Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RAKOTTAK LEXIKONJA - A RAKOTT PADLIZSÁNOK 3.

2017.02.15

RAKOTTAK LEXIKONJA

PADLIZSÁN
Muszaka 04.

Hozzávalók:
4 személyre 40 dkg kékparadicsom (padlizsán) vagy tök, 1 dkg só, 4 dkg liszt, 2 db tojás, étolaj a sütéshez.

Töltelék:
2 dkg zsiradék, 5 dkg vöröshagyma, 24 dkg üszőhús, közepesen zsíros, 1 gerezd fokhagyma, víz vagy csontlé, só, bors, petrezselyemzöld. Öntet:
2 tojássárgája, vagy 2 egész tojás, 2 dl tejföl. Elkészítése:
A padlizsánt, vagy a tököt meghámozzuk, egy cm karikákra vágjuk, megsózzuk, megmártogatjuk lisztben, és forró olajon kisütjük. A tepsit kizsírozzuk, az aljára egy sor rántott padlizsánt, v. tököt rakunk, beborítjuk töltelékkel, a töltelékre ismét a padlizsánt v. tököt rétegezzük. Végül leöntjük a tejföl és a tojások sárgájának /vagy az egész tojásoknak / keverékével.
Közepesen meleg sütőben sütjük.

Töltelék:
Az apróra vágott vöröshagymát olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a darált húst és a zúzott fokhagymát. Összekeverjük, hozzáöntünk 0,5 l csontlét v. meleg vizet, és negyed óráig pároljuk. Sóval és borssal ízesítjük. Öntet: .a tejfölt elkeverjük a két tojás sárgájával.. A muszakát besamellel is leönthetjük.. Tálalás előtt meghintjük apróra vágott petrezselyemzölddel.

Muszaka 05.
Hozzávalók 4 személyre: .2 padlizsán, 50 dkg darált birka- vagy marhahús, 40 dkg paradicsom, 1 dl száraz fehérbor, 5 dl tej, 5 dkg vaj, 8 dkg liszt, 1 tojássárgája, 5 dkg reszelt sajt, 4 gerezd fokhagyma, olaj, só, bors, oregano.

Elkészítése:
A megtisztított padlizsánt hosszában körülbelül 1 cm vastagon felszeleteljük és besózzuk. Olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát és a zúzott fokhagymát, majd hozzáadjuk a darált húst. Hirtelen megpirítjuk, majd hozzáadjuk a lehéjazott, felaprított paradicsomot. Sóval, borssal és oregánóval (szurokfűvel) fűszerezzük, majd felöntjük a borral. Fedő alatt addig főzzük, amíg besűrűsödik. A vajból, lisztből és tejből a szokásos módon besamelmártást főzünk. Ha kissé kihűlt, belekeverjük a tojássárgáját és a reszelt sajtot. A padlizsánról a keletkezett nedvességet leitatjuk, és forró olajban mindkét oldalon kisütjük. A felét tűzálló tálba fektetjük, rásimítjuk a paradicsomos húst és befedjük a maradék padlizsánszeletekkel.. Leöntjük a sajtos mártással, és forró sütőben körülbelül 30-40 percig sütjük.

Muszaka 06.
Hozzávalók: .4 padlizsán, 40 dkg darált sertés vagy birkahús, 1 dl főtt rizs, 30 dkg reszelt feta sajt, 1 fej vöröshagyma, 2 érett paradicsom, ketchup, só, olívaolaj, liszt, tej, őrölt fahéj, őrölt bors

Elkészítése:
A padlizsánokat megmossuk, vékony szeletekre vágjuk, és lapos tányérra rakjuk, megsózzuk, és annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Bő fél óra állás után leöntjük róla a vizet, lemossuk és leszárítjuk, majd kevés olívaolajon addig pirítjuk, amíg megpuhul. A kisütött szeletekről leitatjuk az olajat. A darált húst finomra vágott hagymával kevés olajon megpirítjuk, sóval, borssal fűszerezzük, apróra vágott, hámozott paradicsomot, ketchupot adunk hozzá, hogy jó szaftos legyen, és puhára pároljuk..
Kiolajozott jénaiba lerakunk egy réteg padlizsánt, arra főtt rizst, majd egy réteg húst és megszórjuk feta sajttal. A rétegezést addig ismételjük, amíg elfogynak a hozzávalók. A tetejére besamelt készítünk, amelyhez egy ek vajat egy kis lábosban megolvasztunk, elkeverünk benne egy púpozott ek lisztet, majd lassan feleresztjük körülbelül 2 dl forró tejjel. Állandóan kevergetve tejszínsűrűségűre főzzük, közben sóval, borssal, fahéjjal fűszerezzük. Amikor elkészült belekeverjük a maradék sajtot, és a Muszaka tetejére öntjük..
Közepesen forró sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük.

Forrás:
RAKOTTAK LEXIKONJA - A PADLIZSÁN
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.