Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RAKOTT MUSZAKÁK 1

2019.06.18

RAKOTTAK LEXIKONJA

ANTIOCHIAI MUSZAKA - SZÍRIA
Hozzávalók:
30 dkg vöröshagyma, 40 dkg cukkini, 30 dkg paradicsom, 1 csomó petrezselyemzöld, só, késhegynyi őrölt szegfűbors, 5 ek vaj, 60 dkg birkahús, bors, szerecsendió, Cayenne bors, 2-3 csípős zöldpaprika

Elkészítése:
A megtisztított hagymát és a cukkinit hajszálvékony karikákra szeleteljük.
A paradicsom felét, valamint a petrezselyemzöldet apróra vágjuk.
Az egészet összekeverjük sóval és szegfűborssal.
Vajjal kikent tűzálló tál aljára terítjük a fűszerezett zöldséget, a tetején elosztjuk a ledarált, borssal, sóval, szerecsendióval, Cayenne borssal fűszerezett húst.
Olvasztott vajjal meglocsoljuk, és paradicsom-, paprikaszeletekkel, cukkinival beborítjuk.
Megsózzuk, és két evőkanál vajjal meglocsoljuk.
Közép meleg sütőben megsütjük.

BÁCSKAI MUSZAKA 01.
Hozzávalók:
500 g burgonya, 20 dkg darált füstölt házi sonka, olvasztott szalonnazsír, 20 dkg szeletelt juhsajt, só, őrölt bors, a mártáshoz: vaj, forró tej, kevés tejföl, 1 db tojássárgája, 1 csapott evőkanálnyi liszt

Elkészítése:
A burgonyákat enyhén sós vízben megfőzzük, kihűlés után meghámozzuk és felkarikázzuk.
Zsírozott sütőedényben egy részét szétterítjük, majd megszórjuk darált házi sonkával, megrakjuk szeletelt juhsajttal, sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk szalonnazsírral, és tovább így rétegezzük, ügyelve arra, hogy a felső, takaró réteg végül burgonyával záródjon.
A vajban lisztet futtatunk, és megforrósított tejjel felengedjük, folyamatos kevergetéssel kiforraljuk, majd a tűzről levéve hűlni hagyjuk.
A maradék hideg tejet és tejfölt a tojássárgájával habosítjuk, és a langyos mártáshoz keverjük, majd az egészet a rakott muszaka alapra öntjük úgy, hogy az mindenhol átjárja, jól ellepje, és végül forró sütőben készre sütjük.

BÁCSKAI MUSZAKA 02.
(RAKOTT BURGONYA SONKÁVAL)
Hozzávalók:
1 kg burgonya, 200-250 g szeletelt vagy darált sonka,1 dl étolaj vagy 50 g zsír,150 g vékonyra szeletelt Kaskaval*** vagy hasonló sajt, só, bors.
A besamelmártáshoz:
40 g vaj vagy margarin, 2-2,5 dl tej (fele legyen meleg), 1/2 dl tejföl, 1 tojássárgája

Elkészítése:
A burgonyát meghámozzuk és enyhén sós vízben megfőzzük.
Amikor megpuhult, leszűrjük és karikákra vágjuk.
A kevés olajjal vagy zsírral kikent tűzálló edénybe felváltva egy sor burgonyát, egy sor sonkát és egy sor sajtot teszünk. Mindegyik réteg burgonyát megsózzuk és megborsozzuk, meglocsoljuk egy kevés olajjal vagy olvasztott zsírral.
Az utolsó sor burgonya legyen. Az ételt locsoljuk meg a következő módon elkészített besamelmártással.
A lisztet olvasztott vajban igen enyhén megpirítjuk.
Lassan hozzáöntjük a hideg, majd a meleg tejet, és lassú tűzön 5-10 percig főzzük.
A tejfölt és a tojássárgáját jól kikeverjük, és állandóan kevergetve hozzáadjuk a kissé elhűlt mártáshoz. 200°C-ra melegített sütőben kb. 30 percig (szép pirosra) sütjük.
Fejes salátát, tormás céklasalátát, uborkasalátát stb. adjunk mellé.
***Kaskaval sajt:
Félkemény sajtféleség. Juhtejből készül, sós. Különösen szendvicsekhez, salátákhoz való. Román eredetű sajt, eredeti nevén caşcaval, amit káskávál-nak ejtenek. RendkIvül egészséges. Friss zöldséggel, felvágottal nagyon finom eledel.

BURGONYÁS MUSZAKA
Elkészítése:
Meghámozunk, sós vízben nem túl puhára főzünk 3/4 kiló burgonyát, majd leszűrjük, akkora karikákra vágjuk, mintha rakott burgonyát készítenénk.
Alaposan megmosunk, héjastul fél centi vastag karikára vágunk egy fél kiló cukkinit, és megsózzuk. 10 percig állni hagyjuk, majd a nedvességet leitatva róla, olajban mindkét felén átsütjük.
Két evőkanál olajon megpirítunk egy fej apróra vágott vöröshagymát, hozzáadunk egy gerezd tört fokhagymát, és fél perces sütés után, belekeverünk egy fél kiló darált sertéshúst.
Hozzáadunk két meghámozott, cikkekre vágott paradicsomot, és sóval, őrölt borssal fűszerezve, körülbelül 30 percig pároljuk.
Közben időnként megkeverjük, nehogy odakapjon.
Nagyon vékonyan kiolajozunk egy mély tűzálló tálat, beleterítjük a burgonyakarikák felét, erre a hús felét simítjuk.
Ráfektetjük a sült cukkini szeleteket, erre terítjük a hús másik felét.
Végül az egészet befedjük a maradék burgonyával.
Két evőkanál lisztet simára keverünk négy deci tejjel, beledobunk két deka vajat, és kevergetve mártássá főzzük.
A lerakott zöldségekre öntjük, és tetejére öt deka sajtot reszelünk.
(Keverhetjük a mártásba is a sajtot).
A forró sütőben addig sütjük, amíg a teteje szép rózsaszínű nem lett, de barnára pirítani nem szabad.
Jó előre elkészíthető, csak sütni kell tálalás előtt.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
RAKOTTAK LEXIKONJA - RAKOTT MUSZAKÁK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.