Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RAKOTTAK LEXIKONJA - A RAKOTT KRUMPLIK 4.

2016.12.30

RAKOTTAK LEXIKONJA

Egyszerű rakott burgonya
Hozzávalók
1 kg burgonya, 3 evőkanál zsemlemorzsa, 6 főtt tojás, só, 10 dkg vaj, margarin, vagy 6 evőkanál olaj, 2 dl tejföl, 2 dl joghurt, a tál kikenéséhez: vaj vagy margarin

Elkészítése:
A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, és 3 milliméter vastag karikákra vágjuk. Egy zománcozott tepsit vagy mély tűzálló tálat zsiradékkal kikenünk, 2 evőkanál zsemlemorzsával megszórjuk, és egy réteg burgonyát belefektetünk. Egy sor karikákra vágott főtt tojással befedjük, megsózzuk, olvasztott vajjal vagy olajjal meglocsoljuk, és ezt a rétegezést addig folytatjuk, amíg a hozzávalókból tart. A tetejére burgonya kerüljön. Ezt is megsózzuk, a tejföl meg a joghurt keverékével és a maradék zsiradékkal meglocsoljuk.
A maradék zsemlemorzsával megszórjuk és előmelegített, forró sütőbe tolva, ropogós-pirosra sütjük.

Elzászi rakott burgonya
Hozzávalók 4 személyre:
1,5 kg burgonya, só, 6 főtt tojás, 3 nyers tojás sárgája, 15 dkg vaj, 15 dkg főtt sonka, 15 dkg nyers kolbász, 2 dl tejföl, 20 dkg trappista sajt.

Elkészítése:
A héjas burgonyát sós vízben megfőzzük. Meghámozzuk, felkarikázzuk, akárcsak a főtt tojásokat. Egy zsiradékkal kikent tűzálló tál aljára burgonyaszeleteket rakunk. Sózzuk, és olvasztott vajjal megspricceljük. Sonka következik, majd burgonya, só, olvasztott vaj, rá főtt tojás és kolbász. A sort burgonyaréteg zárja. Majd megszórjuk reszelt sajttal, leöntjük a tojássárgájákkal elkevert tejföllel.
Előmelegített sütőben sütjük.

Francia rakott burgonya 01.
Hozzávalók:
1 kg burgonya, 5 kemény tojás, 3 nyers egész tojás, 4 dl tejföl, 10 dkg vaj, 10 dkg trappista sajt, só, bors, szerecsendió, zsemlemorzsa

Elkészítése:
A burgonyát héjában megfőzzük, még melegen meghámozzuk, ha kihűlt karikákra vágjuk. A meghámozott kemény tojást is felkarikázzuk, a sajtot megreszeljük. A tojássárgákat habosra kikeverjük a vajjal, hozzáadjuk a tejfölt, ízlés szerint sót, borsot és egy kevés Őrölt szerecsendiót majd végül a tojások kemény habbá vert fehérjét. 2-3 evőkanálnyi reszelt sajtot félreteszünk, a többit a burgonyával, a tojáskarikákkal és a vajas - tejfölös - habos krémmel óvatosan összekeverünk.
Kivajazott, zsemlemorzsával megszórt tűzálló tálba szedjük az egészet, egy kicsit megrázogatjuk, hogy egyenletesen töltse ki a tálat, és a tetejét meghintjük a félretett reszelt sajttal.
Előmelegített forró sütőben aranysárgára sütjük és melegen tálaljuk.
Salátát, savanyúságot kínálhatunk mellé.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
 
Forrás:
RAKOTTAK LEXIKONJA - A KRUMPLIK.
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.