevert tojássárgát öntök a tetejére, megszórom zsemlemorzsával. Sütőbe teszem, hogy az ízek összeérjenek, kb. 30 perc múlva reszelt sajtot is szórok a tetejére.
Még 10 percnyi sütés, és tálalhatod.

Rakott kelkáposzta - Liszt- és tejérzékenyeknek
Hozzávalók:
50 dkg darált sertéshús, 80 dkg kelkáposzta, 10 dkg főtt rizs, 1 ek liga margarin, csipet köménymag, só, ételízesítő

Elkészítése:
A darált húst, pörkölt szerűen elkészítjük, rövid lére pirítjuk, Zsenge, laza fejű kelkáposztát vásárolunk, leveleire bontjuk, megmossuk. Leöblítjük, és enyhén sós, köménymaggal ízesített vízben, félpuhára főzzük. Jól lecsepegtetjük, és tiszta konyharuhával leitatjuk róla a felesleges vizet.

Margarinnal kikenünk egy mélyebb tűzálló tálat, az aljára rakjuk az egy réteg kelkáposzta levelet, ráterítjük a rizst, tetejére a pörköltet, és befedjük a maradék kelkáposzta levelekkel.
Margarindarabkákat dobunk a tetejére, és előmelegített sütőben, szép pirosra sütjük.

Rakott kelkáposzta 1.
Hozzávalók:
1,6 kg kelkáposzta, 28 dkg sovány sertéshús, 8 dkg rizs, 8 dkg vöröshagyma, 2 dl 12%-os tejföl, 2 ek. olaj, só, bors, majoránna, pirospaprika Elkészítése:
A nagyobb cikkekre vágott kelkáposztát sós vízben nem egész puhára főzzük. Olajban megpároljuk a vöröshagymát és hozzáöntjük a darált húshoz.

Sózzuk, törött borsot, reszelt fokhagymát, majoránnát szórunk rá, jól összekeverjük, és majdnem puhára pároljuk. A rizst megfőzzük és összekeverjük a hússal. Tűzálló tál aljára kerül a káposzta fele, majd a rizses hús, végül letakarjuk a visszamaradt kelkáposztával.
A tejfölbe teszünk egy kis pirospaprikát, és a kelkáposztára öntjük.
Sütőben pirosra sütjük.

Rakott kelkáposzta 2.
Hozzávalók:
1,2 kg kelkáposzta, 50 dkg kicsontozott sertés karaj, 6 dkg margarin, 2 dl kefir, 3 dkg reszelt sajt, só. Elkészítése:
A káposztát kitorzsázzuk, és sós vízben megfőzzük. Közben a hússzeleteket megsózzuk, és a margarinon kisütjük. A lecsöpögtetett káposztát, kisujjnyi darabokra vágjuk, és egy kikent tűzálló tál aljába rakjuk a felét. Erre tesszük a hússzeleteket, majd az egészet befedjük a káposzta másik felével.
A kefirt ráöntve, a sajttal megszórva sütőben megsütjük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
RAKOTTAK - RAKOTT KEL
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.