Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RAKOTT PADLIZSÁNOK 7.

2019.05.15

RAKOTTAK LEXIKONJA

Rakott padlizsán, avagy Muszaka
Hozzávalók (4 személy részére):
2 db padlizsán (közepes méretűek, szélesek - dundik), 30 dkg darált bárány (sertésből is nagyon finom), 1 közepes fej hagyma, 1 doboz sűrített paradicsom (kicsi), só, bors, szerecsendió

A padlizsánokat rozsdamentes késsel meghámozzuk, sózzuk, kevés borssal meghintjük, majd lisztbe mártva forró olaja dobjuk és hirtelen megsütjük. Nedvszívó papírra rakjuk, majd egy tányérra. A hagymát pucolás után lereszeljük, és olívaolajon megpároljuk, majd rádobjuk a húst, és addig kevergetjük, míg fehér nem lesz. Ekkor lehalkítjuk a tüzet, beleöntjük a paradicsompürét, sózzuk és reszelünk rá ízlés szerint szerecsendiót.
Fedő alatt, kevergetve puhára pároljuk.
Amikor kész előveszünk egy tűzálló edényt, és rétegezve belerakjuk a padlizsánt, húst, padlizsánt, húst, padlizsánt.
Ideális, ha három réteget tudunk képezni.
Tetejére egy igen kevés sajtot reszelünk, és 15-20 percig sütjük 180 C-on a sütőben.

Tök muszaka 01. (Kabak Musakkasi - török recept)
Hozzávalók 6 személyre:
125 dkg úritök, 15 dkg hagyma, 40 dkg paradicsom, vagy ezzel egyenértékű püré, 10 dkg olaj vagy margarin, 15 dkg darált marha- vagy birkahús, egy-két csipet borsmenta, egy csomó kapor, egy teáskanál pirospaprika, 2 dl víz, vagy húslé, só.

A tököt meghámozzuk, kibelezzük, és másfél ujjnyi kockákra vágjuk.
Egy lábasban a zsiradékon az apróra vágott hagymát megpirítjuk. Hozzáadjuk a darált húst, és addig pirítjuk, míg levet ereszt. Ekkor hozzáadjuk a meghámozott és feldarabolt paradicsomot. Ezzel öt percig főzzük, majd hozzátesszük a tököt. Ezután az edényt lefedve addig főzzük, míg a tök megüvegesedik (mintegy 5 perc). Beletesszük a pirospaprikát, megsózzuk, és szükség szerint kevés vizet öntünk alá (általában a tök elegendő levet szokott ereszteni). Rászórjuk a borsmentát, és az edényt lefedve, közepes lángon addig főzzük, míg a tök megpuhul (körülbelül 1 óra).
Ha kész, apróra vágott kaporral meghintve tálaljuk.

Tök muszaka 02.
1 kg gyalult tököt enyhén besózunk, egy óráig állni hagyjuk, majd kinyomkodjuk. Fél kg tehéntúrót áttörünk, 3 tojás sárgájával kikeverjük, egy nagy csokor összevagdalt kaporral ízesítjük. A tököt hozzáadjuk, majd beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjék. Kizsírozott, prézlivel meghintett tálba simítjuk, 200 fokon megsütjük.
Kockákra vágva tálaljuk.
Hidegen is finom.

Forrás:
RAKOTTAK LEXIKONJA - A PADLIZSÁN
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.