Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RAKOTTAK LEXIKONJA - A RAKOTT KRUMPLIK 6.

2017.02.09

RAKOTTAK LEXIKONJA

Holland rakott burgonyapüré
Hozzávalók:
savanyú káposzta, burgonyapüré, gombapörkölt vagy bármilyen húsos pörkölt, 1 db banán

Elkészítés:
A jénait kiolajozzuk, belefektetünk egy réteg burgonyapürét, egy réteg pörköltöt, egy réteg savanyú káposztát, így folytatjuk, amíg tele nem lesz a jénai. A tetején a püré legyen. A legtetejére szeletelt banánt teszünk.
Ha valaki ódzkodik a banántól, akkor tehetünk helyette reszelt sajtot, vagy csak letakarjuk alufóliával, és sütőben megsütjük.

Húsos rakott burgonya
Hozzávalók személyenként:
2 szelet karaj vagy tarja, 1-1,5 kg burgonya, 3-4 közepes vöröshagyma, 2-4 dl tejföl, só, bors, pirospaprika, zsiradék

Elkészítés:
A kb. 1 cm vastag hússzeleteket kézzel, vagy esetleg húsklopfolóval kissé megütögetjük, majd sóval, borssal és pirospaprikával beszórjuk a szeletek mindkét oldalát. A húst félretesszük, a burgonyát meghámozzuk, megmossuk, és 4-5 milliméteres karikákra vágjuk. A kizsírozott tepsibe behelyezzük a hússzeleteket, a tetejére karikázzuk a vöröshagymát, majd befedjük burgonyakarikákkal. Kb. két sor burgonya után (soronként sózzuk a burgonyát!), ráöntjük a tejföl felét, majd folytatjuk a burgonyarétegek rakását. Az utolsó sorra ráöntjük a maradék tejfölt.
Alufóliával letakarjuk és előmelegített sütőben 200-250 fokon, kb. 1-1,5 órát sütjük. Ha a hús és a burgonya megsült, fólia nélkül egy kicsit pirítjuk a rakott burgonya tetejét.

Gombás, csirkemájas rakott burgonya
Hozzávalók:
80 dkg héjában főtt burgonya, 50 dkg csirkemáj, 30 dkg gomba, kis fej vöröshagyma, tejföl, reszelt sajt, só, bors, majoránna, olaj

Elkészítés:
A gombát felszeleteljük, és az apróra vágott hagymával kevés olajon megpároljuk. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk majoránnával, majd a megtisztított csirkemájjal kissé összesütjük. A megtisztított burgonyát közepes szeletekre vágjuk. Tepsit vagy tűzálló tálat kikenünk olajjal. A rétegezést burgonyával kezdjük, majd arra kerül a gombás, májas ragu, azt megint burgonya követi, majd a tetejére tejfölt öntünk, amit előtte összekevertünk egy csipet sóval és pár csepp olajjal. Majd kezdjük, előröl a rétegezést, amíg az alapanyagok el nem fogynak. Az utolsó sort is meglocsoljuk tejföllel, majd vastagon megszórjuk a reszelt sajttal. Előmelegített sütőben közepes lángon 40-50 percig sütjük.
Salátával vagy savanyúsággal kínáljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
 
Forrás:
RAKOTTAK LEXIKONJA - A KRUMPLIK.
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.