Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RAKOTTAK LEXIKONJA - A RAKOTT KEL 1.

2018.12.09

RAKOTTAK LEXIKONJA

Egyszerű rakott kelkáposzta
Hozzávalók:
1 kg kelkáposzta, 60-70 dkg darált hús, 10-12 dkg rizs nagy pohár tejföl, só.

Elkészítése:
A darált húst (zsírosságától függően) kevés zsiradékon, sóval, borssal fűszerezve párolom, időnként kevés vizet adok hozzá. Mikor már jó félig megpuhult, hozzáadom az átválogatott, megmosott rizsát, vízzel felengedem és készre főzöm.
A kelkáposztát átmosom, fellaskázom, és kevés zsiradékon megpárolom, majd kis víz hozzáadásával készre főzöm.
Ezután tűzálló edény aljára rakom a káposzta kb. egyharmadát, majd ráteszem a fele darált hús-rizs keveréket, ezt tejföllel meglocsolom, ráteszem a káposzta második harmadát, ismét rá a megmaradt darált hús és rizs keveréket, ezt is meglocsolom egy kis tejföllel, végül ráteszem a maradék kelkáposztát, és jól befedem tejföllel.
Forró sütőbe tolom, és addig sütöm, míg a teteje szép rózsaszínű nem lesz.

Gombás rakott kel
Hozzávalók:
1 kis fej kelkáposzta, 25 dkg darált sertéshús, 25 dkg gomba, 10 dkg rizs, 2 dl tejföl, 4 evőkanál olaj, 1 kis fej vöröshagyma, 1 tojás, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, 1 késhegynyi köménymag, 1 mokkáskanál törött bors, ízlés szerint só, a tepsi kikenéséhez 1 evőkanál olaj és 2 evőkanál zsemlemorzsa.

Elkészítése:
A rizst váltott vízben megmossuk, lecsöpögtetjük, és 1 evőkanál olajon üvegesre pirítjuk.
Ezután térfogatához képest dupla mennyiségű vízzel felöntjük, és kis lángon, befedve, puhára pároljuk. Közben a kelkáposztát leveleire bontjuk, és forrásban lévő sós vízbe tesszük. 5 percig főzzük, majd lecsöpögtetjük. 2 evőkanál olajon megpirítjuk a finomra metélt hagymát, majd a tűzről lehúzva belekeverjük a pirospaprikát és a köménymagot. A tűzre visszatolva rátesszük a darált húst, és kevergetve, fehéredésig pirítjuk.
Félrerakjuk.
A megmaradt olajon megpirítjuk a felszeletelt gombát. Megsózzuk, megborsozzuk, és befedve, saját levében puhára pároljuk. Közben a tejfölt a tojással habosra keverjük. A hagymás darált húst és a gombát összekeverjük.
Kikent tepsiben rétegenként lerakjuk a darabokra vágott kellevelekkel, végül a tetejére öntjük a tojásos tejfölt.
Előmelegített forró sütőben legalább 30 percig sütjük közepes lángon, fedetlenül.
Kockákra vágva tálaljuk.

Libahúsos rakott kelkáposzta
Hozzávalók:
1 libaaprólék, 1 kg kelkáposzta, 2 dl tejföl, 2 db tojás, 10 dkg rizs, késhegynyi tört köménymag, 1 teáskanál pirospaprika, só, törött bors, ízlés szerint.

Elkészítése:
A megtisztított és feldarabolt libaaprólékot éppen csak annyi vízbe teszem, amennyi ellepi, majd megsózom és fedő alatt puhára főzöm. Közben a kelkáposztát leveleire szedem, megmosom, lecsöpögtetem, és vékony csíkokra vágom. Egy tepsibe beleszórom a kelkáposzta felét, majd rászórom az előzőleg megmosott és lecsöpögtetett rizst. A megfőtt húst levéből leszűrve kicsontozom és ledarálom, összekeverem sóval, borssal, köménymaggal és kevés pirospaprikával. Rákenem a rizses kelkáposztára, végül a maradék kellevelekkel befedem.
A tojást felverem a húslével, és a tejföllel, majd az egészet ráöntöm a kelkáposztára.
A tepsit befedem és előmelegített forró sütőben, negyven percig párolom, végül a tetejét pirosra pirítom.

Májas kelkáposztatekercs
Hozzávalók:
8 nagy kelkáposzta levél, 10 dkg májpástétom, 2 egész tojás, 2 dl tej, 1 evőkanál finomliszt, 2 dkg vaj vagy margarin, 2 dl tejföl, 1 evőkanál búzadara, 1 mokkáskanál majoránna, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 gerezd fokhagyma.

Elkészítése:
Először is elkészítem a kelkáposztatekercs töltelékét: a tojást habosra verem, belekeverem a megtisztított és zúzott fokhagymát meg a fűszereket, ezután beleszórom a búzadarát, végül belekeverem a nagyon apróra metélt májpástétomot. A kelleveleket megmosom, lecsurgatom, és egy pillanatra forrásban lévő, enyhén sós vízbe teszem. Az újraforrástól számított két percig főzöm. Szűrőben hagyom lecsurogni. A kiterített kelleveleket egyenként megkenem a májas töltelékkel, majd szorosan felcsavarom, mint a rétest szokták. Egy lapos tűzálló tálba vagy kisebb tepsibe egymás mellé helyezem a keltekercseket. A vajat megmelegítem, rászórom a lisztet, és habzásig hevítem, majd ráöntöm a tejet. Folyamatos keverés közben sűrűre főzöm, megsózom, és belekeverem a tejfölt, de már nem forralom. Ezután ugyancsak belekeverem a közben felvert tojást, és a sűrű mártást rákenem a keltekercsek tetejére.
A tálat befedem, és legalább 25 percig párolom az előmelegített, forró sütőben.
A fedelét levéve, pirosra pirítom a tetejét.

Gombás rakott kel
Hozzávalók:
1 kis fej kelkáposzta, 25 dkg darált sertéshús, 25 dkg gomba, 10 dkg rizs, 2 dl tejföl, 4 evőkanál olaj, 1 kis fej vöröshagyma, 1 tojás, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, 1 késhegynyi köménymag, 1 mokkáskanál törött bors, ízlés szerint só, a tepsi kikenéséhez 1 evőkanál olaj és 2 evőkanál zsemlemorzsa.

Elkészítése:
A rizst váltott vízben megmossuk, lecsöpögtetjük, és 1 evőkanál olajon üvegesre pirítjuk. Ezután térfogatához képest dupla mennyiségű vízzel felöntjük, és kis lángon, befedve, puhára pároljuk. Közben a kelkáposztát leveleire bontjuk, és forrásban lévő sós vízbe tesszük. 5 percig főzzük, majd lecsöpögtetjük. 2 evőkanál olajon megpirítjuk a finomra metélt hagymát, majd a tűzről lehúzva belekeverjük a pirospaprikát és a köménymagot. A tűzre visszatolva rátesszük a darált húst, és kevergetve, fehéredésig pirítjuk. Félrerakjuk. A megmaradt olajon megpirítjuk a felszeletelt gombát. Megsózzuk, megborsozzuk, és befedve, saját levében puhára pároljuk. Közben a tejfölt a tojással habosra keverjük. A hagymás darált húst és a gombát összekeverjük. Kikent tepsiben rétegenként lerakjuk a darabokra vágott kellevelekkel, végül a tetejére öntjük a tojásos tejfölt.
Előmelegített forró sütőben legalább 30 percig sütjük közepes lángon, fedetlenül.
Kockákra vágva tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
RAKOTTAK - RAKOTT KEL
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta