Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RAKOTT KEL 4.

2019.11.16

RAKOTTAK LEXIKONJA

Rakott kelkáposzta 4.
Hozzávalók:
1,6 kg kelkáposzta, 28 dkg sovány sertéshús, 8 dkg rizs, 8 dkg vöröshagyma, 2 dl 12%-os tejföl, 2 ek. olaj, só, bors, majoránna, pirospaprika

Elkészítése:
A nagyobb cikkekre vágott kelkáposztát sós vízben nem egész puhára főzzük.
Olajban megpároljuk a vöröshagymát és hozzáöntjük a darálthúrhoz.
Sózzuk, törött borsot, reszelt fokhagymát, majoránnát szórunk rá, jól összekeverjük, és majdnem puhára pároljuk.
A rizst megfőzzük és összekeverjük a hússal.
Tűzálló tál aljára kerül a káposzta fele, majd a rizses hús, végül letakarjuk a visszamaradt kelkáposztával.
A tejfölbe teszünk egy kis pirospaprikát, és a kelkáposztára öntjük.
Sütőben pirosra sütjük.

Rakott kelkáposzta 5.
Hozzávalók:
1 kg kelkáposzta, 15 dkg rizs, 2 fej hagyma, 25 dkg szeletelt gomba, 2 ek. olaj, 4-5 ek vágott petrezselyem, 2 pohár frissföl, só, bors, 10 dkg reszelt sajt, Vegeta, 3-4 gerezd fokhagyma.

Elkészítése:
A rizst puhára főzöm (lehet, előfőzőzött is).
Sós vízben megfőzöm, majd lecsurgatom a kelkáposztát.
Az olajon aranysárgára pirítom az apróra vágott hagymát, ráteszem a gombát, a zúzott fokhagymát, sózom, majd megszórom borssal.
Összekeverem a rizst a petrezselyemzölddel, a párolt gombával. Egy kiolajozott tűzálló tálba teszek egy réteg kellevelet, erre egy réteg gombás rizst, egy réteg tejföl.
Ezt a sorrendet tartva telerakom a tálat, majd be a sütőbe.
Kb. félidőnél rászórom a reszelt sajtot, és készre sütöm.

Rakott kelkáposzta 6.
Hozzávalók (12 adag):
2 kg kelkáposzta, 1 kg darált sovány sertéshús, 3 db egész tojás, 50 dkg vöröshagyma, 10 dkg füstölt szalonna, 4 evőkanál olaj, 1 evőkanál piros fűszerpaprika, 20 dkg rizs, 6 dl tejföl, 1 evőkanál ételízesítő por, 1 csapott teáskanál törött feketebors, 4 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál törött köménymag, 10 dkg zsemlemorzsa, 2 evőkanál só.

Elkészítése:
A megtisztított vöröshagymát finomra vágom.
A füstölt szalonnát nagyon apróra metélem, zsírját kiolvasztom, majd hozzáadok 2 evőkanál olajat, és megfonnyasztom rajta a vöröshagymát.
Ezután ráteszem a darált húst és fehéredésig pirítom, közben folyamatosan kevergetem, hogy egyenletesen fehéredjen.
Ráöntök három pohár vizet és egy evőkanál sóval, meg a törött borssal meghintem, majd a köménymagot is beleteszem, és fedő alatt 15 percig párolom.
Ezután pedig belekeverem a pirospaprikát.
Közben a rizst átválogatom, többször váltott vízben megmosom, és egy evőkanál olajon megpirítva rászórom az ételízesítőt.
Annyi vizet öntök rá, amennyi a térfogatának a duplája.
Fedő alatt megpárolom.
A kelkáposztát megtisztítom a külső, fonnyadt leveleitől, majd megmosom, és lecsurgatom.
Ezután egészen vékony csíkokra vágom.
Vizet forralok, megsózom, majd szűrőkanálba téve apránként belemerítem a forrásban lévő vízbe.
Az újraforrástól számított három percig főzöm, ezután a káposztát a vízből kiemelve, lecsurgatom.
Hagyom hűlni.
Jó nagy tepsit megkenek a maradék olajjal, zsemlemorzsával meghintem, és egy réteg kelkáposztát terítek bele.
Erre kevés rizst rászórok és rákenek egy réteg húst.
A nyers tojást elkeverem a tejföllel, amiből egy réteget ráöntök az ételre.
A rétegezést újra kelkáposztával folytatom, és addig rakom egymásra a hozzávalókat, amíg csak el nem fogynak.
A tetejére kelkáposzta kerüljön, amelyet a megmaradt tojásos tejföllel lelocsolok és meghintem kevés zsemlemorzsával.
A tepsit alufóliával lefedem és betolom az előmelegített forró sütőbe.
Közepes lángon párolom egy jó órán keresztül, ezután hagyom kihűlni.
Lapátkanállal adagokra osztom, és alufólia tálcába rakom.
Lefedve lefagyasztom, majd felcímkézve elteszem.
Tálalás előtt a tálca tartalmát kevés tejföllel leöntöm, majd előmelegített sütőbe tolom a már teljesen felengedett ételt, és addig sütöm, amíg a teteje piros-ropogósra nem sül.

Rakott kelkáposzta 7.
Hozzávalók (4 személyre):
80 dkg- 1 kg új kelkáposzta, 1 doboz (15 dkg) tavaszi vagdalthús-konzerv, 1 dl rizs, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 dl csökkentett zsírtartalmú tejföl, 2 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál őrölt köménymag, 1 mokkáskanál piros fűszerpaprika, 2 evőkanál olaj, 1 db egész tojás.

Elkészítése:
A leveleire szedett kelkáposztát megmossuk, lecsurgatjuk, majd forrásban lévő, enyhén sós vízbe tesszük.
Az újraforrástól számított 5 percig főzzük, ezután lecsöpögtetjük.
Hagyjuk kihűlni. Közben az átválogatott rizst többször váltott vízben megmossuk, lecsurgatjuk, majd lábosba téve térfogatához képest dupla mennyiségű vízzel felöntjük, és addig főzzük, amíg az összes levét felszívja.
Kevés sót tegyünk a vízbe!
A dobozból kibontott vagdalt húst villával összetörjük.
A megtisztított olajon üvegesre pirítjuk, ezután rátesszük a vagdalt húst, és belekeverjük a pirospaprikát, majd ráöntünk egy pohárnyi vizet.
Megsózzuk, megfűszerezzük a köménymaggal és a zúzott fokhagymával, ezután pedig lefedve legalább tíz percig forraljuk.
Közben előkészítünk egy közepes nagyságú tepsit, amelynek az alját egy réteg kellevéllel kibéleljük.
Erre ráteszünk egy réteg rizst, majd meglocsoljuk a hagymás hússal.
Erre újabb réteg kellevél jön, amelyet a rizzsel és a hússal rétegezünk.
A tetejére megint csak a kelkáposzta kerül.
A tejfölbe belekeverjük a felvert tojást, gyengén megsózzuk, és rálocsoljuk a kelkáposzta tetejére.
Előmelegített forró sütőbe toljuk az alufóliával szorosan lefedett tepsit, és 40 percig pároljuk, végül a fóliát levéve pirosra pirítjuk.
Aki nem félti a vonalait, a tányéron még külön is meglocsolhatja kevés tejföllel a rakott kelkáposztát.
Elkészítési ideje: kb. 100 perc.

Rakott kelkáposzta 8.
Hozzávalók:
80 dkg kelkáposzta, 30 dkg darált sertéshús, 10 dkg rizs, 5 dkg füstölt szalonna, 2 dl tejföl, 1 csipetnyi törött bor, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 csapott evőkanál fűszerpaprika, 1 mokkáskanálnyi majoránna, 2 kávéskanálnyi köménymag, 4 dkg zsír, só

Elkészítése:
A kelkáposzta torzsáját kivágom, a káposztát megtisztítom, megmosom és köménymagos, sós vízben félig puhára főzöm.
A füstölt szalonnát apró kockákra vágom, és kevés zsírban kisütöm. Hozzáadom a finomra vágott vöröshagymát és megpirítom. Fűszerpaprikát, fokhagymát teszek bele, jól összekeverem, majd a darált hússal és a fűszerekkel 15-20 percig párolom.
Kizsírozok egy jénai tálat, és a leveleire szedett kelkáposzta egy részét belerakom. Erre egy sor darált húst, egy sor párolt rizst teszek, folyamatosan váltakozva, ügyelve arra, hogy a tetejére kelkáposztalevél kerüljön.
Tejföllel meglocsolom, és sütőben 35-40 percig sütöm.
A sütőből kivéve saját edényében forrón tálalom.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
RAKOTTAK - RAKOTT KEL
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.