Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RAKOTTAK LEXIKONJA - A RAKOTT KRUMPLIK 7

2017.03.16

RAKOTTAK LEXIKONJA

Gombás rakott burgonya 01.
Hozzávalók:
4 dkg szárított vargánya, 2 fej vöröshagyma, 2 evőkanál vaj, 75 dkg sampinyon gomba, 1/2 teáskanál só, 1/4 teáskanál bors, 1/4 liter tejszín, 1 kg burgonya, 2 tojás, 4 evőkanál aprított petrezselyem, 5 dkg Gouda sajt

Elkészítés:
A vargányát negyed liter meleg vízben megpuhítjuk. A hagymát megtisztítjuk, felaprítjuk, és vajban megpároljuk. Hozzáadjuk a vargányát, és 10 percig főzzük. Levesszük a tűzről. A sampinyont hidegen megmossuk, összevágjuk, és a vargányához adjuk. Sózzuk, borsozzuk és felforraljuk. Szitában leszűrjük. A lét 1/8 liternyire elfőzzük. Tejszínt adunk a léhez és felforraljuk. Hozzáadjuk a karikára vágott burgonyát, és 5 percig főzzük. A burgonya felét szitával kivesszük, és tűzálló tálba rakjuk. Ráteszünk egy sor gombát és a burgonya másik felét. Felverjük a tojást. A levet apránként hozzákeverjük, és petrezselymet adunk hozzá. Megfűszerezzük, és a burgonyára öntjük, majd megszórjuk reszelt sajttal, arany barnára sütjük.
Fontos, hogy ne rakjuk tele a tálat, mert kifuthat.
Használjuk inkább két edényt. Frissen a legfinomabb.

Gombás rakott burgonya 02.
Hozzávalók:
80 dkg héjában főtt burgonya, 40 dkg gomba, 1 nagy fej vöröshagyma, 4 kemény tojás, 1 tojás sárgája, 3 dl tejföl, 1 csokor petrezselyem, ízlés szerint só, diónyi vaj, 1 ek olaj

Elkészítése:
A megtisztított, megmosott gombát felszeleteljük, az olajon 5 percig pároljuk. A burgonyát még melegen meghámozzuk, ha kihűlt, karikákra vágjuk, ugyanígy a tojásokat és a megtisztított hagymát. Kivajazunk egy tűzálló tálat, az aljára lerakunk egy sor burgonyát, azután egy sornyi tojást, arra pedig egy sor gombát és hagymát. Kissé megsózzuk, majd kezdjük újra a rétegezést. A tetejére burgonya kerüljön! A tejfölt elkeverjük a tojássárgával, a vágott petrezselyemmel, csipet sóval és a burgonyára öntjük. Reszelt sajttal megszórhatjuk.
Előmelegített sütőben erős tűzön pirosra sütjük.
A sütőtálban tálaljuk, salátával vagy savanyúsággal kínáljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
 
Forrás:
RAKOTTAK LEXIKONJA - A KRUMPLIK.
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta

  
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.