Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RAKOTTAK LEXIKONJA - A RAKOTT KRUMPLIK 3.

2016.12.04

RAKOTTAK LEXIKONJA

Cseh juhtúróval és metélőhagymával rakott burgonya
Hozzávalók:
1 kg burgonya, 300 g juhtúró, 100 g füstölt szalonna, 20 g zsír, 1 evőkanál zsemlemorzsa, 2,5 dl tejföl, metélőhagyma, só.

Elkészítése:
A héjában főtt burgonyát meghámozzuk, és karikára vágjuk. Egy tűzálló tálat kizsírozunk, megszórjuk zsemlemorzsával, és belerakjuk a burgonya felét. Rásimítjuk a juhtúrót, bőven megszórjuk apróra vágott metélőhagymával, és betakarjuk a burgonya másik felével. A füstölt szalonnát kockára vágjuk, kiolvasztjuk, és rálocsoljuk a burgonyára.
Végül ráöntjük a megsózott, elhabart tejfölt is, és forró sütőben megsütjük.

Cseh túrós joghurttal rakott burgonya
Hozzávalók:
1 kg burgonya, 500 g túró, 60 g vaj, 20 g zsír, 1 kanál zsemlemorzsa, 1 joghurt, 3 tojás, só, metélőhagyma.

Elkészítése:
A héjában főtt burgonyát meghámozzuk, és karikára vágjuk. Egy tűzálló tálat kizsírozunk, megszórjuk zsemlemorzsával, belerakjuk a burgonya felét, és enyhén megsózzuk. A túrót kikeverjük az apróra vágott metélőhagymával meg egy kevés sóval, rásimítjuk a burgonyára, rászórjuk az apró kockára vágott kemény tojást, és betakarjuk a burgonya másik felével. A joghurtban elhabarjuk a tojást, megsózzuk, és leöntjük vele a burgonyát.
A tetejére vajdarabokat tördelünk, és előmelegített sütőben megsütjük.

Cseh savanyú káposztával és kolbásszal rakott burgonya
Hozzávalók:
1 kg burgonya, 300 g savanyú káposzta, 100 g füstölt kolbász, 20 g füstölt szalonna, 50 g zsír, 2,5 dl tej, 2 tojás, só, törött bors.

Elkészítése:
A héjában főtt burgonyát meghámozzuk, és karikára vágjuk. Egy tűzálló tálat kizsírozunk, belerakunk egy sor burgonyát, megsózzuk, majd egy réteg savanyú káposzta és egy sor apróra vágott, megborsozott kolbász következik. Meglocsoljuk olvasztott zsírral, és addig folytatjuk a rétegezést, amíg a hozzávalókból tart.
A legfelső réteg burgonyát megsózzuk, ráöntjük a tejjel elhabart tojást, beborítjuk vékony szalonnaszeletekkel, és forró sütőben megsütjük.

Currys rakott burgonya
Hozzávalók 4 személyre:
6 közepes burgonya, só, 1 csomag újhagyma, 5 közepes sárgarépa, 1/8 l erőleves (lehet kockából vagy porból is), 1 tojás, 2 evőkanál vaj vagy margarin, 1/4 l tej, 3 evőkanál liszt, 2 - 3 teáskanál currypor, bors, 1 csokor petrezselyem, 2 evőkanál finom morzsa, a sütőforma kenéséhez zsiradék.

Elkészítése:
A burgonyákat megmossuk és sós vízben kb. 20 percig főzzük. Közben megtisztítjuk, megmossuk, és karikára vágjuk a sárgarépát meg a hagymát, és a fövő erőlevesbe tesszük. Kb. 1 perc múlva szűrőkanállal kivesszük, és lecsepegetjük. A lét újraforraljuk, majd fedő alatt, gyenge tűzön kb. 10 percig főzzük benne a répát. Ez alatt a tojást 10 perc alatt keményre főzzük. Hideg víz alá tartjuk, mielőtt megtisztítjuk. A fazék fölött lecsepegtetjük a répát. A leszűrt burgonyát hideg víz alatt leöblítjük, meghámozzuk, és karikára szeleteljük. Lábosban zsiradékot forrósítunk, megpirítjuk rajta a lisztet, rászórjuk a curryport, végül az erőlevessel és a tejjel felengedjük. Keverés közben felforraljuk, és néhány percig gyenge tűzön rotyogni hagyjuk. A kapott mártást sóval és borssal ízesítjük. Finomra vágjuk az előzőleg megmosott petrezselyemzöldet, és a felét a mártásba keverjük. Kikenünk egy tűzálló sütőformát, rétegesen elrendezzük benne a felszeletelt burgonyát, újhagymát és sárgarépát, végezetül ráöntjük a mártást. A tojást kis kockákra aprítjuk, összekeverjük a morzsával, és a rakott burgonya tetejére szórjuk. Előmelegített sütőben (gáztűzhelynél 200°C-on), kb. 10 perc alatt ropogósra sütjük.
Tálalás előtt meghintjük a maradék vágott petrezselyemmel.

Csülkös rakott burgonya
Hozzávalók:
1 db főtt, füstölt csülök, 2 kg burgonya, 2 pohár tejföl, 1 pohár tejszín, 2 fej vöröshagyma, 20 dkg trappista sajt, 6 db főtt tojás, olaj, mustár, ketchup, bors

Elkészítése:
Nagyon nehéz elkészíteni, csak erős idegzetűek tervezzenek be effajta eledelt. A dolog, bosszantóan nehéz kivitelezhetősége abban rejlik, hogy nincs az a füstölt csülök, amit, ha megfőznek (finom, illatos, puhára, ahogy illik, hogy leváljon a csontról), ne fogyna el azon melegében. Legfeljebb némi bőrdarabka marad belőle egy óra múlva, de ez sajnos nem elég a rakott burgonyába. Pár módszer azonban mégis kínálkozik e hatalmas nehézség áthidalására:

1. Főzz két csülköt.
2. A megfőtt és kicsontozott csülköt jó szorosan tekerd be alufóliába és vidd át a szomszéd hűtőjébe.
3. Kérd meg a szomszédot, hogy ő főzzön neked egy csülköt és őrizze másnapig.
4. Jól vacsoráztasd be a családot, és amíg alszanak, az éj leple alatt főzd meg a csülköt.
Gyűjthetsz még ötleteket a megőrzésre vonatkozóan, de valószínűleg egyetlen bombabiztos tipp sem létezik. Ha valamilyen csoda folytán mégiscsak sikerült valamilyen alattomos módon megőrizned egy kitűnő, kicsontozott, kihűlt, főtt csülköt, nyert ügyed van. Innen kezdve a kaja elkészítése pofon egyszerű. Szeleteld fel a csülköt, karikázd fel a nyers burgonyát, meg a hagymát. Főzd meg a tojást. Tegyél némi olajat egy jó nagy tepsibe és kezd rétegezni a dolgokat. Egy réteg burgonya, ezt sózd meg egy kicsit, szórd meg borssal, tedd rá a hagymát. Jön rá a csülök, ezt kend meg mustárral és ketchuppal, karikázd rá a főtt tojást, ezt hintsd meg reszelt sajttal és tedd rá az egyik pohár tejfölt.
Következik a burgonya, pici só, bors, a maradék reszelt sajt, a másik pohár tejföl. Az egészet pedig öntsd le egy pohár tejszínnel, takard le alufóliával és tedd be sülni.
Ne lepődj meg, ha az egész család kizarándokol a konyhába és nehéz sóhajtások közepette valami ősi beduin táncot lejt a tűzhely körül. Ez csak a látszat; nem rituálé, csak a csülöknek szól.
Ha a felső réteg burgonya megpuhult, vedd le a fóliatakarást és pirítsd még egy kicsit, feltéve, ha kibírja addig a család. Ha nem, hát nem.
Haloványan is pont olyan isteni finom.

Darált húsos rakott burgonya
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg darált sertéshús, 1 kg burgonya, 50 dkg kelkáposzta, 1 tojás, 1 fej vöröshagyma, 2 evőkanál liszt, 2 evőkanál zsemle- morzsa, 17 dkg reszelt trappista vagy eidami sajt; 5 dl húsleves, 2,5 dl tej, 2 evőkanál vaj vagy főzőmargarin, 2 evőkanál olaj, só, bors, édes-nemes pirospaprika

Elkészítés:
A megmosott burgonyát forrásban tévő, sós vízben kb. 20 percig főzzük. Hideg vízzel leöblítjük, meghámozzuk, és négyfelé vágjuk. A megtisztított, megmosott kelt nagyobb darabokra vágjuk. Forrásban lévő, sós vízben 5 percig előfőzzük, majd lecsöpögtetjük. A hagymát felkockázzuk. A darált húst összegyúrjuk a tojással és a hagymával. Sóval, borssal, pirospaprikával ízesítjük. Serpenyőben olajat forrósítunk, és a darált húst gyakran kevergetve, fehéredésig pirítjuk. A vajat vagy a margarint megforrósítjuk, és a lisztet megpirítjuk. Tejjel és húslevessel felöntjük, összeforraljuk, majd 2-3 percig főzzük. Belekeverjük a sajt 2/3-át és felolvasztjuk. Sóval, borssal ízesítjük. A burgonyát, a darált húst és a kelt nagy tűzálló tálba rétegezzük, és leöntjük a sajtmártással. Előmelegített sütőben, 200 fokon (gáztűzhelynél 3-as fokozaton) kb. 20 percig sütjük. A maradék reszelt sajtot összekeverjük a zsemlemorzsával és kevés pirospaprikával.
A rakott burgonyára szórjuk, és visszatoljuk a sütőbe.
További kb. 10 percig sütjük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
 
Forrás:
RAKOTTAK LEXIKONJA - A KRUMPLIK.
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.