Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RAKOTTAK LEXIKONJA - PADLIZSÁNOK 5

2019.01.20

RAKOTTAK LEXIKONJA

PADLIZSÁN
Muszaka 09.
görög recept
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg padlizsán, 25 dkg darált marhahús, 25 dkg burgonya, 25 dkg cukkini, 2 paradicsom, 2 tojássárgája, 2,5 dl tej, 12 dkg liszt, 7 dkg reszelt sajt, 2 fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 5 dkg vaj, 1 dl olaj, 1 teáskanál őrölt fahéj, csipetnyi reszelt szerecsendió és őrölt szegfűszeg, só, bors

Elkészítése:
A megmosott padlizsánt és cukkinit hosszában felszeleteljük. Besózzuk, állni hagyjuk, majd a keletkező nedvességet letöröljük. Kevés forró olajon aranysárgára sütjük. A meghámozott burgonyát nem túl vékony karikákra vágjuk, és a visszamaradt olajon ugyancsak aranysárgára sütjük. Közben megforrósított olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát és a zúzott fokhagymát, hozzáadjuk a darált húst és a lehéjazott, feldarabolt paradicsomot. Sóval, borssal, őrölt fahéjjal és szegfűszeggel ízesítjük. Gyakran kevergetve 10-15 percig pirítjuk. Közben a vajból, lisztből, tejből besamel-mártást főzünk. Sóval, reszelt szerecsendióval és a maradék őrölt fahéjjal ízesítjük. Belekeverjük a tojássárgájákat is. Kiolajozott tepsibe leterítjük a burgonyát, a cukkinit és a padlizsánt. Minden réteget meghintünk reszelt sajttal. Ráhalmozzuk a húst, és leöntjük a besamel-mártással.
Reszelt sajttal meghintjük, és forró sütőbe toljuk.
35-40 percig sütjük, kockára vágva kínáljuk.

Muszaka a' la polita - görög recept
A "muszaka a'la polita" majdnem olyan, mint a hagyományos muszaka, azzal a különbséggel, hogy besamel helyett több zöldséggel készül.

Hozzávalók:
3 kg lila, kövér padlizsán, 1 kg krumpli, 1 kg paradicsom (érett), 25 dkg piros, hosszú paprika, 30 dkg zsíros reszelt sajt, só, bors, olívaolaj,
A darált húshoz:
1 kg darált hús (eredetileg marhahússal készül), 1 doboz (40 dkg) paradicsomkonzerv, 2 hagyma, fél pohár fehérbor, 2 babérlevél, só, bors, olaj, 2 tojás, 2 leveseskanál reszelt sajt,

Elkészítése:
A darált húst legjobb azelőtt való nap elkészíteni. Olajat hevítünk, majd belezúdítjuk a darált húst, és gyorsan kevergetjük, amíg kifehéredik, hogy elkerüljük a kis golyók kialakulását. Ezek után ráöntjük az apróra vágott hagymát, és kevergetjük, amíg megüvegesedik, megpirul a hagyma is. Az egészre öntjük a paradicsomkonzervet vagy még jobb, ha friss, túlérett paradicsomokat mixelünk erre a célra, hozzátesszük a babérlevelet, sót, borsot, bort és addig főzzük lassú tűzön, amíg a levét elfövi és már nem folyós. Félrehúzzuk a tűzről, és ahogy egy kicsit kihűl, hozzátesszük a tojásokat és a reszelt sajtot.
Megmossuk a zöldségeket. Karikára vágjuk a padlizsánt, besózzuk, és szűrőben hagyjuk állni egy órácskát. Más hozzáértő gazdasszonyok azt javasolják, hogy sós vízbe áztassuk a szeleteket egy órára, majd utána mossuk le és törölgessük szárazra egyenként őket, és süssük ki forró olajban. A megpirult szeleteket tegyük konyhai itatóspapírra. A krumplit időközben vágjuk karikákra és süssük ki, majd itassuk le a fölösleges olajat. Ugyanígy járunk el a paprikákkal is.
Egy tepsibe rétegezzük: padlizsán, krumpli, padlizsán, hús, padlizsán, krumpli, padlizsán, paprika. Betoljuk a sütőbe, és pirosra sütjük. Ekkor kivesszük, és a tetejére lerétegezzük a paradicsomokat, visszatoljuk a sütőbe, és még körülbelül 5 percet sütjük, amíg megfonnyadnak a paradicsomok. Megint kivesszük, jól megszórjuk a reszelt sajttal (lehet különböző sajtok keveréke) majd betoljuk, és készre sütjük (amíg megpirulnak, elolvadnak a sajtok).
Megjegyzés:
Úgy lehet könnyebben emészthetőbbé tenni ezt a "nehéz" ételt hogy a zöldségeket nem olajban sütjük ki, hanem a grillen, a sütőben. Akár simán minden nélkül bele lehet őket tenni egy tepsibe (ne fedjék egymást) és így elősütni.

Muszaka gyöngybúzával
Hozzávalók 6 személyre:
1 cs. gyöngybúza (12,5 dkg), 40 dkg darált hús, 40 dkg padlizsán, 40 dkg cukkini, 3/8 liter tej, 2 gerezd fokhagyma, 30 dkg burgonya, 1/4 kg paradicsom, 1 ek vaj, 1 ek finomliszt, 1 ek reszelt parmezán, só, bors, szerecsendió, leveskocka, olaj.

Elkészítése:
A búzát dupla mennyiségű vízbe áztatjuk, sózzuk, majd puhára pároljuk. A darált húst sóval, borssal és szétnyomott fokhagymával ízesítjük. 2 ek olajat forrósítunk, és a húst ebben megpároljuk. A cukkini és a padlizsán végeit eltávolítjuk, a zöldségeket megmossuk, majd körülbelül 1/2 cm vastag szeletekre vágjuk. A paradicsom szárát eltávolítjuk, a paradicsomokat pár másodpercre forró vízbe merítjük, majd hideg vízbe tesszük, és a héját lehúzzuk, a paradicsomokat felszeleteljük. A burgonyát meghámozzuk, karikára vágjuk.
2 ek olajat forrósítunk, majd a padlizsán- és cukkini szeleteket megpároljuk. A zöldséget lecsepegtetjük. Egy tálat rétegezve megtöltünk a zöldséggel, darált hússal és a burgonyakarikákkal.
Egy kevés vajat habzásig hevítünk, lisztet szitálunk rá, és kevergetés mellett röviden pirítjuk. Tejjel felöntjük, majd sűrű krémmé főzzük, sóval, borssal, őrölt szerecsendióval és leveskockával ízesítjük.
A zöldséges tálat meglocsoljuk szósszal, majd megszórjuk parmezánnal. A zöldségtálat előmelegített sütőbe helyezzük, és 180 Celsius-fokon körülbelül 40 percen keresztül sütjük.
A gyöngybúzával és salátával kínáljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
RAKOTTAK LEXIKONJA - A PADLIZSÁN
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.