Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RAKOTT PADLIZSÁNOK 6.

2019.03.08

RAKOTTAK LEXIKONJA

Padlizsán musszaka 01. (görög étel)
Hozzávalók:
3 szép padlizsán, só, 3-4 evőkanál olaj, 5 dkg vaj vagy margarin, 50 dkg darált marhahús, 2 nagy paradicsom, 2 evőkanál apróra vágott vöröshagyma, 1 mokkáskanál őrölt feketebors, 1 késhegynyi fahéj, 4-5 evőkanál besamelmártás, 6 dkg reszelt sajt, 3 tojás, 1 késhegynyi szerecsendiópor.

Elkészítése:
Felszeletelem a padlizsánokat, a szeletek mindkét oldalát besózom. Fél órát hagyom állni, majd lecsöpögtetem, és szárazra törlöm. Forró olajban kisütöm a padlizsánszeleteket. A vajat, a marhahúst, az összevágott paradicsomot, a hagymát megsózom, megborsozom, megszórom fahéjjal, jól összekeverem, és gyenge tűzön párolom. Ha szükséges, kevés vízzel meglocsolom. Kivajazok egy tűzről a húsos masszát, hozzákeverek 2 evőkanál besamelmártást. A tűzálló edénybe, sorba lerakok egy réteg padlizsánt, rá a húsos masszát, majd a reszelt sajtot. A rétegeket ismétlem. Felverem a tojásokat, összekeverem a szerecsendióval és egy kis besamelmártással és ráöntöm az ételre. Előmelegített sütőben háromnegyed óráig sütöm.

A Muszaka nemcsak padlizsánból, hanem cukkiniből, patisszonból vagy burgonyából is készíthető.

Padlizsán muszaka 02. Patlican Musakkasi - török recept
Hozzávalók 6 személyre:
125 dkg padlizsán (6 db), 12 dkg vaj, 20 dkg vaj, 25 dkg hagyma, 45 dkg paradicsom vagy ezzel egyenértékű püré, 15 dkg darált marhahús (lehet birka is), 5 db zöldpaprika, 3 dl víz vagy húslé, só.

Elkészítése:
A padlizsánokat másfél ujjnyi szeletekre (karikára vagy csíkokra) vágva jó sós vízben fél órán át, állni hagyjuk.
Az apróra vágott hagymát egy lábasban a 20 dekagramm vajon halványsárgára pirítjuk. Hozzáadjuk a húst, és addig pirítjuk, míg levet ereszt és azt újra felveszi. Ezután hozzáadunk egy kávéskanál sót és két paradicsomot meghámozva, feldarabolva. Ezt ismét addig pirítjuk, míg levet ereszt és azt felveszi. Ha kész, félretesszük hűlni.
A padlizsánokat a vízből kivéve és enyhén kinyomkodva egy serpenyőben a 12 dekagramm vajon enyhén megpirítjuk. Kiszedjük, lecsepegtetjük, és a szeleteket egy jénai tál fenekére rakjuk egymás mellé. Rákenjük a darált húsos masszát, ennek tetejére elrendezzük a karikára vágott harmadik paradicsomot és a csíkokra vágott zöldpaprikákat. 3 deciliter vízben feloldunk egy kávéskanál sót, s a tetejére öntjük. A tálat lefedjük, közép meleg sütőben 20-30 percig sütjük. Az utolsó 5-10 percben a fedőt levesszük.

Padlizsán muszaka 03.
Hozzávalók:
1000 g padlizsán, 50 g vaj, 2 ek olaj, 750 g darált hús, 1 hagyma, 3 paradicsom, 2 tojásfehérje, fél pohár fehérbor, 100 g reszelt sajt.
A mártáshoz:
50 g vaj, 2 ek liszt, 2 dl tej, 2 tojássárgája, só, bors, szerecsendió.

Elkészítése:
A padlizsánt ujjnyi rudakra vágjuk, besózzuk, és egy órát állni hagyjuk. Közben a vajban megpároljuk az összevágott hagymát és a darált húst, hozzáadjuk a hámozott, szeletelt paradicsomot, sót, borsot, a bort, és lefedve 45 percig pároljuk. Félig kihűtjük, összekeverjük a tojásfehérjével és egy-két kanál morzsával. A besózott padlizsánt megmossuk, és két kanál olajban hirtelen aranybarnára sütjük. Egy tűzálló tálat kikenünk vajjal, megszórjuk morzsával, teszünk bele egy sor padlizsánt, erre a húst, majd a maradék padlizsánnal letakarjuk. A vajból, lisztből besamelt készítünk, ha langyos, összekeverjük a tojások sárgájával, a fűszerekkel, a reszelt sajt kétharmadával, a padlizsán tetejére öntjük, megszórjuk a maradék sajttal, és közepes lángon körülbelül 45 percig sütjük.

Rakott burgonya-muszaka (Irak)
Hozzávalók:
1 kg vastag szeletekre vágott burgonya, olaj a sütéshez, 0,5 kg kétszer darált hús, 1 ek reszelt hagyma, 2 tk pirospaprika, késhegynyi bors, só, 0,5 dl olaj, 1,5 dl joghurt, 1 tojássárgája, 1 fehérje kemény habbá verve, 2 ek reszelt sajt.

Elkészítése:
A burgonyát forró olajban süssük majdnem puhára. Keverjük össze a húst, hagymát, paprikát, borsot, sót. Keverjük a joghurtba a sajtot, tojássárgáját, majd a habot. Tegyünk tepsibe 1 sor burgonyát, erre a húst, rá a maradék burgonyát. Öntsük rá az öntetet. Közepesen meleg sütőben süssük körülbelül 25 percig.
Fejes salátával tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
RAKOTTAK LEXIKONJA - A PADLIZSÁN
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.