Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RAKOTT KRUMPLIK 11.

2019.05.20

RAKOTTAK LEXIKONJA

Hagymakrémes rakott burgonya
Hozzávalók:
1 kg burgonya, 25 dkg húsos füstölt szalonna vagy sonka, 2 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 db Knorr erőleveskocka, 1 ek liszt, 3 dl tejföl, 3 db tojás, 1 dl fehérbor.

Elkészítés:
A közepesen vastag szeletekre vágott burgonyát erőleves-kockával ízesített vízben megfőzzük. A kis kockákra vágott szalonnát kisütjük, majd félretesszük. A zsírban megpirítjuk a finomra vágott hagymát, fokhagymát, és a leveskockás főzőlével időnként meglocsolva krémesre pároljuk.
A lisztet elkeverjük a fehérborral és tejföllel, besűrítjük a hagymás levet, majd visszatesszük bele a szalonnakockákat.
Jól kiforraljuk, kicsit hűlni hagyjuk. Hozzákeverjük a tojásokat és a burgonyát, majd az egészet kivajazott jénaiba tesszük.
Előmelegített sütőben pirosra sütjük.

Hurkás rakott burgonya
Főtt burgonya - a bőréből kiszedett hurka felkarikázva - tejföl - burgonya stb.
Májas és véres hurka is jó hozzá.
Ha a hurka nem tökéletesen az ízlésünk szerint való, fűszerezéssel segíthetünk rajta.

Húsos rakott burgonya 1.
Hozzávalók:
1 kg héjában főtt burgonya, félliternyi jó erős, leszűrt húsleves (vagy csontleves), 1 nagy fej vöröshagyma, 1 evőkanál paradicsompüré, 25 dkg darált sertéshús, 2 evőkanál olaj, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, 5 dkg reszelt trappista sajt, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 mokkáskanál szárított bazsalikom, 1 mokkáskanál szárított rozmaring, 2 dl tejföl, 1 evőkanál finomliszt.

Az olajat felforrósítom. Megfonnyasztom rajta a megtisztított és apróra metélt vöröshagymát, majd ráteszem a darált húst, és folytonos keverés közben fehéredésig pirítom. A tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát és ráöntöm a húslevest. Beleszórom a fűszereket, és fedő alatt megpárolom. Ezután belekeverem a paradicsompürét, a sajtot és a lisztet, de már nem forralom. A meghámozott és karikákra vágott főtt burgonyát beleterítem egy nagy tepsibe úgy, hogy csak egy sor legyen benne a burgonya, majd ráöntöm a megpárolódott paradicsomos húst.
Befedem, és az előmelegített forró sütőben legalább negyven percig párolom.
Ezután a fedőt leveszem, rálocsolom a tejfölt, és szép pirosra pirítom a tetejét.
Elkészítési ideje: kb. 100 perc.

Húsos rakott burgonya 2.
Hozzávalók (6 személyre):
1 kg héjában főtt burgonya, 25 dkg darált sertésdagadó, 4 evőkanál árpapehely, 4 dl tejföl, 10 dkg reszelt sajt, 10 dkg füstölt szalonna, 2 nagy fej vöröshagyma, 2 tojás, 1 evőkanál paradicsompüré, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, 3 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál törött fekete bors, só.

A füstölt szalonnát apró kockákra vágom, majd megpirítom. Ha a pörc már egészen ropogós, illetve az összes zsírja kisült, ráteszem a darált húst, és folytonosan kevergetve fehéredésig pirítom. A tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát és a paradicsompürét, valamint egy evőkanál vizet. A tűzre visszatéve néhány percig tovább pirítom, ezután hozzáadom a megtisztított és összezúzott fokhagymát.

Beleszórom az árpapelyhet, ráöntök 2 dl vizet, és befedve 10 percig párolom.

Közben megsózom, borssal meghintem, és a felvert tojással elhabart tejföl felét is belekeverem, de már nem forralom.

A meghámozott burgonyát vékony karikákra vágva egy sorban terítem bele egy tepsibe. Megsózom, kevés reszelt sajtot hintek rá, és betakarom a megtisztított, vékony karikákra vágott vöröshagymával.
Erre rákenem az árpapelyhes darált húst, amit a megmaradt reszelt sajttal és a tojásos tejföllel rétegezek.
A tepsit fedő nélkül tolom be az előmelegített, forró sütőbe.
30 percig sütöm közepes lángon, a tetejét szép pirosra pirítom.
Kockákra vágva, salátával tálalom.

Húsos rakott burgonya 3.
Hozzávalók személyenként:
2 szelet karaj vagy tarja, 1-1,5 kg burgonya, 3-4 közepes vöröshagyma, 2-4 dl tejföl, só, bors, pirospaprika, zsiradék

Elkészítés:
A kb. 1 cm vastag hússzeleteket kézzel, vagy esetleg húsklopfolóval kissé megütögetjük, majd sóval, borssal és pirospaprikával beszórjuk a szeletek mindkét oldalát. A húst félretesszük, a burgonyát meghámozzuk, megmossuk, és 4-5 milliméteres karikákra vágjuk. A kizsírozott tepsibe behelyezzük a hússzeleteket, a tetejére karikázzuk a vöröshagymát, majd befedjük burgonyakarikákkal. Kb. két sor burgonya után (soronként sózzuk a burgonyát!), ráöntjük a tejföl felét, majd folytatjuk a burgonyarétegek rakását. Az utolsó sorra ráöntjük a maradék tejfölt.
Alufóliával letakarjuk és előmelegített sütőben 200-250 fokon, kb. 1-1,5 órát sütjük.
Ha a hús és a burgonya megsült, fólia nélkül egy kicsit pirítjuk a rakott burgonya tetejét.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
RAKOTTAK - RAKOTT KRUMPLIK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.