Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RAKOTT KRUMPLIK 13

2020.03.03

RAKOTTAK LEXIKONJA

Kolbászos rakott burgonya 1.
Hozzávalók:
6 szem közepes burgonya, 7 tojás, 1 szál gyulai kolbász, 3 dl tejföl, 5 dkg vaj vagy olaj

Elkészítése:
A burgonyát megfőzzük, meghámozzuk. Hat tojást keményre főzzünk.
A tejfölt az olvasztott vajjal, sóval és egy nyers tojással összekeverjük.
Ebbe a masszába beleforgatjuk a karikára vágott burgonyát.
Egy réteget teszünk e tepsi aljába, rászeleteljük a kemény tojást, erre a kolbászt, a tetejére a maradék burgonyát.
Sütőben pirosra sütjük.

Kolbászos rakott burgonya 2.
Hozzávalók:
1 kg burgonya, 1 kis tubus kolbászkrém, 20 dkg puha lángolt kolbász, 2 dkg vaj (vagy margarin), 2 dl tej, 1 evőkanál finomliszt, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, 3 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, kevés zsemlemorzsa, 1 evőkanál olaj a tepsi kenéséhez.

Elkészítése:
A burgonyát héjában, sós vízben megfőzöm, és még melegen meghámozom.
Hagyom kihűlni.
Közben a vajat a liszttel habzásig hevítem, majd a tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát és ráöntöm a közben felforralt tejet.
A tűzre visszatéve simára keverem és sűrűre főzöm, majd hozzáadom a megtisztított és zúzott fokhagymát, a meghámozott és nagyon apróra metélt vöröshagymát, valamint a sót és a borsot.
Ezután beleteszem a tubusból kinyomott kolbászkrémet, és jól összekeverem.
Egy tepsit kikenek az olajjal, és egyenletesen elterítem benne a vékonyra karikázott burgonyát.
Gyengén megsózom, majd a bőrétől megfosztott és vékony karikákra metélt kolbászt rászórom.
Végül a kolbászkrémes mártással bekenem.
Rálocsolom a tejfölt, meghintem kevés (egy-két evőkanál) zsemlemorzsával és alufóliát teszek a tetejére.
Előmelegített forró sütőben közepes lángon negyven percig párolom, ezután a fedőt levéve, szép pirosra pirítom a tetejét.
Salátát soha sem felejtek el, kínálni hozzá.
Elkészítési ideje: kb. 100 perc.

Köményes rakott burgonya
Hozzávalók:
1 kg héjában főtt burgonya, 25-30 dkg megtisztított és egészben megpárolt sárgarépa, fél mokkáskanál törött köménymag, 3 dl tej, 10 dkg reszelt trappista sajt, 3 db egész tojás, ízlés szerint só, 1 mokkáskanál törött fehér bors.

Elkészítése:
A főtt burgonyát meghámozom, és karikákra vágva beleterítem egy közepes nagyságú tepsibe.
Rászórom a megtisztított és almareszelőn lereszelt sárgarépát.
A tojásokat keményre főzöm, és apró kockákra vágva elosztom a sárgarépa tetején.
A tejben elkeverem a sót, a borsot és a törött köménymagot, majd ráöntöm a tetejére, végül meghintem a reszelt sajttal.
A tepsit szorosan befedem, és az előmelegített forró sütőben negyven percig párolom. A
fedőt levéve világossárgára pirítom a tetejét.
Egyszerű ám nagyon finom étel egy jó nagy tál salátával.
Elkészítési ideje: kb. 90 perc.

Különleges rakott burgonya
Hozzávalók:
20 dkg gomba natúr párolva, 3 tojás, 1 pohár tejföl, vagy kefir 1 kg burgonya

Elkészítése:
Nem főzöm meg előre a burgonyát, meghámozom, karikára vágom.
Lerakom egy sorba, ráteszek egy mk sót, rá a párolt gombát.
A fele burgonyával betakarom, a nyers tojást felverem, összekeverem a tejföllel, v. kefirrel, ráöntöm a burgonyára, be a sütőbe, fél órát fólia alatt sütöm.
Leveszem a fóliát, reszelek rá sajtot, és kb. még 25-30 percig sütöm.

Lecsós-húsos rakott burgonya
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 20 dkg darált sertéshús, 4 db egész tojás, 2 dl tejföl, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, 2 db paradicsom, 2 db zöldpaprika, 1 nagy fej vöröshagyma, 3 evőkanál olaj, 5 dkg füstölt szalonna, 1 teáskanálnyi só, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 2 gerezd fokhagyma.

Elkészítése:
A burgonyát megmosom, és fazékba téve ráöntök annyi vizet, amennyi jól ellepi.
Puhára főzöm.
Közben két tojást keményre főzök, majd még melegen meghámozva felkarikázom.
A megtisztított vöröshagymát apróra vágom, és a nagyon finomra metélt, kiolvasztott füstölt szalonnán üvegesre fonnyasztom.
A tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát és ráöntök két evőkanál vizet, majd a tűzre visszateszem.
Belerakom a darált húst, és folytonos keverés közben fehéredésig pirítom.
Ezután hozzáteszem a megmosott, kicsumázott és felszeletelt zöldpaprikát.
Fedő alatt üvegesre párolom, végül beleteszem a megtisztított és zúzott fokhagymát, meg a felkarikázott paradicsomot.
Ezután már csak néhány percig párolom.
Hagyom langyosra hűlni, majd hozzákeverem a habosra felvert tojásokat, valamint a tejfölt. Ízlés szerint sóval és borssal ízesítem.
A tepsibe tett burgonyára kevés keménytojás-karikát szórok, ezt megrakom a lecsós-tejfölös hússal.
Erre burgonyaréteg kerül, amit ugyancsak beborítok a hússal.
A tetejére burgonyakarikát teszek, amit kevés olajjal lelocsolok.
A tepsit lefedem, és előmelegített forró sütőben egy órán keresztül párolom, végül a fedőt levéve, pirosra pirítom a tetejét.
Elkészítési ideje: kb. 110 perc.

Forrás:
RAKOTTAK LEXIKONJA - A KRUMPLIK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.