Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RAKOTTAK LEXIKONJA - A RAKOTT PADLIZSÁNOK 2.

2016.12.17

RAKOTTAK LEXIKONJA

PADLIZSÁN
Muszaka 01.

Hozzávalók:
1 db, közepes nagyságú patisszon (vagy padlizsán, cukkIni, bébitök, de még burgonyával is finom!). 1/4 kg túró, 5 db tojás, 20 db sonka, vagy füstölt tarja, apró csíkokra vágva, 5-6 vékony szelet bacon-szalonna, 15 dkg reszelt sajt, 2,5 dl tej,
Fűszerek:
só, vöröshagymakrém, /granulátum, 1 kk őrölt bors, őrölt kömény, olaj

Elkészítése:
A zöldséget megpucolom és 0,5 cm-es szeletekre vágom, besózom és 10 '-ig pihentetem. Kevés tejben felverek 1 egész tojást. A szeleteket papírtörülközőn leitatva a tojásos tejbe mártva forró olajban mindkét oldalán átsütöm. Kiszedve szintén papírtörülközőn leitatom az olajat.
Közben kikeverem a maradék tejet a 4 tojással, sózom, borsozom, ennek 1/3- val kikeverem a túrót, beleteszem a sonkát, sóval, vöröshagymával, köménnyel ízesítem. Jénaiba terítek bacon szeleteket (a felét), erre kerül a kisütött zöldség egy rétegben, a következő réteg a túrókrém, majd zöldség - amíg el nem fogy, utolsónak a zöldség kerüljön, ráöntöm a megmaradt tojásos tejet, betakarom a bacon szeletekkel és körülbelül 30-35 percig, forró sütőben sütöm. Az utolsó 5 percben még rászórom a reszelt sajtot.
Azonnal tálalom, mert mint a felfújtak, később összeesik.

Muszaka 02.
Hozzávalók:
4 padlizsán, 2 hagyma, 4 paradicsom, 1 csokor petrezselyem, 1,5 dl húslé, 2,5 dl tej, 4 evőkanál liszt, 3 tojás sárgája, 15 dkg reszelt sajt, 10 dkg vaj vagy margarin, 4 evőkanál olívaolaj, 1/2 teáskanál őrölt bors, só, 1 teáskanál morzsolt oregánó, 80 dkg darált marha- vagy bárányhús, kb.15 dkg zsemlemorzsa.

Elkészítése:
Hámozzuk meg a padlizsánt, szeleteljük föl, szórjuk meg sóval, majd ha levet engedett, itassuk le róla, és kevés forró olívaolajon süssük át. Olvasszuk föl a vajat, pároljuk üvegesre benne a hagymát, adjuk hozzá a darált húst, fűszerezzük sóval, borssal, oregánóval, petrezselyem zöldjével. A paradicsomokat mártsuk forró vízbe, héjukat húzzuk le, majd felszeletelve tegyük a húsmasszába. Öntsük fel húslével és pároljuk fél órán át. Kevés vajat olvasszunk föl, tegyünk hozzá 4 evőkanál lisztet, öntsük fel azonnal tejjel és fűszerezzük sóval, borssal. Vegyük le a tűzről és keverjük hozzá a három tojássárgáját. Tűzálló mély tálat kenjük ki vajjal, szórjuk meg a zsemlemorzsa felével, simítsuk rá a húsos massza felét, rakjuk rá a padlizsánt, reszelt sajtot, majd ugyanebben a sorrendben rakjuk föl az alapanyagokat.
Tetejét szórjuk meg zsemlemorzsával és reszelt sajttal, öntsük le a tejes mártással, és hideg sütőbe téve közepes lángon süssük egy órányit.

Muszaka 03. (Moussaka)
Hozzávalók:
fél kg padlizsán 1 centis szeletekre vágva, fél kg paradicsom 1 centis szeletekre vágva, 2 zöldpaprika vékonyan felszeletelve, 25 dkg bárányhús és 25 dkg sertéshús nagyon apróra felkockázva, 1 fej hagyma apróra vágva, 2 gerezd préselt fokhagyma, 5 ek olaj, 2 ek reszelt ementáli, liszt, só, bors, bazsalikom, kakukkfű, petrezselyem.

Elkészítése:
A padlizsánt sózom, borsozom, lisztbe forgatom, és forró olajban mindkét oldalát aranysárgára sütöm. A paprikacsíkokat olajban szintén rövid ideig sütöm. Ezt követően a hagymát is megpirítom egy kevés olajban. Az olajban a húst erősen megpirítom (10 perc), hozzáadom a hagymát, a fokhagymát, az apróra vágott petrezselyemzöldet, sót, borsot, egy kevés bazsalikomot és kakukkfüvet és további öt percig kis lángon párolom. Egy kizsírozott felfújtformába rétegenként lerakom a padlizsánt, a húst, a paradicsomot (sóval, borssal, bazsalikommal és kakukkfűvel fűszerezve) és a paprikát. Megszórom reszelt sajttal, meglocsolom olajjal, és 200 fokos sütőben fél óráig sütöm.
Pitát, vörösbort és tzatzikit kínálok hozzá.

Forrás:
RAKOTTAK LEXIKONJA - A PADLIZSÁN
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.