Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RAKOTT KRUMPLIK 10.

2019.03.13

RAKOTTAK LEXIKONJA

Gombás, csirkemájas rakott burgonya
Hozzávalók:
80 dkg héjában főtt burgonya, 50 dkg csirkemáj, 30 dkg gomba, kis fej vöröshagyma, tejföl, reszelt sajt, só, bors, majoránna, olaj

Elkészítés:
A gombát felszeleteljük, és az apróra vágott hagymával kevés olajon megpároljuk. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk majoránnával, majd a megtisztított csirkemájjal kissé összesütjük. A megtisztított burgonyát közepes szeletekre vágjuk. Tepsit vagy tűzálló tálat kikenünk olajjal. A rétegezést burgonyával kezdjük, majd arra kerül a gombás, májas ragu, azt megint burgonya követi, majd a tetejére tejfölt öntünk, amit előtte összekevertünk egy csipet sóval és pár csepp olajjal. Majd kezdjük, előröl a rétegezést, amíg az alapanyagok el nem fogynak. Az utolsó sort is meglocsoljuk tejföllel, majd vastagon megszórjuk a reszelt sajttal. Előmelegített sütőben közepes lángon 40-50 percig sütjük. Salátával vagy savanyúsággal kínáljuk.

Gombás rakott burgonya 01.
Hozzávalók:
4 dkg szárított vargánya, 2 fej vöröshagyma, 2 evőkanál vaj, 75 dkg sampinyon gomba, 1/2 teáskanál só, 1/4 teáskanál bors, 1/4 liter tejszín, 1 kg burgonya, 2 tojás, 4 evőkanál aprított petrezselyem, 5 dkg Gouda sajt

Elkészítés:
A vargányát negyed liter meleg vízben megpuhítjuk. A hagymát megtisztítjuk, felaprítjuk, és vajban megpároljuk. Hozzáadjuk a vargányát, és 10 percig főzzük. Levesszük a tűzről. A sampinyont hidegen megmossuk, összevágjuk, és a vargányához adjuk. Sózzuk, borsozzuk és felforraljuk. Szitában leszűrjük. A lét 1/8 liternyire elfőzzük. Tejszínt adunk a léhez és felforraljuk. Hozzáadjuk a karikára vágott burgonyát, és 5 percig főzzük. A burgonya felét szitával kivesszük, és tűzálló tálba rakjuk. Ráteszünk egy sor gombát és a burgonya másik felét. Felverjük a tojást. A levet apránként hozzákeverjük, és petrezselymet adunk hozzá. Megfűszerezzük, és a burgonyára öntjük, majd megszórjuk reszelt sajttal, arany barnára sütjük. Fontos, hogy ne rakjuk tele a tálat, mert kifuthat. Használjuk inkább két edényt. Frissen a legfinomabb.

Gombás rakott burgonya 02.
Hozzávalók:
80 dkg héjában főtt burgonya, 40 dkg gomba, 1 nagy fej vöröshagyma, 4 kemény tojás, 1 tojás sárgája, 3 dl tejföl, 1 csokor petrezselyem, ízlés szerint só, diónyi vaj, 1 ek olaj

Elkészítése:
A megtisztított, megmosott gombát felszeleteljük, az olajon 5 percig pároljuk. A burgonyát még melegen meghámozzuk, ha kihűlt, karikákra vágjuk, ugyanígy a tojásokat és a megtisztított hagymát. Kivajazunk egy tűzálló tálat, az aljára lerakunk egy sor burgonyát, azután egy sornyi tojást, arra pedig egy sor gombát és hagymát. Kissé megsózzuk, majd kezdjük újra a rétegezést. A tetejére burgonya kerüljön! A tejfölt elkeverjük a tojássárgával, a vágott petrezselyemmel, csipet sóval és a burgonyára öntjük. Reszelt sajttal megszórhatjuk.
Előmelegített sütőben erős tűzön pirosra sütjük.
A sütőtálban tálaljuk, salátával vagy savanyúsággal kínáljuk.

Gombával és tojással rakott burgonya
Hozzávalók:
80 dkg burgonya, 4-5 tojás, 25 dkg friss vagy 3 dkg szárított gomba, 2 dkg zsemlemorzsa, 1 fej kis vöröshagyma, 2 dl tejföl, 1 evőkanál olaj a hagymapirításhoz, törött bors és só ízlés szerint.

Elkészítése:
A burgonyát megfőzzük, megtisztítjuk, és karikára vágjuk. A gombát megmossuk, és egészen kevés vízben megfőzzük, majd összevágjuk. A hagymát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk, és világossárgára sütjük. A tojást megfőzzük, és darabokra vágjuk.
Alacsony lábast kizsírozunk, morzsával meghintjük. Egy réteg burgonyát teszünk bele, megsózzuk. Megszórjuk hagymával és gombával. A tetejére egy rétegben tojást teszünk, megint sózzuk és borsozzuk. Ismét egy réteg burgonyát teszünk és így tovább (két-három réteget rakunk). Legutolsónak burgonya kerüljön. Az egészet a gomba főzőlevével összekevert, megsózott tejföllel leöntjük, meleg sütőbe tesszük, és megsütjük. Amikor a felfújt megpirult, kivesszük a sütőből. Késsel elválasztjuk a lábas falától, tetejére kerek tálat teszünk, és kiborítjuk rá.
Fejes salátával tálaljuk.

Forrás:
RAKOTTAK LEXIKONJA - A KRUMPLIK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.