Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RAKOTT KRUMPLIK 12.

2020.01.23

RAKOTTAK LEXIKONJA

Hússal rakott burgonya (muszaka) román módra
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg burgonya, 50 dkg hús, 2 kis fej vöröshagyma, 30 dkg paradicsom, 2 tojás, 2 evőkanál liszt, 1 pohár tej, 10 dkg zsír, zöldpetrezselyem, törött bors és só ízlés szerint.

A húst megdaráljuk.
A fele zsírmennyiségben megpároljuk az apróra vágott hagymát.
Összekeverjük a hússal, és addig sütjük, amíg a hús leve el nem párolog.
Apróra vágott paradicsomot adunk hozzá, és kis ideig együtt sütjük.
Megsózzuk, apróra vágott zöldpetrezselyemmel és törött feketeborssal meghintjük.
A burgonyát megtisztítjuk, vékony szeletekre vágjuk.
A maradék zsírban kisütjük, és rétegesen edénybe tesszük: 1 sor burgonya, 1 sor hús (a tetejére burgonya kerüljön).
Sütőben addig sütjük, amíg megpirul.
Egészen kevés zsírban lisztet pirítunk, tejjel felengedjük, és kanállal simára keverjük.
Beleütjük a tojást, megsózzuk, jól elkeverjük, és ezzel a keverékkel leöntjük a sütőből kivett ételt.
Majd újra a forró sütőbe tesszük, hogy ismét megpiruljon.

Juhtúrós rakott burgonya
Hozzávalók 4 személy részére:
2 kg burgonya, 40 dkg juhtúró, 12 dkg vaj, 2 cs. újhagyma, 4 dl tejföl, 4 db tojás, só

Héjában megfőzzük a burgonyát, majd meghámozzuk, és a felét lereszeljük a reszelő legdurvább fokán egy vajjal kikent mély, tűzálló tálba.
Erre terítjük a villával összetört juhtúrót, melyet összekevertünk a zöldjével együtt apróra vágott zöldhagymával.
A burgonya másik felét a juhtúróra reszeljük.
A tejfölt az egész tojásokkal meg a maradék olvasztott vajjal simára keverjük, és a lerakott burgonyára öntjük.
Forró sütőben pirosra sütjük.

Káposztás rakott burgonya 01.
Hozzávalók:
15 dkg savanyú káposzta, 2 közepes nagyságú burgonya. 2 dkg angolszalonna vagy sovány sonka, fél hagyma, 1 evőkanál olíva olaj, egy kávéskanál parmezán sajt.

Elkészítés:
A burgonyát megmossuk, megfőzzük, meghámozzuk, majd karikára szeleteljük.
A hagymát és az angol szalonnát (vagy sonkát) finom kockákra vágjuk, az olajon megpirítjuk, a savanyú káposztát hozzáadjuk, majd 10 percig dinszteljük.
A burgonyaszeletekkel a jénai tálat kirakjuk, és a savanyú káposztakeveréket azon egyengetjük, majd parmezán sajt reszelékkel meghintjük. 200 fokra előmelegített sütőben aranysárgára sütjük.

Káposztás rakott burgonya 02.
Hozzávalók:
1 kg krumpli, 50 dkg darált sertéshús, 50 dkg savanyú káposzta, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál étolaj, só, őrölt bors, 2 dkg vaj
Az öntethez:
2,5 dl húsleves, 2 dl tejszín, 15 dkg sajt, 2 tojás

Az olajon párolja a darált húst, közben sózza, borsozza, és adja hozzá a finomra vágott vöröshagymát és a préselt fokhagymát.
A hámozott krumplit karikázza fel.
A tejszínt verje simára a tojásokkal és a reszelt sajttal, majd fokozatosan keverje hozzá a húsleveshez.
A savanyú káposztát szükség esetén öblítse ki, és vagdalja rövidebb szálúra.
Kerek tortaformát kenjen ki vajjal.
Rétegezze bele először a krumpli felét, erre a káposzta felét, majd a párolt darált húst.
Ezt takarja be a maradék káposztával, végül a krumplival.
Öntse rá a kikevert mártást, és tegye 200 fokra előmelegített sütőbe egy órára.

Királyi rakott burgonya
Hozzávalók:
1 kg burgonya, 10 dkg húsos császárszalonna, 1 szál lángolt kolbász, 5-5 dkg reszelt füstölt sajt, márványsajt és ementáli sajt, 3 dl tejföl, 2 nagy fej vöröshagyma, 10 dkg juhtúró, 2 gerezd fokhagyma, 1 fiola kapribogyó, 1 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál törött fekete bors, olaj az edény kikenéséhez

A burgonyát meghámozzuk, és karikára vágjuk.
A kolbászt (bőrét lehúzva) nagyon vékonyra karikázzuk.
A császárszalonnát vékony szeletekre vágjuk.
A reszelt sajtokat összekeverjük.
A juhtúrót simára keverjük a megtisztított, szétzúzott fokhagymával, a sóval, a törött borssal, a kapribogyó leszűrt levével és a tejföllel.
A vöröshagymát megtisztítjuk, és vékony karikára vágjuk, majd a felhevített olajon sárgára fonnyasztjuk.
Kikent tűzálló tálba vagy tepsibe egy réteg burgonyát terítünk, ezt betakarjuk a lángolt kolbász karikákkal, lelocsoljuk a tejfölös-túrós mártással, és reszelt sajttal megszórjuk.
Burgonyával folytatjuk a rétegezést, majd az előbbi sorrendben rakjuk egymás után a hozzávalókat mindaddig, amíg el nem fogynak.
A tetejét meglocsoljuk a mártással, rászórjuk a maradék reszelt sajtot, és a császárszalonna-szeletekkel vastagon beborítjuk úgy, hogy a sajtból semmi se látsszon ki.
A tálat lefedjük, és előmelegített forró sütőben 60 percig közepes lángon sütjük, majd a tetőt levéve addig pirítjuk, amíg a szalonna ropogós-piros pörccé nem válik.
Ecetes salátával kínáljuk.

Forrás:
RAKOTTAK LEXIKONJA - A KRUMPLIK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.