Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RAKOTT TARHONYÁK 3

2019.10.23

RAKOTTAK LEXIKONJA

RAKOTT TARHONYA 03.
Elkészítése:
Kicsi olajon megpirítom a tarhonyát, majd mindig 1-1dl vizet öntök hozzá, amíg elfő. Ha kész, akkor tepsibe leteszem:
3-4 szelet sült szalonna, rá egy réteg tarhonya, rá 2-3 karikázott keménytojás, rá tarhonya, majd füstölt kolbászszeletek, rá tarhonya, tojás, tarhonya.
A tetejére: a szalonna zsírját összekeverem egy doboz tejföllel és piros paprikával, majd be a sütőbe fél órára.

RAKOTT TARHONYA 04.
Hozzávalók:
25 dkg tarhonya, 4 tojás, 2 dl tejföl, 10 dkg füstölt szalonna, 10 dkg reszelt füstölt sajt, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 evőkanál édes, piros fűszerpaprika, 2 tyúkhúsleves-kocka, 1 késhegynyi reszelt szerecsendió

Elkészítése:
A füstölt szalonnát vékony, hosszú csíkokra aprítom, majd a zsírját kisütöm.
A pörcöt leszűröm.
A zsírból két evőkanálnyit félreteszek.
A többit megfonnyasztom a megtisztított és finomra vágott vöröshagymát. A tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát, majd ráöntöm a tejfölt, és az öntetet félreteszem. A félretett zsírt felforrósítom, ráteszem a tarhonyát, és folyamatosan kevergetve szép világosbarnára megpirítom.

Ezután a térfogatához képest dupla mennyiségű vízzel felöntöm, és beleteszem a tyúkhúsleveskockákat.

Beleszórom a szerecsendiót, és felforralom. Befedve, kis lángon addig párolom, amíg az összes levét felszívja. Közben a tojásokat keményre főzöm, majd meghámozom és felkarikázom. Kisebb tepsibe terítek egy réteg tarhonyát, beborítom a tojáskockákkal, erre ráöntök a pörccel összekevert tejfölös-paprikás öntetből, majd reszelt sajttal gazdagon meghintem. Ismét tarhonyát rakok rá, és a rétegezést addig folytatom, amíg csak tart a hozzávalókból.
A tetejére sajtnak és öntetnek kell kerülnie.
A tepsit befedem, és az előmelegített, forró sütőben húsz percig párolom közepes lángon.
Salátát adunk mellé!

RAKOTT TARHONYA 05.
Elkészítése:
fél kg pirított, puhára párolt tarhonya egyharmadát tűzálló tálba tesszük, rárakunk karikára vágott keménytojást, tejfellel leöntjük. Azután a tarhonya második harmadát tesszük az edénybe, rászórunk két darab átdarált szafaládét és sűrű paradicsompürével leöntjük.

A harmadik harmad tarhonyát rátéve tejjel megöntözzük. 15-20 percre sütőbe tesszük. Tálaláskor karikára vágott sült hagymával szórjuk meg.

RAKOTT TARHONYA 06.
Elkészítése:
A tarhonyát megpirítjuk, feleresztjük, megsózzuk, és fedő alatt addig főzzük, amíg a vizet elfőtte, és puha nem lett. Jól kikent tűzálló tálba, sós vízben főtt darált zöldséggel és darált húsfélével, felvágottal, hurkával - felváltva - lerakjuk, közben a sorok között paprikás lével vagy tejfellel locsolhatjuk.

RAKOTT TARHONYA SAJTERNYŐVEL
Hozzávalók:
15 dkg füstölt húsos szalonna, 40 dkg darált hús, 2 evőkanál paradicsompüré, 1 evőkanál ételízesítő, 1 kiskanál majoránna, 1 nagyobb fej vöröshagyma, őrölt fekete bors, 25 dkg tarhonya, só, fél vöröshagyma, néhány szál petrezselyemzöld, 10 dkg reszelt sajt

Elkészítése:
A szalonnát szeletekre vágjuk, bevagdaljuk és zsírját kisütjük. A zsír felét edénybe tesszük, felforrósítjuk, beleszórjuk a tarhonyát és szalmasárgára pirítjuk. A mennyiség kétszeresét valamivel meghaladó mennyiségű vízzel felengedjük, ízesítjük az ételízesítő felével, hozzáadjuk a félbe vágott vöröshagymát, amit a végén kidobunk. Kikent tűzálló tába simítjuk a tarhonya harmadát, majd rásimítjuk a töltelék felét. Újabb réteg tarhonya, majd töltelék kerül rá. A végén tarhonya fedje le az egészet, amit a reszelt sajttal meghintünk.
Előmelegített, forró sütőben 10-15 percig sütjük.
Tálaláskor a kisütött szalonnaszeletekkel és kevés apróra vágott petrezselyemmel díszítve tálaljuk.
Friss saláta és fehér bor illik hozzá.
Elkészítési idő: 60 perc

TOJÁSOS RAKOTT TARHONYA
Elkészítése: 4 személyre
30 dkg 4 tojásos tarhonyát 1 evőkanál zsírban zsemleszínűre pirítunk, feleresztjük 6 dl vízzel, sózzuk, egy kevés ételízesítőt keverünk bele és gyenge tűzön, fedő alatt puhára pároljuk.

Öt tojást keményre főzünk, megtisztítunk, és karikára vágunk. A tarhonya felét tűzálló tálba rakjuk, rátesszük a tojáskarikákat, beborítjuk a többi tarhonyával, és az egészet leöntjük 2 dl tejföllel. Gyenge tűzön, vagy az edényt gőzbe állítva átforrósítjuk. Közben egy nagy fej hagymát szálasra vágunk, meghintjük liszttel, és forró olajban ropogósra sütjük.
Tálaláskor a sült hagymát a tarhonya tetejére szórjuk.
Salátát, savanyúságot adjunk mellé.

Forrás:
RAKOTTAK LEXIKONJA - A TARHONYÁK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.