Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RAKOTT MUSZAKÁK 2.

2020.02.09

RAKOTTAK LEXIKONJA

Görög muszaka
Elkészítése:
Két kisebb, karcsú padlizsánt megmosunk, keresztben kisujjnyi vastag szeletekre vágjuk, besózzuk, és tésztaszűrőbe rakva, tál fölött lecsepegni hagyjuk.
Közben egy kis fej apróra vágott vörös-hagymát egy evőkanál olajon megfonnyasztunk, majd 40 dkg darált marhahúst megpirítunk rajta.
Sóval, őrölt borssal meg 2-3 gerezd tört fokhagymával ízesítve egy kevés vízzel puhára pároljuk.
A padlizsánszeleteket nemcsak lecsepegtetjük, de papírtörölközővel le is itatjuk, és teflon serpenyőben, mindig csak egy kevés olajon mindkét felükön megsütjük.
Egy tűzálló tálat padlizsánszeletekkel kibélelünk, a hús felét rásimítjuk, egy-egy felszeletelt zöldpaprikát és paradicsomot borítunk rá.
Padlizsánszeletekkel folytatjuk a rétegezést, majd ismét hús, erre paradicsom és paprika kerül.
Az egészet padlizsánszeletekkel betakarjuk.
Két evőkanál lisztet két evőkanál olajon megpezsegtetünk, fél liter tejjel felengedjük, kevergetve mártássá főzzük, sóval, csipetnyi reszelt szerecsendióval ízesítjük, és a muszakára öntjük.
A sütőben addig sütjük, mialatt a mártást magába szívja, és a teteje szépen megpirul.

Karfiolmuszaka
Hozzávalók 10 személyre:
1 kg karfiol, sós víz, zsiradék a forma kikenéséhez
Töltelék:
8 dkg zsiradék, 8 dkg vöröshagyma, 1 gerezd foghagyma, 60 dkg darált sertés, vagy borjúhús, só, bors, szerecsendió, petrezselyemzöld.
Öntet:
3 db tojás, 2 dl tejföl,
Bundához:
10 dkg liszt, 3 db tojás, étolaj a sütéshez

Elkészítése:
A karfiolt rózsáira bontjuk, és sós vízben megfőzzük, lecsepegtetjük.
Megmártjuk lisztben és tojásban, olajban kisütjük.
A formát kikenjük zsírral, belerakunk egy sor karfiolt, erre egy sor tölteléket, megismételjük és betakarjuk a maradék karfiollal, tetejét leöntjük a mártással, majd sütőben átsütjük.
Töltelék:
Apróra vágott vöröshagymát zsiradékon megpirítjuk, hozzáadjuk az apróra darált húst és a zúzott fokhagymát, együtt megpirítjuk, meghintjük sóval és borssal, szerecsendióval és petrezselyemmel.
Felöntjük vizzel v. csontlével, és 20 percig pároljuk.
Öntet:
A tejfölben elkeverjük a három tojássárgáját.
Besamellel is leönthetjük.

Muszaka 01.
Hozzávalók:
1 db, közepes nagyságú patisszon (vagy padlizsán, cukkíni, bébitök, de még burgonyával is finom!). 1/4 kg túró, 5 db tojás, 20 db sonka, vagy füstölt tarja, apró csíkokra vágva, 5-6 vékony szelet bacon-szalonna, 15 dkg reszelt sajt, 2,5 dl tej,
Fűszerek:
só, vöröshagymakrém, /granulátum, 1 kk őrölt bors, őrölt kömény, olaj

A zöldséget megpucolom és 0,5 cm-es szeletekre vágom, besózom és 10 '-ig pihentetem.
Kevés tejben felverek 1 egész tojást.
A szeleteket papírtörülközőn leitatva a tojásos tejbe mártva forró olajban mindkét oldalán átsütöm.
Kiszedve szintén papírtörülközőn leitatom az olajat.
Elkészítése:
Közben kikeverem a maradék tejet a 4 tojással, sózom, borsozom, ennek1/3-ával kikeverem a túrót, beleteszem a sonkát, sóval, vöröshagymával, köménnyel ízesítem.
Jénaiba terítek bacon szeleteket (a felét), erre kerül a kisütött zöldség egy rétegben, a következő réteg a túrókrém, majd zöldség - amíg el nem fogy, utolsónak a zöldség kerüljön, ráöntöm a megmaradt tojásos tejet, betakarom a bacon szeletekkel és körülbelül 30-35 percig, forró sütőben sütöm.
Az utolsó 5 percben még rászórom a reszelt sajtot.
Azonnal tálalom, mert mint a felfújtak, később összeesik.

Muszaka 02.
Hozzávalók:
4 padlizsán, 2 hagyma, 4 paradicsom, 1 csokor petrezselyem, 1,5 dl húslé, 2,5 dl tej, 4 evőkanál liszt, 3 tojás sárgája, 15 dkg reszelt sajt, 10 dkg vaj vagy margarin, 4 evőkanál olívaolaj, 1/2 teáskanál őrölt bors, só, 1 teáskanál morzsolt oregánó, 80 dkg darált marha- vagy bárányhús, kb.15 dkg zsemlemorzsa.

Elkészítése:
Hámozzuk meg a padlizsánt, szeleteljük föl, szórjuk meg sóval, majd ha levet engedett, itassuk le róla, és kevés forró olívaolajon süssük át.
Olvasszuk föl a vajat, pároljuk üvegesre benne a hagymát, adjuk hozzá a darált húst, fűszerezzük sóval, borssal, oregánóval, petrezselyem zöldjével.
A paradicsomokat mártsuk forró vízbe, héjukat húzzuk le, majd felszeletelve tegyük a húsmasszába.
Öntsük fel húslével és pároljuk fél órán át.
Kevés vajat olvasszunk föl, tegyünk hozzá 4 evőkanál lisztet, öntsük fel azonnal tejjel és fűszerezzük sóval, borssal.
Vegyük le a tűzről és keverjük hozzá a három tojássárgáját.
Tűzálló mély tálat kenjük ki vajjal, szórjuk meg a zsemlemorzsa felével, simítsuk rá a húsos massza felét, rakjuk rá a padlizsánt, reszelt sajtot, majd ugyanebben a sorrendben rakjuk föl az alapanyagokat.
Tetejét szórjuk meg zsemlemorzsával és reszelt sajttal, öntsük le a tejes mártással, és hideg sütőbe téve közepes lángon süssük egy órányit.

Muszaka 03.
(Moussaka)
Hozzávalók:
fél kg padlizsán 1 centis szeletekre vágva, fél kg paradicsom 1 centis szeletekre vágva, 2 zöldpaprika vékonyan felszeletelve, 25 dkg bárányhús és 25 dkg sertéshús nagyon apróra felkockázva, 1 fej hagyma apróra vágva, 2 gerezd préselt fokhagyma, 5 ek olaj, 2 ek reszelt ementáli, liszt, só, bors, bazsalikom, kakukkfű, petrezselyem.

Elkészítése:
A padlizsánt sózom, borsozom, lisztbe forgatom, és forró olajban mindkét oldalát aranysárgára sütöm.
A paprikacsíkokat olajban szintén rövid ideig sütöm.
Ezt követően a hagymát is megpirítom egy kevés olajban.
Az olajban a húst erősen megpirítom (10 perc), hozzáadom a hagymát, a fokhagymát, az apróra vágott petrezselyemzöldet, sót, borsot, egy kevés bazsalikomot és kakukkfüvet és további öt percig kis lángon párolom.
Egy kizsírozott felfújtformába rétegenként lerakom a padlizsánt, a húst, a paradicsomot (sóval, borssal, bazsalikommal és kakukkfűvel fűszerezve) és a paprikát.
Megszórom reszelt sajttal, meglocsolom olajjal, és 200 fokos sütőben fél óráig sütöm.
Pitát, vörösbort és tzatzikit kínálok hozzá.

Muszaka 04.
Hozzávalók: 4 személyre
40 dkg kékparadicsom (padlizsán) vagy tök, 1 dkg só, 4 dkg liszt, 2 db tojás, étolaj a sütéshez.
Töltelék:
2 dkg zsiradék, 5 dkg vöröshagyma, 24 dkg üszőhús, közepesen zsíros, 1 gerezd fokhagyma, víz vagy csontlé, só, bors, petrezselyemzöld.
Öntet:
2 tojássárga vagy 2 egész tojás, 2 dl tejföl.

Elkészítése:
A padlizsánt, vagy a tököt meghámozzuk, egy cm karikákra vágjuk, megsózzuk, megmártogatjuk lisztben, és forró olajon kisütjük.
A tepsit kizsírozzuk, az aljára egy sor rántott padlizsánt, v. tököt rakunk, beborítjuk töltelékkel, a töltelékre ismét a padlizsánt v. tököt rétegezzük.
Végül leöntjük a tejföl és a tojások sárgájának /vagy az egész tojásoknak / keverékével.
Közepesen meleg sütőben sütjük.
Töltelék:
Az apróra vágott vöröshagymát olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a darált húst és a zúzott fokhagymát.
Összekeverjük, hozzáöntünk 0,5 l csontlét v. meleg vizet, és negyed óráig pároljuk.
Sóval és borssal ízesítjük.
Öntet:
a tejfölt elkeverjük a két tojássárgájával.
A muszakát besamellel is leönthetjük.
Tálalás előtt meghintjük apróra vágott petrezselyemzölddel.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
RAKOTTAK LEXIKONJA - RAKOTT MUSZAKÁK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta