Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RAKOTT PADLIZSÁNOK ÉS MUSZAKÁK

2021.07.14

A muszakát, mint sok mást, a Földközi-tenger keleti medencéjében sok helyen készítik.
A turisták által jól ismert eledel, elkészítése elég sok időt is munkát igényel ezért a legjobb 2 napra időzíteni a vele kapcsolatos munkákat.
Patisszonból, padlizsánból, cukkíniből, bébitökből készül, de burgonyából is finom.

Antiochiai muszaka Szíria
Hozzávalók:
30 dkg vöröshagyma, 40 dkg cukkíni, 30 dkg paradicsom, 1 csomó petrezselyemzöld, só, késhegynyi őrölt szegfűbors, 5 ek vaj, 60 dkg birkahús, bors, szerecsendió, Cayenni bors, 2-3 csípős zöldpaprika

Elkészítése:
A megtisztított hagymát és a cukkinit hajszálvékony karikákra szeleteljük. A paradicsom felét, valamint a petrezselyemzöldet apróra vágjuk. Az egészet összekeverjük sóval és szegfűborssal. Vajjal kikent tűzálló tál aljára terítjük a fűszerezett zöldséget, a tetején elosztjuk a ledarált, borssal, sóval, szerecsendióval, cayenni borssal fűszerezett húst. Olvasztott vajjal meglocsoljuk, és paradicsom-, paprikaszeletekkel, cukkinival beborítjuk. Megsózzuk, és két evőkanál vajjal meglocsoljuk.
Középmeleg sütőben megsütjük.

Burgonyás muszaka
Meghámozunk, sós vízben nem túl puhára főzünk 3/4 kiló burgonyát, majd leszűrjük, akkora karikákra vágjuk, mintha rakott burgonyát készítenénk.
Alaposan megmosunk, héjával együtt, fél centi vastag karikára vágunk egy fél kiló cukkínit, és megsózzuk. 10 percig állni hagyjuk, majd a nedvességet leitatva róla, olajban mindkét felén át- sütjük. Két evőkanál olajon megpirítunk egy fej apróra vágott vöröshagymát, hozzáadunk egy gerezd tört fokhagymát, és fél perces sütés után, belekeverünk egy fél kiló darált sertéshúst. Hozzáadunk két meghámozott, cikkekre vágott paradicsomot, és sóval, őrölt borssal fűszerezve, körülbelül 30 percig pároljuk. Közben időnként megkeverjük, nehogy odakapjon. Nagyon vékonyan kiolajozunk egy mély tűzálló tálat, beleterítjük a burgonyakarikák felét, erre a hús felét simítjuk. Ráfektetjük a sült cukkíni szeleteket, erre terítjük a hús másik felét. Végül az egészet befedjük a maradék burgonyával. Két evőkanál lisztet simára keverünk négy deci tejjel, beledobunk két deka vajat, és kevergetve mártássá főzzük. A lerakott zöldségekre öntjük, és tetejére öt deka sajtot reszelünk.
(Keverhetjük a mártásba is a sajtot).
A forró sütőben addig sütjük, amíg a teteje szép rózsaszínű nem lett, de barnára pirítani nem szabad.
Jó előre elkészíthető, csak sütni kell tálalás előtt.

Görög muszaka
Két kisebb, karcsú padlizsánt megmosunk, keresztben kisujjnyi vastag szeletekre vágjuk, besózzuk, és tésztaszűrőbe rakva, tál fölött lecsepegni hagyjuk.
Közben egy kis fej apróra vágott vörös-hagymát egy evőkanál olajon megfonnyasztunk, majd 40 dkg darált marhahúst megpirítunk rajta. Sóval, őrölt borssal meg 2-3 gerezd tört fokhagymával ízesítve egy kevés vízzel puhára pároljuk. A padlizsánszeleteket nemcsak lecsepegtetjük, de papírtörölközővel le is itatjuk, és teflon serpenyőben, mindig csak egy kevés olajon mindkét felükön megsütjük. Egy tűzálló tálat padlizsánszeletekkel kibélelünk, a hús felét rásimítjuk, egy-egy felszeletelt zöldpaprikát és paradicsomot borítunk rá. Padlizsánszeletekkel folytatjuk a rétegezést, majd ismét hús, erre paradicsom és paprika kerül. Az egészet padlizsánszeletekkel betakarjuk. Két evőkanál lisztet két evőkanál olajon megpezsegtetünk, fél liter tejjel felengedjük, kevergetve mártássá főzzük, sóval, csipetnyi reszelt szerecsendióval ízesítjük, és a muszakára öntjük.
A sütőben addig sütjük, mialatt a mártást magába szívja, és a teteje szépen megpirul.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
RAKOTTÁK LEXIKONJA - RAKOTT PADLIZSÁN ÉS MUSZAKA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta