Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RAKOTTAK LEXIKONJA - A RAKOTT KRUMPLIK 1.

2016.11.02
RAKOTTAK LEXIKONJA

Almás-gombás rakott burgonya
Hozzávalók:
1 kg burgonya, 8 dkg margarin, 2 közepes fej vöröshagyma, 20 dkg főtt sonka, 1 kis csokor petrezselyem, só, bors, 2 nagy savanykás alma, 2 evőkanál citromlé, 4 kemény tojás, 2 paradicsom, 2 dl tejföl, 5 dkg reszelt sajt

Elkészítése:
A burgonyát megfőzzük, meghámozzuk, hagyjuk kihűlni. 2 evőkanál margarinon megpároljuk az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a feldarabolt gombát, és fedő nélkül erős tűzön 5 percig sütjük. Ezután belekeverjük az apróra darabolt sonkát és a petrezselymet, megsózzuk, borsozzuk. Az almákat meghámozzuk, magházukat kiemeljük, apró kockára vágjuk, meglocsoljuk citromlével. A burgonyát, kemény tojást és paradicsomot karikára vágjuk. Egy mély tűzálló tálat margarinnal kikenünk, az aljára terítjük a burgonya felét. Tetejére simítjuk a gombás-sonkás keveréket, az almakockákkal meghintjük, a paradicsom és a tojáskarikákkal kirakjuk, megsózzuk, és megkenjük a tejföllel. Tetejére elrendezzük a maradék burgonyát, megsózzuk, rátördeljük a maradék margarint.
Megszórjuk reszelt sajttal, és forró sütőben megsütjük.

Angol rakott burgonya
Hozzávalók:
1 kg burgonya, 15 dkg reszelt eidami sajt, 2 dl tejföl, 1 teáskanál mustár, 4 dkg vaj, zsemlemorzsa, fél csokor petrezselyem, só bors.

Elkészítése:
A burgonyát héjában megfőzzük. Hideg vízzel leöblítjük, meghámozzuk, és karikára vágjuk. A vaj felével kikenünk egy tűzálló tálat és meghintjük zsemlemorzsával. A maradék vajat felolvasztjuk és megpároljuk rajta a felaprított petrezselymet. Hozzáadjuk a tejfölt, majd mustárral, sóval, borssal ízesítjük.
A burgonyát a tálba rétegezzük és leöntjük a mustáros mártással. Közepesen meleg sütőben kb. 30 percig sütjük.

Belga rakott burgonya
Hozzávalók:
1 kg burgonya, 30 dkg sajt, 10 dkg vaj

Elkészítése:
A nyers, meghámozott burgonyát nagyon vékony karikákra vágjuk, és egy réteg burgonyakarikát egy kivajazott tűzálló tál aljára fektetünk. A burgonyaréteget kicsit megsózzuk, apró vajdarabkákkal megszórjuk, majd szintén nagyon vékonyra vágott sajtszeletekkel beborítjuk. A sajtra megint burgonya, pici só, vajdarabkák, aztán újra sajt következik. Addig folytatjuk a rétegezést, amíg a hozzávalók el nem fogynak. A tetejére sajt, a sajtra pedig vajdarabkák kerüljenek. A tálat szorosan fedjük be alufóliával, és forró sütőben kb. 50 percig süssük. Végül az alufóliát levéve kb. 10 percig pirítsuk.
Valamilyen savanyúsággal vagy esetes zöldségsalátával tálaljuk.

Cseh rakott burgonya 1.
Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg apró szemű burgonya, 15 dkg gépsonka, 2 fej vöröshagyma, 15 dkg kifejtett zöldborsó, 4 evőkanál reszelt ementáli sajt, 5 dl húsleves, 2 dl tejszín, 2 evőkanál liszt, 3 evőkanál vaj vagy margarin, 1/2 csokor petrezselyem, 1/2 csokor majoránna, só, bors

Elkészítés:
A burgonyát megmossuk, és forrásban lévő, sós vízben kb. 10 percig főzzük. Közben a hagymát megtisztítjuk, és kockára vágjuk. A vajat vagy margarint megforrósítjuk, és a hagymát üvegesre pároljuk. Meghintjük a liszttel, és állandóan kevergetve 1 percig pirítjuk. Felöntjük a tejszínnel és a levessel. A mártást kb. 5 percig főzzük. A zöldborsót forrásban lévő, sós vízben kb. 10 percig főzzük. A zöldfűszereket megmossuk, és felaprítjuk. A sonkát kockára vágjuk, a sajtot lereszeljük. A mártásba belekeverjük a lecsöpögtetett zöldborsót, a sonkát, a sajtot, és a zöld-fűszereket. Sóval és borssal ízesítjük. A főtt burgonyát meghámozzuk - ha szükséges, félbevágjuk -, és leöntjük, a húsos-zöldségesmártással. Előmelegített sütőbe toljuk, és 200 fokon (gáztűzhelynél 3-as fokozaton) 20-25 percig sütjük.
Friss vegyes saláta és hideg (cseh) sör illik hozzá.

Cseh rakott burgonya 2.
Hozzávalók:
1 kg burgonya, 200 g kolbász, 80 g zsír, 2,5 dl tejföl, 2 tojás, 4 kemény tojás, só.

Elkészítése:
A héjában főtt burgonyát meghámozzuk, és karikára vágjuk. Egy tűzálló tálat kikenünk zsírral, belerakunk egy sor burgonyakarikát, egy sor karikára vágott kemény tojást meg karikára vágott kolbászt, és így folytatjuk, amíg a hozzávalókból tart. Minden réteg burgonyát és tojást enyhén megsózunk. Az utolsó réteg burgonyát leöntjük a 2 tojással elhabart tejföllel, és sütőben szép pirosra sütjük.
Ecetes uborkával vagy hordós káposztával tálaljuk.

Forrás:
RAKOTTAK LEXIKONJA - A KRUMPLIK.
Szerző:
 
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.