Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RAKOTTAK LEXIKONJA - RAKOTT PADLIZSÁNOK 4.

2017.03.14

RAKOTTAK LEXIKONJA

PADLIZSÁN
Muszaka 07.

Hozzávalók:
1 db közepes nagyságú patisszon (vagy padlizsán, cukkini, bébitök, de még burgonyával is finom), 1/4 kg túró, 5 db tojás, 20 dkg sonka, vagy füstölt tarja, apró csíkokra vágva, 5-6 vékony szelet bacon-szalonna. 15 dkg reszelt sajt, 2,5 dl tej,

Elkészítése:

Fűszerek: só, vöröshagymakrém, vagy granulátum, 1 kk őrölt bors, őrölt kömény, olaj A zöldséget megpucolom és 0,5 cm-es szeletekre vágom, besózom, és 10 percig pihentetem. Kevés tejben felverek 1 egész tojást. A szeleteket papírtörülközőn leitatva, a tojásos tejbe mártva forró olajban mindkét oldalán átsütöm. Kiszedve szintén papírtörülközőn leitatom az olajat.
Közben kikeverem a maradék tejet a 4 tojással, sózom, borsozom, ennek 1/3-ával kikeverem a túrót, beleteszem a sonkát, sóval, vöröshagymával, köménnyel ízesítem. Jénaiba terítek bacon szeleteket (a felét), erre kerül a kisütött zöldség egy rétegben, a következő réteg a túrókrém, majd zöldség......amíg el nem fogy, utolsónak a zöldség kerüljön, ráöntöm a megmaradt tojásos tejet, betakarom a bacon szeletekkel, és körülbelül 30-35 percig forró sütőben sütöm. Az utolsó 5 percben még rászórom a reszelt sajtot.
Azonnal tálalom, mert mint a felfújtak, később összeesik.

Muszaka 08. - görög recept
Hozzávalók:
3 kg lila, kövér padlizsán, 1 kg krumpli, 30 dkg zsíros reszelt sajt, só, bors, olívaolaj
A darált húshoz:
1 kg darált hús (eredetileg marhahússal készül), 1 doboz (40 dkg) paradicsomkonzerv, 2 hagyma, fél pohár fehérbor, 2 babérlevél, só, bors, olaj, 2 tojás, 2 leveseskanál reszelt sajt;
Besamelhez:
3 kanál liszt, 1 l tej, 2 tojássárga, 1 csésze reszelt sajt,

Elkészítése:

A darált húst legjobb azelőtt való nap elkészíteni. Olajat hevítünk, majd belezúdítjuk a darált húst, és gyorsan kevergetjük, amíg kifehéredik, hogy elkerüljük a kis golyók kialakulását. Ezek után ráöntjük az apróra vágott hagymát, és kevergetjük, amíg megüvegesedik, megpirul a hagyma is. Az egészre öntjük a paradicsomkonzervet vagy még jobb, ha friss, túlérett paradicsomokat mixelünk erre a célra, hozzátesszük a babérlevelet, sót, borsot, bort és addig főzzük lassú tűzön, amíg a levét elfövi és már nem folyós. Félrehúzzuk a tűzről, és ahogy egy kicsit kihűl, hozzátesszük a tojásokat és a reszelt sajtot. Megmossuk a zöldségeket. Karikára vágjuk a padlizsánt, besózzuk, és szűrőben hagyjuk állni egy órácskát. Más hozzáértő gazdasszonyok azt javasolják, hogy sós vízbe áztassuk a szeleteket egy órára, majd utána mossuk le és törölgessük szárazra egyenként őket, és süssük ki forró olajban. A megpirult szeleteket tegyük konyhai itatóspapírra. A krumplit időközben vágjuk karikákra, és süssük ki, majd itassuk le a fölösleges olajat.
Elkészítjük a besamel mártást.
A lisztet kevés olajon vagy margarinon, vajon rózsaszínűre pirítjuk, lehúzzuk a tűzről és gyors, folyamatos kavarás mellett vékony sugárban hozzáöntjük a tejet. Én hideg tejet szoktam, mások a forróra esküsznek. Lényeg a gyors keverés és lassú adagolása a tejnek hogy ne csomósodjon be. Felforraljuk, besűrítjük gyors kavarás mellett, majd hagyjuk annyira kihűlni, hogy bele tudjuk kavarni a két tojássárgát és reszelt sajtot ízlés szerint.
Egy tepsibe rétegezzük: krumpli, enyhe sózás, padlizsán, enyhe sózás, darált hús, sajt, krumpli, padlizsán, darált hús és a tetejére a sajtos besamel. Betoljuk a sütőbe, és pirosra sütjük.
Megjegyzés:
Úgy lehet könnyebben emészthetőbbé tenni ezt a "nehéz" ételt hogy a zöldségeket nem olajban sütjük ki, hanem grillen, a sütőben.
Akár simán minden nélkül bele lehet őket tenni egy tepsibe (ne fedjék egymást) és így elősütni.

Forrás:
RAKOTTAK LEXIKONJA - A PADLIZSÁN
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.