Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RAKOTT MUSZAKÁK 3.

2020.04.26

RAKOTTAK LEXIKONJA

Muszaka 05.
Hozzávalók 4 személyre:
2 padlizsán, 50 dkg darált birka- vagy marhahús, 40 dkg paradicsom, 1 dl száraz fehérbor, 5 dl tej, 5 dkg vaj, 8 dkg liszt, 1 tojássárgája, 5 dkg reszelt sajt, 4 gerezd fokhagyma, olaj, só, bors, oregáno.

A megtisztított padlizsánt hosszában körülbelül 1 cm vastagon felszeleteljük és besózzuk.
Olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát és a zúzott fokhagymát, majd hozzáadjuk a darált húst.
Hirtelen megpirítjuk, majd hozzáadjuk a lehéjazott, felaprított paradicsomot.
Sóval, borssal és oregánóval (szurokfűvel) fűszerezzük, majd felöntjük a borral. Fedő alatt addig főzzük, amíg besűrűsödik.
A vajból, lisztből és tejből a szokásos módon besamelmártást főzünk. Ha kissé kihűlt, belekeverjük a tojássárgáját és a reszelt sajtot.
A padlizsánról a keletkezett nedvességet leitatjuk, és forró olajban mindkét oldalon kisütjük.
A felét tűzálló tálba fektetjük, rásimítjuk a paradicsomos húst és befedjük a maradék padlizsánszeletekkel.
Leöntjük a sajtos mártással, és forró sütőben körülbelül 30-40 percig sütjük.

Muszaka 06.
Hozzávalók:
4 padlizsán, 40 dkg darált sertés vagy birkahús, 1 dl főtt rizs, 30 dkg reszelt feta sajt, 1 fej vöröshagyma, 2 érett paradicsom, ketchup, só, olívaolaj, liszt, tej, őrölt fahéj, őrölt bors

A padlizsánokat megmossuk, vékony szeletekre vágjuk, és lapos tányérra rakjuk, megsózzuk, és annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje.
Bő fél óra állás után leöntjük róla a vizet, lemossuk és leszárítjuk, majd kevés olívaolajon addig pirítjuk, amíg megpuhul.
A kisütött szeletekről leitatjuk az olajat.
A darált húst finomra vágott hagymával kevés olajon megpirítjuk, sóval, borssal fűszerezzük, apróra vágott, hámozott paradicsomot, ketchupot adunk hozzá, hogy jó szaftos legyen, és puhára pároljuk.
Kiolajozott jénaiba lerakunk egy réteg padlizsánt, arra főtt rizst, majd egy réteg húst és megszórjuk feta sajttal.
A rétegezést addig ismételjük, amíg elfogynak a hozzávalók.
A tetejére besamelt készítünk, amelyhez egy ek vajat egy kis lábosban megolvasztunk, elkeverünk benne egy púpozott ek lisztet, majd lassan feleresztjük körülbelül 2 dl forró tejjel.
Állandóan kevergetve tejszín sűrűségűre főzzük, közben sóval, borssal, fahéjjal fűszerezzük.
Amikor elkészült belekeverjük a maradék sajtot, és a Muszaka tetejére öntjük.
Közepesen forró sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük.
Elkészítési idő: körülbelül 1,5 óra

Muszaka 07.
Hozzávalók:
1 db közepes nagyságú patisszon (vagy padlizsán, cukkini, bébitök, de még burgonyával is finom), 1/4 kg túró, 5 db tojás, 20 dkg sonka, vagy füstölt tarja, apró csíkokra vágva, 5-6 vékony szelet baconszalonna. 15 dkg reszelt sajt, 2,5 dl tej, Fűszerek: só, vöröshagymakrém, vagy granulátum, 1 kk őrölt bors, őrölt kömény, olaj

A zöldséget megpucolom és 0,5 cm-es szeletekre vágom, besózom, és 10 percig pihentetem.
Kevés tejben felverek 1 egész tojást.
A szeleteket papírtörülközőn leitatva, a tojásos tejbe mártva forró olajban mindkét oldalán átsütöm.
Kiszedve szintén papírtörülközőn leitatom az olajat.
Közben kikeverem a maradék tejet a 4 tojással, sózom, borsozom, ennek 1/3-val kikeverem a túrót, beleteszem a sonkát, sóval, vöröshagymával, köménnyel ízesítem.
Jénaiba terítek bacon szeleteket (a felét), erre kerül a kisütött zöldség egy rétegben, a következő réteg a túrókrém, majd zöldség......amíg el nem fogy, utolsónak a zöldség kerüljön, ráöntöm a megmaradt tojásos tejet, betakarom a bacon szeletekkel, és körülbelül 30-35 percig forró sütőben sütöm.
Az utolsó 5 percben még rászórom a reszelt sajtot.
Azonnal tálalom, mert mint a felfújtak, később összeesik.

Muszaka 08. - görög recept
Hozzávalók:
3 kg lila, kövér padlizsán, 1 kg krumpli, 30 dkg zsíros reszelt sajt, só, bors, olívaolaj

A darált húshoz:
1 kg darált hús (eredetileg marhahússal készül), 1 doboz (40 dkg) paradicsomkonzerv, 2 hagyma, fél pohár fehérbor, 2 babérlevél, só, bors, olaj, 2 tojás, 2 leveseskanál reszelt sajt;

Besamelhez:
3 kanál liszt, 1 l tej, 2 tojássárga, 1 csésze reszelt sajt,

A darált húst legjobb azelőtt való nap elkészíteni.
Olajat hevítünk, majd belezúdítjuk a darált húst, és gyorsan kevergetjük, amíg kifehéredik, hogy elkerüljük a kis golyók kialakulását.
Ezek után ráöntjük az apróra vágott hagymát, és kevergetjük, amíg megüvegesedik, megpirul a hagyma is.
Az egészre öntjük a paradicsomkonzervet vagy még jobb, ha friss, túlérett paradicsomokat mixelünk erre a célra, hozzátesszük a babérlevelet, sót, borsot, bort és addig főzzük lassú tűzön, amíg a levét elfövi és már nem folyós.
Félrehúzzuk a tűzről, és ahogy egy kicsit kihűl, hozzátesszük a tojásokat és a reszelt sajtot.
Megmossuk a zöldségeket. Karikára vágjuk a padlizsánt, besózzuk, és szűrőben hagyjuk állni egy órácskát.
Más hozzáértő gazdasszonyok azt javasolják, hogy sós vízbe áztassuk a szeleteket egy órára, majd utána mossuk le és törölgessük szárazra egyenként őket, és süssük ki forró olajban.
A megpirult szeleteket tegyük konyhai itatóspapírra.
A krumplit időközben vágjuk karikákra, és süssük ki, majd itassuk le a fölösleges olajat.
Elkészítjük a besamel mártást.
A lisztet kevés olajon vagy margarinon, vajon rózsaszínűre pirítjuk, lehúzzuk a tűzről és gyors, folyamatos kavarás mellett vékony sugárban hozzáöntjük a tejet.
Én hideg tejet szoktam, mások a forróra esküsznek.
Lényeg a gyors keverés és lassú adagolása a tejnek hogy ne csomósodjon be.
Felforraljuk, besűrítjük gyors kavarás mellett, majd hagyjuk annyira kihűlni, hogy bele tudjuk kavarni a két tojássárgát és reszelt sajtot ízlés szerint.
Egy tepsibe rétegezzük: krumpli, enyhe sózás, padlizsán, enyhe sózás, darált hús, sajt, krumpli, padlizsán, darált hús és a tetejére a sajtos besamel.
Betoljuk a sütőbe, és pirosra sütjük.
A szerkesztő megjegyzése:
Úgy lehet könnyebben emészthetőbbé tenni ezt a "nehéz" ételt hogy a zöldségeket nem olajban sütjük ki, hanem grillen, a sütőben.
Akár simán minden nélkül bele lehet őket tenni egy tepsibe (ne fedjék egymást) és így elősütni.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
RAKOTTAK LEXIKONJA - RAKOTT MUSZAKÁK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.