Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RAKOTTAK LEXIKONJA - A RAKOTT KRUMPLIK 8.

2017.05.17

RAKOTTAK LEXIKONJA

Gombával és tojással rakott burgonya
Hozzávalók:
80 dkg burgonya, 4-5 tojás, 25 dkg friss vagy 3 dkg szárított gomba, 2 dkg zsemlemorzsa, 1 fej kis vöröshagyma, 2 dl tejföl, 1 evőkanál olaj a hagymapirításhoz, törött bors és só ízlés szerint.

Elkészítése:
A burgonyát megfőzzük, megtisztítjuk, és karikára vágjuk. A gombát megmossuk, és egészen kevés vízben megfőzzük, majd összevágjuk. A hagymát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk, és világossárgára sütjük. A tojást megfőzzük, és darabokra vágjuk.
Alacsony lábast kizsírozunk, morzsával meghintjük. Egy réteg burgonyát teszünk bele, megsózzuk. Megszórjuk hagymával és gombával. A tetejére egy rétegben tojást teszünk, megint sózzuk és borsozzuk. Ismét egy réteg burgonyát teszünk és így tovább (két-három réteget rakunk). Legutolsónak burgonya kerüljön. Az egészet a gomba főzőlevével összekevert, megsózott tejföllel leöntjük, meleg sütőbe tesszük, és megsütjük. Amikor a felfújt megpirult, kivesszük a sütőből.
Késsel elválasztjuk a lábas falától, tetejére kerek tálat teszünk, és kiborítjuk rá.
Fejes salátával tálaljuk.

Hagymakrémes rakott burgonya
Hozzávalók:
1 kg burgonya, 25 dkg húsos füstölt szalonna vagy sonka, 2 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 db Knorr erőleveskocka, 1 ek liszt, 3 dl tejföl, 3 db tojás, 1 dl fehérbor.

Elkészítés:
A közepesen vastag szeletekre vágott burgonyát erőleves-kockával ízesített vízben megfőzzük. A kis kockákra vágott szalonnát kisütjük, majd félretesszük. A zsírban megpirítjuk a finomra vágott hagymát, fokhagymát, és a leveskockás főzőlével időnként meglocsolva krémesre pároljuk. A lisztet elkeverjük a fehérborral és tejföllel, besűrítjük a hagymás levet, majd visszatesszük bele a szalonnakockákat. Jól kiforraljuk, kicsit hűlni hagyjuk.
Hozzákeverjük a tojásokat és a burgonyát, majd az egészet kivajazott jénaiba tesszük.
Előmelegített sütőben pirosra sütjük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
RAKOTTAK LEXIKONJA - A KRUMPLIK.
Szerző:
Szerkesztette és Illusztrálta
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.