Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RAKOTTAK LEXIKONJA - A RAKOTT KRUMPLIK 5.

2017.01.18

RAKOTTAK LEXIKONJA

Francia rakott burgonya 02.
Hozzávalók:
1,20 dkg burgonya, 5 tojás, 4 dkg zsír, 4 dkg liszt, 3 dl tej Elkészítés:
A héjában főtt burgonyát, és a 3 keményre főtt tojást meghámozzuk, és karikára vágjuk. 4 dkg zsiradékból, 4 dkg lisztből és 3 dl tejből besamelt készítünk. Sóval ízesítjük, belekeverünk 2 nyers tojássárgáját, és kemény habbá vert fehérjét, hozzákeverjük a burgonyát és a tojást vigyázva, hogy közbe össze ne törjön. Ha szükséges utána fűszerezzük.
Ezután zsiradékkal kikent, zsemlemorzsával meghintett tűzálló edénybe tesszük, a tetejét reszelt sajttal megszórjuk, olvasztott zsiradékkal meglocsoljuk, és közepesen meleg sütőben megsütjük.

Francia, vagy rakott burgonya
Megfőzünk 10-12 szép egészséges burgonyát puhára s a burgonyával együtt 4-5 tojást keményre. A burgonyát és a tojást megtisztítjuk, előveszünk egy mély tálat, vagy lábast, amelyben szervírozhatjuk is a burgonyát. Kikenjük vajjal, s azután beleszeletelünk egy réteg burgonyát, szeletekre vágott tojást, megsózzuk, 2-3 kanál tejfelt, egy néhány darabka vajat teszünk rá s így tovább, míg a burgonya és a tojás elfogyott. 7 deka vaj és 3 deci tejfel szükséges hozzá.
Fölül természetesen utoljára tejfelt, vajat teszünk finom zsemlyemorzsával megszórva;
3/4 órára sütőbe tesszük.

Füstölt halas rakott burgonya
Hozzávalók (12 adag):
2 kg burgonya, 4 doboz sprotni (apró füstölt hal), 2 narancs, 1 citrom, 8 dl tejföl, 25 dkg füstölt szalonna, 2 evőkanál só, kevés cukor, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 6 fej vöröshagyma, 6 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál olaj, 10 dkg zsemlemorzsa.

Elkészítése:A burgonyát héjában megfőzöm, majd még melegen meghámozom, és vékonyra karikázom. Nagy tepsit az olajjal kikenek és behintem a zsemlemorzsával, majd a burgonyát beleterítem. Jól megsózom, rákarikázom a megtisztított vöröshagymát. Két dl tejfölt összekeverek a leszűrt hal levéből 3 evőkanállal és rálocsolom a hagymás burgonyára. A halakat óvatosan szétszedem és elosztom a burgonyán. A visszamaradt halas olajat összekeverem a tejföllel, a törött borssal, a megreszelt citromhéjjal, a zúzott fokhagymával és a citrom levével, majd rálocsolom a halra. A narancsot meghámozom, felkarikázom, és a narancskarikákat elosztom a tetején. A füstölt szalonnát nagyon vékony szeletekre vágom és beborítom vele a narancsot.
Alufóliával lefedem, és legalább negyven percig párolom az előmelegített forró sütőben, majd az alufóliát levéve kicsit megpirítom a tetejét.
Ha kihűlt, adagokra osztom, és becsomagolva a mélyhűtőben lefagyasztom.
Tálalás előtt legalább két órával előveszem, hagyom felolvadni, majd a forró sütőben átmelegítem.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
 
Forrás:
RAKOTTAK LEXIKONJA - A KRUMPLIK.
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.