Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RAKOTTAK LEXIKONJA - A SPENÓT

2016.12.06

RAKOTTAK LEXIKONJA

Jellemzői
Egyéves, néha kétéves növény, a mérsékelt égöv alatt képes áttelelni.
Mintegy 30 cm magasra megnövő, szára egyenes, levelei változatos méretűek (2–30 cm hosszúak, 1–15 cm szélesek, a nagyobb levelek alul, a kisebbek a növény teteje felé haladva találhatók), váltakozó állásúak, hosszúkás-oválisak vagy háromszögletű-nyíl formájúak, szélük ép vagy öblös, végük hegyes.
A tőlevelek állománya húsos, a magszáron növő szárlevelek hosszúkásak, rostosak.
Kétlaki növény, a nővirágos egyedek hosszabb élettartamúak, a hímvirágúak az elvirágzás után elszáradnak. A sárgászöld, 3–4 mm átmérőjű, nőivarú virágok a levélhónaljakban nőnek, a hímivarúak gomolyvirágzatot (rövid kocsányú álernyős virágzat) alkotnak/álfüzérben állnak. Hosszú nappalos növény, napi 12 óránál rövidebb megvilágítás esetén nem képes a jarovizációra.
Termése gyakran tüskés felületű, 5–10 mm-es makkocska, melyben számos mag található.
A magok tömege 8-10 milligramm, csírázóképességüket 4-5 évig megőrzik.

Felhasználása
A spenót leveleiben triterpén-szaponinok, betain, vitaminok, oxálsav, nitrátok találhatók.
Leggyakrabban főzeléknövényként vagy salátaként használják fel,iparilag pedig klorofill előállítására.
A leveléből készült szerek az emésztésre a hasnyálmirigy működésére jó hatással vannak, valószínűleg a szaponinok miatt.
A talajtól függően nagy mennyiségű vasat tartalmazhat, azonban ennek nagy része nehezen felszívódó formában van jelen, és az oxalátok is gátolják a felszívódását.
Magas (0,97) oxalát-, és nitráttartalma miatt nem szabad túl sűrűn fogyasztani.

 


Spenót a kultúrában
Popeye, a tengerész, egy fiktív hős aki nagyon szereti a spenótot és fogyasztásakor emberfeletti erőre tesz szert.
A spenótot (a kelkáposztával és a tökfőzelékkel együtt) gyakran a gyerekek számára nem kívánatos ételként ábrázolják a kultúrában.

Hasonló növények
- mángold (Beta vulgaris)
- laboda vagy kerti laboda (Atriplex spp.)
- parajlibatop (Chenopodium bonus-henricus)

Források
- Ugrás fel ↑ World's Healthiest Foods
- Spenót szócikk a Pallasban
- Terebess konyhakert: Spenót
- A spenót termesztése
- Ingrid Schönfelder – Peter Schönfelder: Gyógynövényhatározó. 2001. ISBN 9636841241

Külső hivatkozások
- A spenót termesztése és felhasználása
- A spenót, mint nemkívánatos étel egy animációs sorozatban
- A spenót vitaminjai

Kategória:
- Zöldségek
- Növényfajok
- Disznóparéjfélék

wikipedia
 

Spenót
Rakott spenót 01.

Hozzávalók:
1 kg fagyasztott spenót, 1/2 kg darált, vagy apróra vágott sertés comb, 10-12 szelet mozzarella sajt, 10 dkg parmezán, 1 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, só, bors, pici olaj

Elkészítés:
A hagymát és a fokhagymát megpárolom, rádobom a húst és kevés pirítás után puhára főzöm egy kis vízzel, vagy húslével.
A spenótot forró vízben főzöm néhány percig. Kiolajozott tepsibe rakok egy réteg spenótot 1 réteg parmezánt egy réteg hús. Ezt megismétlem még egyszer, befedem a húst spenóttal és a tetejét beborítom mozzarella sajttal. Amikor a sajt kezd pirulni, kész van a könnyű finom étel.
Lehet csirke mellet is használni, akkor lightosabb és aki pikánsan szereti, keverhet a spenótba zúzott fokhagymát. Elkészítési idő: 50 perc

Rakott spenót 02.
Elkészítés:
Egy kg spenótot 2 liter sós vízben pár percig főzünk, majd leszűrjük. Egy kanál lisztből 2 kanál zsiradékkal világos rántást készítünk, felengedjük egy pohár tejjel, ha összefőtt, belekeverjük a spenótot. Sót, borsot adunk hozzá. Külön lábasban 3 kanál zsiradékban megpirítunk 6 kanál megmosott rizst, 3 pohárnyi forró vizet öntünk rá, fedő alatt puhára pároljuk. 30 deka sonkát vagy más felvágottat ledarálunk, egy tojásból sűrű palacsintatésztát készítünk és 4 vastag palacsintát sütünk belőle. Kizsírozott lábasban vagy tűzálló edényben lerakjuk: spenótot, rizst, húsfélét és egy palacsintát, amíg az egészet beraktuk. A tetejére spenót kerüljön.
Kevés forró zsiradékkal megöntözzük és sütőben átsütjük.

Rakott spenót 03.
Hozzávalók:
1 kg spenót, 5 dkg vaj, egy kanál liszt, 5 tojás, 5 dkg zsiradék, csipet só

Elkészítés:
A spenótot gyengén sós vízben megfőzzük, leszűrjük, megvagdaljuk, majd 5 dkg vajból 1 kanál liszttel rántást készítünk, és a spenótot beleforgatjuk. Ezután 5 tojásból sűrű rántottát készítünk.
Tűzálló tálat vastagon kivajazunk, beletesszük a spenót felét, rá a rántottát, arra a spenót másik felét, olvasztott vajjal meglocsoljuk, őrölt borssal, tárkonnyal megszórjuk, és a sütőben átsütjük.

Rakott spenót 04.
Hozzávalók:
50 dkg penne tészta, 10 dkg juhtúró, 2 dl főzőtejszín, 15 dkg keményebb sajt, 50 dkg friss vagy fagyasztott spenót, tojás, 4 gerezd fokhagyma, só, bors, oregánó, majoránna

Elkészítés:
Lobogó forró vízben főzd ki a penne tésztát. Kevés olajon futtasd meg a felaprított spenótot, és adj hozzá 4 gerezd áttört fokhagymát. Ízesítsd sóval, borssal, oregánóval, majoránnával, majd párold készre. Szórd bele a juhtúrót és öntsd fel a tejszínnel. Alacsony hőfokon főzd addig, míg a tejszín összesűríti. Egy jénai tál aljára szórd bele a penne tésztát, öntsd rá a spenótos szószt és reszeld rá a sajtot.
Amikor a sajt kezd pirulni, akkor elkészült. Kb. 10 perc.
Tipp:
a tészta tetejére üthetsz egy-két tojást is, ez esetben akkor készül el az egytálételünk, amikor az tükörtojásszerűen rezgőssé válik.

Rakott új-zélandi spenót
Hozzávalók:
75 dkg új-zélandi spenót, 2 dl tejföl, 1 tojássárgája, 5 dkg vaj, 2 kemény tojás, 1-2 evőkanál zsemlemorzsa, 10 dkg füstölt szalonna.

Elkészítés:
Megtisztítjuk és a vizet cserélve, többször megmossuk a spenótot, leöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, egy húsleveskockával és kevés sóval puhára főzzük. Leszűrjük, késsel összevágjuk, összekeverjük a tejföllel, tojássárgájával, vajjal meg kevés törött borssal. A felét kivajazott, tűzálló tálba terítjük, kirakjuk a karikára vágott kemény tojással, és a maradék spenótot rásimítjuk, tetejét meghintjük zsemlemorzsával és az elkapart szalonnával.
Sütőben átsütjük.
 

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK! 
 
Forrás:
RAKOTTAK LEXIKONJA - A SPENÓT
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.